Filmhuis Mechelen

Filmhuis Mechelen

Sinds het Filmhuis programmeert in het auditorium van het Cultuurcentrum Mechelen heeft het een stevige publiekswerking weten uitbouwen. Sinds het ontstaan van het Filmhuis werkt het vandaag nog steeds met vrijwilligers.

Filmhuis in Cultuurcentrum Mechelen

Korte historiek van het Filmhuis

Filmhuis Mechelen werd eind 1976 opgericht door een groepje Mechelse filmenthousiastelingen en profileerde zich van bij het begin meteen als een onafhankelijke vertoner. Met een programmamix die arthousefilms van over de hele wereld combineert met kortfilm, documentaires, cultfilms en klassiekers, wist het Filmhuis zich vier decennia staande te houden tot vandaag.

Cultnamen als David Lynch, Werner Herzog, Wong Kar-Wai, Pedro Almodovar, The Coen Brothers, Ang Lee, Gus Van Sant, Peter Greenaway, Aki Kaurismaki, Paul Thomas Anderson, François Ozon, Michael Haneke en Quentin Tarantino werden aan het Mechels publiek getoond voor ze bij het grote publiek bekend raakten.

De allereerste voorstelling vond plaats op 21 januari 1977 in het inmiddels verdwenen ’t Atelier in de Katelijnestraat. Na vijf jaar uitvalbasis in ’t Atelier kende het Filmhuis noodgedwongen een klein decennium lang een nomadisch bestaan. Ze zwierven langs allerlei kleine zaaltjes tot in 1992 Theater Teater, het huidige Kunstencentrum nOna, hen onderdak bood in de roemruchte Ciné Studio. Een zaal die ze vaak moesten afstaan voor andere producties en die hen een beperkte groeimarge bood.

Een toekomst voor het Mechelse Filmhuis

Een kentering kwam er in 2009. Het Mechelse Cultuurcentrum bood hen onderdak en stelde het auditorium ter beschikking op een vaste dag, waardoor het Filmhuis een stevige publiekswerking kon uitbouwen. De vaste vertoningen op dinsdag werden een wekelijkse afspraak voor vele Mechelse Filmliefhebbers. Hun toeschouwersaantal kende een explosieve groei: van een kleine 2000 in 2009 tot 8890 in 2015, dit belooft dus voor de toekomst.

Filmhuis Mechelen
Filmhuis Mechelen

Na 40 jaar werkt het Filmhuis nog steeds consequent met vrijwilligers. Het Filmhuis Mechelen blijkt succesvol en koestert nog veel ambities. De stad Mechelen geeft ook een steuntje in de rug middels een subsidie 7500 euro. Door het stijgend succes ging het Filmhuis sinds 2016 van 1 naar 2 tot zelfs 3 speeldagen. Om de toekomst verder uit te bouwen kwam er ook bijkomende ondersteuning vanuit het Cultuurcentrum Mechelen, onder meer in de ondersteuning in ticketing en promotie, de mogelijkheid om meer vertoningen te houden na elkaar, een bijkomende vaste speeldag en verdere inhoudelijke samenwerking om het kwalitatieve aanbod te vergroten.

Klassieke speelfilms en documentaires

Het Filmhuis heeft momenteel een uitstekend lopend programma met speelfilms op dinsdag. Dit aanbod word verder uitgebreidt met klassiekers en de betere documentaire op maandag, om zo de Mechelaar te verwennen met een nog completere programmatie

Andere organisaties, verenigingen en stadsdiensten doen vaak een beroep op het Filmhuis voor projecties, voorstellingen, samenwerkingen en coproducties. Denk aan Het Afrika Filmfestival, Amnesty International, H30, Kc nOna, Natuurpunt, Docville, de Vluchtelingendienst, Het Huis van het Nederlands, Kazerne Dossin, Music For Life, Contour en ook Kidscam, met wie het Filmhuis recent ook ontbijtfilms programmeert.

Filmfestival in Mechelen

Vanaf het najaar 2016 voorziet het Filmhuis ook ontbijtfilms met Kidscam in het CCM.. Samen met Kidscam en het Cultuurcentrum Mechelen plant Thomas Van Roost (voorzitter van het Filmhuis) een animatiefilmfestival in de tweede helft van 2017. Hiermee wil het Filmhuis kwaliteitsvolle animatiefilms voor kinderen en hun ouders extra onder de aandacht brengen. Dit wordt een absolute meerwaarde zowel voor gezinnen als voor de doorwinterde filmliefhebber. Mechelen blijft zich inzetten als kinderstad en sluit de uitbreiding naar kwaliteitsvolle animatiefilms zich daarbij perfect aan,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *