Horlogerie Museum

Horlogerie of tijdstellers in het museum

Een horloge heeft bijna iedereen. Een polshorloge, een wekker, een minutenteller … Het is zelfs een artikel dat mee doet aan modetrends. Horloges zijn er vandaag in alle modellen en kleuren. De vraag is, was dat vroeger ook zo ? Dit en nog veel meer kan je ontdekken in het Horlogerie museum te Mechelen

De familie Op de Beeck is fier op zijn collectie uurwerken, antieke klokken en andere tijdsmeters die verzameld zijn sinds het jaar 1600 tot vandaag. Het horlogeriemuseum opende zijn deuren in 1983, en heeft een unieke privé collectie van unieke torenuurwerken, zonnewijzers, mysterieuze klokken en nog veel meer van dat moois.

Dochter Elke Op de Beeck, die samen met haar vader Jozef de rondleidingen verzorgt, kennen we tevens van het televisieprogramma “Rijker dan je denkt”. In het programma maakt Elke een expertise van diverse soorten horloges en klokken, waar ze dan voor de eigenaar een prijs opplakt.

Ieder jaar brengt men een uniek stuk op de markt, de kalenderpenning, een horlogemakerskalender dat reeds in de 18de eeuw gebruikt werd, mede omdat de horlogemaker het makkelijk zak kon steken. De kalenderpenning is te verkrijgen aan slechts 10 €, niet duur en toch heb je een uniek stuk op zak.

De rondleidingen worden uitgevoerd door Jozef en zijn dochter. Deze mensen weten u als bezoeker alles te vertellen over de geschiedenis van het uurwerk of ook wel tijdstellers genoemd.

Een klokkenkliniek in Mechelen

Zij hebben dan ook een grote kennis mede door hun gedrevenheid en de ervaring die zij door de jaren heen vergaard hebben. Het is dan ook niet enkel een museum maar ook een “Klokkenkliniek“. Een oude zakhorloge, een polshorloge, wandklokken of staanklokken, kortom voor Jozef en Elke hebben antieke en hedendaagse klokken geen geheimen meer. Zij restaureren, herstellen en reviseren met passie uw dierbaar kunstwerk.

In het museum kan je niet enkel horloges en klokken bekijken, maar ook het gereedschap dat uurwerkmakers door de jaren heen gebruikten is zeker het bekijken waard. Voor liefhebbers van antieke schatten is het zeker een aanrader. Weet u trouwens dat Mechelen jarenlang op de Sint-Romboutstoren de grootste wijzerplaat ter wereld heeft gehad ?

Het is zelfs zo dat Jozef in het eigen atelier reeds enkele exclusieve horloges heeft ontworpen en vervaardigd met als resultaat echte meesterwerken. Elk horloge dat op vraag van de klant word vervaardigd word gesigneerd en genummerd.

De Tijdwandeling door de historische stad

Voor de echte liefhebbers van tijd door de jaren heen kan u in Mechelen een Tijdwandeling van 6 km volgen door de straten van de stad. U ontdekt onderweg openbare klokken, zonnewijzers en nog veel meer interessante wetenswaardigheden. Meer info vind je op de website van het Horlogeriemuseum.

Het museum is gelegen in het hart van de historische stad Mechelen direct aan de Dijle. Het huis “De Wildeman” dateert ui de 16de eeuw en behoorde toe aan de befaamde schilder Willem Geets. Na de renovatie van het pand in 1983 werd het horlogerie museum officieel geopend voor het publiek.

Het horlogerie museum bezoeken

Het museum is toegankelijk voor iedereen met of zonder afspraak. Of u individueel of met een groep komt is geen enkel probleem. Zonder afspraak kan u op woensdag en zaterdag terecht om 10.30 en 14.30 voor een bezoek met rondleiding.
Het museum is gesloten op zondag en feestdagen. Meer info hier

Hoe te bereiken ?

Locatie : Lange Schipstraat 13 te 2800 Mechelen
Met de auto : Q-Park Lamot op korte wandelafstand van het museum ( website )
Met de bus : Vanaf het Centraal Station neemt u de pendelbus nr 01 bushalte “Mechelen Korenmarkt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *