Mechelen als stedentrip of dagje uit

Mechelen, een stad om te zoenen als stedentrip

Een stedentrip naar Mechelen, een multiculturele centrumstad die steeds in beweging is. De stad Mechelen situeert zich in België en bevind zich in Vlaanderen en de Provincie Antwerpen. In 2016 ontving Bart Somers de titel van ‘Beste burgemeester van de wereld‘, uitgeroepen door de World Mayor Prize. Er zijn altijd wel leuke dingen te doen in Mechelen

De centrumstad Mechelen is een leuke uitvalsbasis voor een stedentrip doorheen Vlaanderen
Foto stad Mechelen

De historische stad is omringd door rivieren en een prachtige natuur. De Dijle, de Nete, de Zenne en het kanaal Mechelen – Leuven zijn belangrijke economische waterlopen in en rond Mechelen. Landelijke deelgemeenten zijn Heffen, Hombeek, Leest, Walem en Muizen. Mechelen zelf is historisch en economisch belangrijk voor Vlaanderen en België, mede door de unieke ligging tussen Leuven, Brussel en Antwerpen. Kortom Mechelen mag zeker niet ontbreken in uw agenda als stedentrip.

Een geboren Mechelaar, blijft Mechelaar en draagt de stad steeds mee in zijn hart. Er is altijd wel iets te beleven, het is een stad die leeft en innoveert. Jaarlijks zijn er tal van evenementen voor jong en oud. Cultuur, historiek, sport en ontspanning gaan nauw samen in deze bloeiende stad met meer dan 80 000 inwoners.

Ook de jeugd heeft de stad weten te ontdekken en waarderen. Ze heeft dan ook voor de duizenden studenten twee hogescholen waarvan alle campussen verdeeld zijn over de stad, en diverse mogelijkheden van volwassenenonderwijs. Mechelen maakt zich ook sterk voor mensen op zoek naar tweedekansonderwijs en anderstaligen die onze Nederlandse taal willen leren.

Het historische karakter van de stad

Mechelen is een stad waar je terugkomt. In eerste instantie staat Mechelen historisch op de wereldkaart. De hoofdzetel van de Rooms-Katholieke kerk van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel en van de kerkprovincie België bevind zich in onze stad. Bewijs hiervan is de Sint-Romboutskathedraal en de gelijknamige Sint-Romboutstoren. Reeds in het jaar 870 zijn er in de geschiedenis boeken vermeldingen te lezen van het ontstaan van Mechelen. Na verschillende naamswijzigingen heeft Mechelen zijn uiteindelijke naam gekregen in de 15e eeuw.

Wanneer u een stedentrip maakt naar onze toeristische stad mag u zeker uw fototoestel of videocamera niet vergeten. Fotogeniek is ze zeker wel, ontelbare plekjes in Mechelen zijn dan ook wereldwijd te bewonderen en al duizenden malen gefotografeerd. U zal dan ook in één of ander al dan niet digitaal fotoalbum zeker foto’s terugvinden van onze prachtige stad.

Mechelen heeft maar liefst vier UNESCO vermeldingen voor zijn op één na hoogste aantal beschermde gebouwen. In de 16de eeuw werden de Nederlanden voor een korte tijd geregeerd vanuit Mechelen.

In het jaar 1936 waren de eerste inwijkelingen Spanjaarden gevlucht onder het regime van Franco. Dezelfde Spanjaarden als gastarbeiders vonden de stad Mechelen in de jaren 60. Vanaf 1968 volgde een vloedgolf aan Marokkanen en Turken die zich kwamen vestigen in de stad. Het is dan ook zo dat u vandaag een mengelmoes aan talen zal horen bij uw bezoek aan de stad. Met maar liefst 138 diverse nationaliteiten, vormt de stad een stedelijke gemeenschap.

Mechelen betekent ook Musea en Wetenschap

Bent u een liefhebber van musea dan mag u niet aarzelen om een stedentrip te plannen. Museums als de Kazerne Dossin, het Speelgoedmuseum, Stedelijke musea Mechelen, Horlogeriemuseum en het SpoorwegmuseumDe Mijlpaal” verwelkomen u graag met hun uitgebreide schatten aan collecties en informatie. Alle musea in België en Vlaanderen kan je terugvinden op de website van Erfgoedkaart.be

Een dagje shoppen in het bruisende Mechelen

Mechelen is niet enkel cultuur, ook de shoppers onder u komen in onze stad ruim aan hun trekken. In Mechelen is kleinhandel belangrijk maar ook gekende merken als Zara, Hema en Inno verwennen de bezoekers. De belangrijkste winkelstraten zijn de Bruul, die momenteel volledig gerenoveerd en gemoderniseerd is. De Ijzerenleen daar is het gezellig vertoeven op de talrijke terrasjes, omringd door prachtige historische huizen. De Onze-Lieve-Vrouwestraat is in 2016 gehuldigd als Fairtrade winkelstraat. Alle Mechelse handelaars ontvangen u met plezier in hun prachtige winkels.

Op zaterdagmorgen is er de wekelijkse markt die tot ver buiten de Mechelse grenzen gekend is door zijn gezelligheid en uitgestrektheid. De markt is verdeeld over een groot deel van het centrum, en gezellig geanimeerd word door de talrijke marktkramers.

De Bellemadam roept luidkeels belangrijke berichten naar omstaanders. Ieder jaar verwennen de handelaars en marktkramers hun bezoekers en klanten met een feestelijke lente en herfstbraderie in alle straten van het stadscentrum.

