Stadscinema Lumière Mechelen na renovatie en restauratie

Stadscinema Lumière Mechelen opent de deuren

Erfgoed Gebouwen Vrije tijd

Mooiste stadscinema van Vlaanderen

Donderdag opende stadscinema Lumière Mechelen de deuren. Het is zonder twijfel de mooiste stadscinema van Vlaanderen. Een gouden gordijn en een immens grote spiegel zijn de eyecatchers bij het binnenstappen van dit historisch en beschermd monumentaal pand. Donderdagavond was ik bij de openingsreceptie aanwezig, en deel dit graag met u.

Oude stadsfeestzaal na renovatie en restauratie stadscinema Lumiere Mechelen
Oude Stadsfeestzaal na renovatie en restauratie geopend als stadscinema Lumière Mechelen
Foto Verschueren Eddy
Openingsreceptie stadscinema Lumière Mechelen
Openingsreceptie stadscinema Lumière Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Oude stadsfeestzaal met symbolische waarde

Vooral oudere Mechelaars hebben heel wat mooie herinneringen met een symbolische waarde aan de Oude Stadsfeestzaal in de Frederik De Merodestraat. De zaal gebouwd in de periode 1883-1884 naar een ontwerp van stadsarchitect Victor Louckx, werd gebruikt als gymzaal van een school. Rond 1901 werd ze enkel nog gebruikt als stadsfeestzaal door de stad Mechelen. Het aantal jaren dat ik daar mijn jeugd beleefd heb, worden bij het binnenstappen terug uit het geheugen gehaald. Dit aangename gevoel had ik ook al in november 2019 toen ik bij de aankondiging van de komst van Lumière en de eraan gekoppelde renovatiewerken aanwezig was; (zie video). 

Stadscinema Lumière Mechelen na renovatie en restauratie
Stadscinema Lumière Mechelen na restauratie en renovatie Oude Stadsfeestzaal
Foto Verschueren Eddy
Plafond stadscinema Lumière Mechelen
Plafond Oude Stadsfeestzaal in ere hersteld voor stadscinema Lumière Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Wat ik vandaag twee jaar later zie en wat verwezenlijkt is door DG architectenbureau en Dertien12 en tot uiting gebracht door Monument Vandekerckhove, dan kan ik enkel maar zeggen en schrijven, chapeau !. Tegelijkertijd kan u herinneringen aan deze vervlogen tijden bekijken in een fotogalerij op de eerste verdieping.

Echter het interieur in neoklassieke stijl werd de historische stijl- en vormkenmerken door de architect zeer vrij geinterpreteerd. Onder andere details met een invloed van Italiaanse renaissance verraden dit. Opvallend ook is de dakstructuur die volledig vernieuwd is en zeker een kijk naar boven waardig. De typische interbellumstijl is ook terug te vinden in het kleurenpalet van de inkomhal en de entreeruimte.

De cinemazalen 

Na een grondige renovatie en restauratie verrijzen 3 gestapelde zalen in een betonnen cinematoren. De drie bisocoopzalen samen is er plaats voor 247 bezoekers. De bovenste verdiepingen zijn bereikbaar via twee stalen trappen en een lift.

Drie cinemazalen met zitcomfort
Stadscinema Lumiére biedt zitcomfort voor bezoekers.
vlnr Shari Meynen (Lumière Mechelen) en Koen Anciaux (Schepen Monumentenzorg en Gebouwen)
Foto Verschueren Eddy

De drie high-tech filmzalen zijn ingericht met felgekleurde comfortabele zetels. Op de eerste rij zijn voorzieningen voor rolstoelgebruikers en enkele zeg maar ‘relaxzetels’ met steun voor benen en voeten. De zalen zijn afgewerkt met akoestische voorzetwanden en plafonds om een optimaal geluid te waarborgen. De luchtkwaliteit wordt op peil gehouden door een gloednieuw verluchtingssysteem.

In cinema Lumière heeft state-of-the-art ook het digitale tijdperk zijn weg gevonden. De grote filmrollen met ratelende projectors hebben plaatsgemaakt voor digitale projectie. 

Stadscinema Lumière Mechelen met 3 filmzalen, zitcomfort en verluchtingssysteem
Stadscinema Lumière Mechelen met 3 filmzalen, zitcomfort en geavanceerd
Foto Verschueren Eddyverluchtingssysteem

LUX28 Het Anker

Toto slot, op het gelijkvloers in de lobby is de bestaande bar met ‘toog’ behouden gebleven waar u gedurende de pauze, voor-of na de film kan bijpraten. Nieuwkomer is LUX28, een café met een rustgevend interieur op de eerste verdieping. Stadsbrouwerij Het Anker zorgt hiermee samen met Cinema Lumière voor een leuke ontmoetingsplek en meerwaarde met zicht op het gouden gordijn en een buitenzicht op de Sint-Janskerk.

LUX28 Cinema Bar satdsbrouwerij Het Anker
Stadsbrouwerij Het Anker opent cinema bar LUX28 in stadscinema Lumière Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Stadscinema Lumière

Met de komst van Lumière is na 30 jaar de grandeur van de Oude Stadsfeestzaal als stadscinema weer herboren. 8, 9 en 10 oktober 2021 wordt een feestweekend. De eerste filmvertoningen starten vrijdag 9/10 om 20.00 uur met de premiere van Hotel Poseidon geregisseerd door Mechelaar Stef Lernous, artistiek leider Mechels theatergezelschap Abattoir Fermé.

Stadscinema Lumière Mechelen in historisch gebouw
Stadscinema Lumière in historisch beschermd monument
Foto Verschueren Eddy
Opening Cinema Lumière Mechelen
Video Verschueren Eddy

Samenvattend brengt Cinema Lumière dagelijks een mix van nieuwe releases, avant-premières van Belgische films in aanwezigheid van de makers, documentaires, gerestaureerde filmklassiekers en familiefilms. 

Gesterkt door een heel team kunnen Shari Meynen en Ingeborg Verstappen als rasechte Mechelaars de cinema tot een plek maken waar iedereen zich thuis voelt. Bedankt beste mensen voor de aangename babbels in jullie al even prachtige project. Meer info https://lumiere-mechelen.be/

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best en Samen op weg met Eddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *