Mechelen heeft een lange en rijke geschiedenis als bierstad. Vanaf de 14e eeuw bloeide de bierproductie op, met ongeveer 30 brouwerijen langs de Dijle en de vlieten van de stad. Hoewel bijna al deze brouwerijen zijn verdwenen, blijft één historische brouwerij overeind: Brouwerij Het Anker.
Verdwenen Brouwerijen in Mechelen
In de loop der eeuwen verdwenen veel iconische brouwerijen uit Mechelen. Namen zoals Brouwerij De Plein, De Posthoorn, Brouwerij La Dyle, en Brouwerij en Mouterij Versailles uit 1894 roepen nostalgie op, net als Brouwerij Den Roozenhoed, Den Leeuw, St. Joris en De Karpel. Deze brouwerijen zijn nu historische pareltjes, maar hun sporen zijn nog te vinden in de straten van Mechelen.
Brouwerij Jacobs: Van Hombeek naar Mechelen
Brouwerij Jacobs, opgericht in 1900 door César Jacobs, startte klein, maar groeide snel uit tot een begrip in Mechelen. De familie Jacobs hield van art-deco, wat terug te vinden was in hun cafés en herbergen. Enkele glasramen met art-deco-elementen zijn nog te zien in Mechelen, hoewel in vervallen staat. In 1955 werd de brouwerij overgenomen door Brouwerij Lamot. Brouwerij Jacobs produceerde onder andere Jacobs Pils, Spalterbrau, Jacobs Bock Special en Marvel.
Brouwerij Lamot: Van Ambacht tot Erfgoed
In 1855 namen de broers Charles en Richard Lamot Brouwerij De Croon over en doopten deze om tot Brouwerij Lamot. Dankzij hun visie groeide de brouwerij in de jaren 1920 uit tot een groot succes. In 1981 werd de brouwerij onderdeel van Piedboeuf, later InBev, en in 1994 sloot de brouwerij haar deuren. Vandaag de dag is de Lamot-site een bruisend erfgoed- en congrescentrum, met het Grand Café Lamot als perfecte plek om te genieten van een drankje met uitzicht op de Dijle en de Vismarkt.
Van Brouwerij naar Moderne Stadssite
De Lamot-site is vandaag een knooppunt van cultuur en gastronomie. Via de voetgangersbrug kun je de trendy Vismarkt bereiken, en langs het Dijlepad wandel je op het water langs de voormalige Lamot-brouwerij. De herinnering aan de rijke biergeschiedenis van Mechelen leeft voort in plekken zoals Puro, waar je nog steeds elementen van de vroegere brouwerij kunt ontdekken.
Brouwerij Chevalier Marin: Een Brouwerij met Erfgoedwaarde
Opgericht in 1629 en later bekend onder de naam Brouwerij Chevalier Marin, was deze brouwerij de enige in Mechelen die tijdens de Eerste Wereldoorlog bier mocht brouwen. Na de overname door Brouwerij Artois in 1954, werd de productie in 1986 verplaatst naar Aalst. Gelukkig blijft het pand in de Befferstraat beschermd erfgoed, zodat de geschiedenis van Chevalier Marin bewaard blijft.
Brouwerij Het Anker: De Enige Overlevende
Brouwerij Het Anker is vandaag de enige overgebleven stadsbrouwerij van Mechelen. Sinds 1369 wordt hier het wereldberoemde bier Gouden Carolus gebrouwen. Met drie koperen ketels, geïnstalleerd na de Tweede Wereldoorlog, blijft Het Anker een van de oudste en meest iconische brouwerijen van België. Stadsbrouwerij Het Anker bezit ook Batteliek, een microbrouwerij en limonademakerij in de ontwijde kerk in het gehucht Battel.
Elk jaar kunnen bierliefhebbers in oktober genieten van meer dan 150 biersoorten tijdens het Mechels Bierfestival, georganiseerd door Quali Drinks.