De stad verwent zijn shoppers op zaterdag en koopzondagen met een gratis pendeldienst, de Shopping Shuttle. Deze brengt u als winkelfanaat van en naar de gratis randparking van de stad Mechelen. Zware winkeltassen kan u in bewaring geven, of voor 5 € laten leveren op een afgesproken plaats in Mechelen.  aan de stand van de Eco-Koeriers op de Botermarkt.

Mechelaars houden van cultuur en feesten

Mechelen is niet alleen multicultureel, maar heeft tevens een diversiteit aan leeftijden. Oudere mensen en jongeren verbroederen graag op de verschillende culturele evenementen, feesten en festivals.

Jaarlijks organiseert het stadsbestuur diverse gratis festivals, feesten en kermis waarvan de Zomerkermis twee weken duurt, en de Herfstkermis 1 week. Deze festivals hebben plaats in de binnenstad, maar ook in de deelgemeenten. Het bekendste festival in de stad is het drie dagen durende Maanrock. Een tegenhanger van Maanrock is Parkpop.

Dit eveneens gratis evenement word iedere donderdagavond georganiseerd tijdens de maanden juli en augustus. Live optredens van groepen en gekende zangers zorgen dan in de Kruidtuin voor een uitmuntende ambiance. Meer informatie over “De Zomer is van Mechelen” kan je lezen op de speciaal ontworpen website.

Sfeer, plezier en lekker eten en drinken op Maatjesfeest
Foto Verschueren Eddy
Video reportage Maatjesfeest 2019 uit Mechelen
Video Verschueren Eddy

Niet enkel de stad organiseert evenementen, er zijn ook verschillende privé initiatieven zoals het Maatjesfeest en in december 2016 trokken zelfs de praalwagens van de Joe Kerstparade door de stad. Carnavalisten zijn in maart welkom wanneer de carnavalsoptocht door de straten trekt. Zo zie je maar dat een stedentrip of weekendje weg naar Mechelen steeds iets in petto heeft.

Sport en recreatie in een bruisende stad

Onze stad staat ook sterk in zijn schoenen op het gebied van sport- en ontspanning. Sinds september 2016 kunnen schaatsliefhebbers hun sport botvieren in het nieuwe Ice Skating Center Mechelen (?). De nieuwe ijspiste is de plaats bij uitstek zijn voor ijs- en winterpret voor Mechelen en omstreken. Nagenoeg 7 dagen op 7 is er schaatsplezier voor jong en oud, voor scholen of verenigingen, voor (sport)clubs of federaties maar natuurlijk ook voor families of de individuele schaatser.

Voor de recreant biedt de stad zijn inwoners en bezoekers De Nekker (?), de plek bij uitstek om lekker een dagje te ontspannen, op de ligweide, aan het strand aan de zwemvijver of speelvijver. Op het terrein kunnen de kleine en grote kinderen zich goed uitleven op de speeltuinen, de Skateramp en een touwenparcours. Zijn de weergoden een dagje uit in openlucht niet goedgezind, dan kan je met de kids nog steeds naar de binnenspeeltuin Nekki; waar op vraag een waar Nekki feestje kan georganiseerd worden.

Werken aan je conditie, daar heeft Provinciaal Sport- en Recreatiedomein De Nekker sterke troeven voor. Of het nu gaat om badminton, Kubb, Lopen, Voetbal, Skaten, Surfen, Tennis of eender welke andere populaire sport, het is er allemaal voor u (?)

Voor de echte waterratten zijn er twee zwembaden. Sinds 2013 kan iedereen ene duik nemen in de Nekkerpool (?) bestaande uit een recreatiebad, doelgroepenbad en een wedstrijdbad. Ook het zwembad Geerdegemvaart (?) biedt zijn bezoekers heelwat mogelijkheden voor enkele uren zwemplezier.

Ieder jaar worden er in de stad Mechelen en dankzij vele sponsors ook publieke sportevenementen georganiseerd. Publiekstrekkers bij uitstek zijn Dwars door Mechelen, BeachvolleyUrban Trail en het Maneblusser Criterium. De Mechelse wandelclub Opsinjoorke brengt vier maal per jaar honderden wandelaars op de been

Water en groen geven de stad kleur

Een stadswandeling brengt je langs vlieten en parken, die je de weg wijzen naar unieke plekjes in de binnenstad. Mechelen is een stad die inzet op het groene karakter, en u zal er dan ook tal van kleine en grote parken aantreffen.

In het winkelcentrum zal je kunnen kuieren langs de Kruidtuin (Botanique), de Sinte-Mettetuin maar ook in de kleinschalige maar rustige Rik Wouterstuin en de Karmelietentuin.

De grotere openbare parken als het Provinciaal Domein Vrijbroekpark en Tivolipark, situeren zich aan de rand van de stad. Een ander park aan de rand van Mechelen, is dierenpark Planckendael.

Brugge en Gent zijn gekend voor zijn waterlopen binnen de stad, maar ook Mechelen biedt de inwoners en toeristen, gezellige terrasjes aan het water. De Dijle aan de Vismarkt is veruit de meest gekende stroom in het stadscentrum. Maar ook langs de Koolvliet aan de Botermarkt, en de Nieuwe Melaan, zal je tal van wandelaars aantreffen. De Heergracht bevindt zich deels aan de Zelestraat en de Lange Heergracht..Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *