Hommage aan Louis Neefs op top locatie aan Sint-Romboutskathedraal in Mechelen

Louis Neefs vereeuwigd met nieuw kunstwerk onder de Sint-Romboutstoren

Erfgoed Kunst en Cultuur Personen

Mechelen eert één van zijn meest iconische inwoners, Louis Neefs, met een nieuw kunstwerk. De bronzen buste van de kleinkunstzanger, gelegen onder de majestueuze Sint-Romboutstoren, werd in overleg met de familie geplaatst. Louis Neefs, geboren in 1937 in Gierle, groeide uit tot een icoon van de Vlaamse muziek en speelde een belangrijke rol in de lokale politiek en cultuur van Mechelen.

Hommage aan Louis Neefs op top locatie aan Sint-Romboutskathedraal in Mechelen
Hommage aan Louis Neefs op top locatie aan Sint-Romboutskathedraal in Mechelen
@Verschueren Eddy

De onthulling van het nieuwe kunstwerk, dat gemaakt is door kunstenares Winke Besard, volgt op de eerder geopende Louis Neefsstraat op de Komet-site in juni 2024. Samen vormen deze eerbetonen een compleet en blijvend hulde aan de geliefde zanger, die met zijn muziek en maatschappelijke betrokkenheid de harten van velen wist te veroveren.

Louis Neefs en de Mechelse muziekgeschiedenis

Louis Neefs was niet zomaar een zanger; hij was een pionier van de Vlaamse kleinkunst en speelde een belangrijke rol in het muzikale landschap van België. Zijn warme stem en krachtige teksten raakten het publiek diep. Bekende nummers zoals Benjamin, Margrietje, Jennifer Jennings, en Laat ons een bloem behoren nog steeds tot de klassiekers van de Vlaamse muziek.

Naast zijn muzikale carrière was Neefs ook maatschappelijk geëngageerd. In 1971 werd hij gemeenteraadslid in Mechelen voor de Christelijke Volkspartij (CVP), waar hij zich inzette voor cultuur en milieu. Zijn toewijding aan zijn stad en de Vlaamse kunst maakte hem tot een geliefd figuur onder de Mechelaars.

Een nieuwe locatie voor een nieuw eerbetoon

De keuze om het nieuwe kunstwerk bij de Sint-Romboutstoren te plaatsen is symbolisch. Neefs, een man die zo’n groot deel van zijn leven en carrière aan Mechelen verbond, krijgt hiermee een prominente plek in het hart van de stad. Het originele kunstwerk, Klokken in de wind, stond eerder in het Tivolipark, maar werd in 2020 verwijderd vanwege asbest. In plaats van restauratie koos de stad voor een volledig nieuw eerbetoon, met goedkeuring van de familie Neefs.

Hommage aan Louis Neefs op top locatie aan Sint-Romboutskathedraal in Mechelen
Eerbetoon aan Louis Neefs met familie aan Sint-Romboutskathedraal in Mechelen
@Stad Mechelen

Met het beeld op deze bijzondere locatie blijft de herinnering aan Louis Neefs levend. Het kunstwerk van Winke Besard is een eerbetoon dat de warmte en betekenis van zijn muziek weerspiegelt.

Louis Neefs: Van Eurovisie tot lokaal icoon

In zijn carrière stond Neefs bekend om zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival. In 1967 en 1969 vertegenwoordigde hij België met Ik heb zorgen en Jennifer Jennings, waarmee hij beide keren de zevende plaats behaalde. Zijn carrière kende vele hoogtepunten, maar het was vooral zijn liefde voor het Vlaamse lied die hem tot een blijvend icoon maakte.

Tragisch genoeg eindigde het leven van Louis Neefs abrupt op kerstdag 1980, toen hij en zijn vrouw omkwamen bij een verkeersongeval. Ze liggen begraven op de Stedelijke Begraafplaats in Mechelen, maar hun herinnering leeft voort in de stad die hen zo dierbaar was.

Een blijvend monument voor de toekomst

Het kunstwerk van Louis Neefs is niet alleen een eerbetoon voor zijn familie en vrienden, maar ook voor de vele fans die zijn muziek in hun hart dragen. Voor wie dit unieke eerbetoon in huis wil halen, zijn er ook zeven plaasteren voorstudies te koop, evenals een kleiner ontwerp dat in brons gegoten kan worden.

Met dit monument onder de Sint-Romboutstoren blijft Louis Neefs voor altijd verbonden met Mechelen, de stad waar hij zoveel betekende.

Tekst Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *