Dansen en feesten op Nieuwjaarsdrink Mechelen 2023

Veel volk op Mechelse Nieuwjaarsdrink en Bal Populaire

Evenementen Samenleving Toerisme

De weergoden waren de nieuwjaarsdrink voorbije zondag in Mechelen goedgezind. Met een tijdsduur van twee uur trakteerde de stad na een corona stilte haar inwoners op een gezellig nieuwjaarsfeest. De Grote Markt was het middelpunt om even alle zorgen te vergeten. Families, gezinnen, collega’s en vrienden klonken samen het glas en deelden in een opperbeste stemming voor 2023 hun goede voornemens. (Lees verder onder de foto)

Mechelen trakteert inwoners op Nieuwjaarsreceptie 2023
Mechelen trakteert inwoners op Nieuwjaarsreceptie 2023
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best / YouTube Traveltopper)

Nooddorp voor Oekraïners en verder openbloeien van de stad

Door de pandemie hebben we het traditionele Nieuwjaarsfeest even moeten missen, maar dit jaar mochten we als Mechelaars terug in massa samenkomen. Bellemadam Myriam Sips opende met haar onafscheidelijke ‘bel’ het volksfeest en opperde de wens om vriendelijk te zijn voor alle mensen. Daarna sprak burgemeester Alexander Vandersmissen het talrijk opgekomen publiek toe.

Burgemeester Alexander Vandersmissen op Nieuwjaarsdrink 2023
Burgemeester Alexander Vandersmissen op Nieuwjaarsdrink Mechelen 2023
Foto Verschueren Eddy (Facebook)

Hij refereert in zijn speech dat we uit een moeilijk jaar komen. De burgervader verwees onder andere naar de oorlog in Oekraïne, waar we samen met stad Antwerpen de enige zijn in Vlaanderen die voor oorlogsvluchtelingen een nooddorp ter beschikking hebben. In Mechelen worden zo’n duizend OekraÏners opgevangen. Verder geeft hij mee dat er in de stad nog heel wat plannen zijn, en de stad in 2023 maar ook de volgende jaren verder zal openbloeien. De stad kijkt in 2023 ook uit naar de maand mei waar zo’n 3.000 sporters met een beperking deelnemen aan de Special Olympics.

Ook de herinrichting van de Vesten tot éénrichtingsverkeer ging de burgemeester niet uit de weg. Hij begrijpt het verzet maar is ervan overtuigd de het de juiste keuze is. In ieder geval luisterde iedereen met volle respect en waren er geen noemenswaardige problemen bij de speech.

Klinken op 2023

Na de noodzakelijke toespraak en nieuwjaarswensen kon het (gratis) feest echt van start gaan. Aan alle eet- en drankstanden was het bijzonder druk. Om de Mechelaars te bedienen van cava en fruitsap werd beroep gedaan op vrijwilligers van de M-Crew. Gezien de drukte kwamen ook o.a Christiaan Michiels (voorzitter Horeca Groot Mechelen) en Geert Milis (voorzitter MechelenMeemaken) een handje toesteken.
(Lees verder onder de foto’s)

Cava, fruitsap en bier op Nieuwjaarsdrink Mechelen 2023
Cava, fruitsap en bier op Nieuwjaarsdrink Mechelen 2023
Nieuwjaarsfeest Mechelen 2023
Foto Verschueren Eddy
Smoutebollen op Nieuwjaarsdrink Mechelen 2023
Smoutebollen op Nieuwjaarsdrink Mechelen 2023
Foto Verschueren Eddy

Alle dranken waaronder ook aan bierstand Maes, werden geserveerd in recycleerbare drankbekers. In totaal werden zo’n 660 flessen cava ontkurkt en 1400 bekers gevuld met heerlijk schuimend bier. Lange rijen aanschuiven was het aan de standen voor friet- en smoutebollen. Het aantal frieten en smoutebollen die de maag gegaan zijn, die heb ik niet geteld. 

Een volksfeest waar duizenden mensen samenkomen kan uiteindelijk niet zonder randanimatie. Dezelfde dj’s van oud op nieuw op de Grote Markt, draaiden afwisselend dansbare muziek voor alle leeftijden. Voor het podium en tussen de menigte werd dan ook naar hartelust gedanst op stemmige muziek en meezingers. Figurentheater De Maan en een vuuract versterkte nog meer de beleving van deze openlucht nieuwjaarsreceptie. 

Afsluiten op Bal Populaire

Na het sluiten van het nieuwjaarsfeest trokken heel wat mensen naar de plaatselijke horeca en zondagsopening van de winkels om daar nog zijn slag te slaan op de solden. De echte feestvierders die verschoven zich naar het Bal Populaire in Winterbar Mirage dat voor de gelegenheid gratis toegankelijk was. Lees verder onder de foto’s

Dansen en feesten op Nieuwjaarsdrink Mechelen 2023
Dansen en feesten op Nieuwjaarsdrink Mechelen 2023
Foto Verschueren Eddy
Dansen op Bal Populaire Winterbar Mirage Mechelen
Dansen op Bal Populaire
Foto Verschueren Eddy

Goesting om te feesten

Ook op sociale media wordt heel wat kritiek geuit bij het organiseren van o.a de Nieuwjaarsdrink dat dit helemaal niet gratis is maar betaald door de belastingbetaler, dat dit geen meerwaarde heeft, … Och ja, ooit heb ik gehoord dat Mechelaars ‘kankeraars en zagemensen’ zijn. Meningen zullen altijd verschillen, daar zijn we mensen voor. Wat voor de ene goed is, is voor de andere verspillen van geld en politiek theater. Ik heb uiteindelijk zondag vastgesteld dat Maneblussers brandjes kunnen blussen, en verdomd nog heel veel goesting hebben om te feesten. En ik hoop maar dat we ook in 2023 in onze mooie stad verder gaan feesten als de beesten.

Nieuwjaarsreceptie stad Mechelen
Video Verschueren Eddy

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/Traveltopper)

Als stads- en reisvlogger waardeer ik ten volle uw steun. De productie van foto’s, video en blogs is vrijwillig en mede mogelijk dankzij ondermeer de steun van Patrons. Wil jij mijn kanalen ook een financieel steuntje geven, vanaf 1 € maand of éénmalige storting, dat kan via onderstaande link. Er is geen verplichting en stopzetten kan ten allen tijde ! https://www.patreon.com/MechelenopzijnBest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *