Het Kunstuur Mechelen opent vijfde tentoonstelling

Vijfde Kunstuur expo ‘Oorlog en Afscheid’

Kunst en Cultuur Musea Toerisme

Vrijdag opende het Kunstuur zijn 5de tentoonstelling. Het Kunstuur probeert sinds de start in 2019 de tijdsgeest met topwerken uit de periode 1850 – 1950 op een begrijpbare manier naar de bezoeker te brengen. Bij elk schilderij wordt een verhaal verteld door een bekende of minder bekende Vlaming.

Kunstuur Mechelen vijfde tentoonstelling
Kunstuur Mechelen vijfde tentoonstelling
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/Traveltopper)

Een uitzonderlijk museum

Wie aan de Minderbroedersgang het historische gebouw Heilige Geestkapel binnenstapt, betreedt een uitzonderlijk museum. Het gebruik van de naam museum is zeker op zijn plaats. Heel wat Belgische topwerken uit bekende musea en meer dan de helft uit privé collecties vinden hun plaats op deze tijdelijke tentoonstelling.

Hans Bourlon opent vijfde Kunstuur expo Mechelen
Hans Bourlon opent vijfde Kunstuur expo Mechelen
Foto Verschueren eddy
Het Kunstuur Mechelen
Het Kunstuur Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Het zijn broers Hans en Joost Bourlon die als bezielers met de volle honderd procent ons steeds blijven verbazen en inspireren om het Kunstuur te bezoeken. 

We proberen altijd de tijdsgeest te capteren. Vandaag is oorlog iets wat ons allen bezighoudt. Sommige verhalen vonden we bij onze eigen medewerkers. Zo zijn er de zaalwachters Iryna en Abdufatah. Iryna is een Oekraïense vluchtelinge, die heeft afscheid heeft moeten nemen van haar man bij de mobilisatie in Oekraïne. Zij herkent zich in het schilderij van Henri Evenepoel, van de cavaleriesoldaat die afscheid neemt van zijn vrouw in Bois de Boulogne.  Abdufatah is een Somalische vluchteling die al jaren deel uitmaakt van ons gezin. Op zijn 14de liet hij zijn land en moeder achter om weg te vluchten van de oorlog, op zoek naar een beter leven. Zijn aangrijpende getuigenis sluit aan bij een werk van Frits Van den Berghe, Helse rit.” vertelt Hans Bourlon

Eén uur kunst beleven

Het Kunstuur is een beleving van één uur, maar op deze korte tijdspanne ontdekt je in dit concept veel meer dan je denkt. In de expositieruimte hangen op een bijzondere manier een dertigtal schilderijen. Met op de achtergrond muziek van Dirk Brossé verstrekken bekende en minder bekende Vlamingen via een audiosysteem uitleg over het waarom en achtergrond van hun geleende kunstwerk. 

Wij zijn altijd heel tevreden als we mensen over de vloer krijgen die nog nooit in een museum geweest zijn” aldus Joost BourlonOok jongeren vanaf acht, negen jaar zullen de kunstwerken begrijpen omdat het om de twee minuten een nieuwe prikkel brengt” (meer interview binnenkort op video)

vzw Sjarabang op Kunstuur Mechelen
vzw Sjarabang op Kunstuur Mechelen
Foto Verschueren eddy

De eer om de nieuwe tentoonstelling te openen viel te beurt aan mevr Marleen D’Joos en Katy. “Kunst is een middel naar ontmoeting” zegt Marleen van vzw Sjarabang “En toch hebben veel mensen nog niet de weg gevonden naar tentoonstellingen en musea. Ik hoor dikwijls, ik snap niets van kunst, maar dankzij Hans en Joost hun Kunstuur zullen zelfs mensen zonder kennis geboeid zijn mede dankzij de originele opstelling” (meer interview binnenkort op video)

150.000 bezoekers

Sinds de start van het Kunstuur hebben een 150.000 tal bezoekers de waarde van dit Mechels museum weten ontdekken en waarderen. De vijfde tentoonstelling van Het Kunstuur in Mechelen loopt nog tot 30 juni 2023. De broers Bourlon hebben intussen ook nog een expo lopen in Hasselt. In maart 2023 opent Het Kunstuur ook in de stad Roeselare. Na een uurtje kunst opsnuiven ben je welkom in het Kunstuur Café op een boogscheut van de tentoonstelling. Lees ook het artikel over Kunstuur Café. Meer info over deze vijfde editie, de deelnemers en tickets kopen kan via de website https://hetkunstuur.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *