Sint-Romboutskathedraal te Mechelen
Bij een dagje uit in onze prachtige stad Mechelen zal de Sint-Romboutskathedraal u zeker niet ontgaan. In 1559 werd de Sint-Romboutskerk onder het aartsbisdom Mechelen omgevormd tot kathedraal. De kathedraal valt vooral op door zijn 97 meter hoge Sint-Romboutstoren. Tevens is de Sint-Romboutskathedraal erkend als werelderfgoed en een onderdeel van een groep van 56 belforten in België en Frankrijk.
Het interieur van de kathedraal is ronduit prachtig en adembenemend. De naam is ontstaan uit de patroonheilige van Mechelen, een missionaris uit Noord-Ierland, Sint-Rombout. Een beeldhouwwerk van Sint-Rombout kan je zien boven het hoogaltaar. Het schrijn van Sint-Rombout is één van de belangrijkste schatten. Helaas is tijdens de godsdienstoorlogen grotendeels veel verloren gegaan aan inboedel en zilverwerk. De toren ( Sint-Romboutstoren ) werd tijdens de Eerste Wereldoorlog eveneens zwaar beschadigd door de Duitsers.
Praalgraven en beeldhouwkunst sieren de kerk
Rond de kooromgang bevinden zich praalgraven en grafopschriften ( epitaaf ) van aartsbisschoppen. Sommige bisschoppen bezitten een eigen kapel die je kan bezoeken in de noordelijke zijbeuk.De Sint-Romboutskathedraal is rijk aan kunstvoorwerpen waaronder een communiebank van witmarmer. Alle kunstwerken beschrijven die deze driebeukige kruiskerk in bewaring heeft ga ik niet doen, de belangrijkste na de communiebank is een praalgraf uit 1657 ( Andreas Creusen ) en 1617 ( Lucas Faydherbe ). Christus aan het Kruis van de hand van Antoon van Dijck.
De prachtige Barokbeeldhouwkunst van de preekstoel uit 1723 is van beeldhouwer Michiel Vervoort. De preekstoel is afkomstig van het Norbertinessenklooster van Leliëndaal. De Verlossing en de Zondeval word hier uitgebeeld. Het Aards Paradijs gebeeldhouwd in massief eikenhout heeft figuren als een pelikaan, salamander, eekhoorn en nog veel meer unieke figuren. Het schip van de Sint-Romboutskathedraal met afbeeldingen van de Apostelen is gotisch.
Het orgel van de kathedraal. In de zijbeuk is er een prachtig schilderij als altaarstuk van Antoon van Dijck afkomstig van de Minderbroederskerk.
Eind 2017 ontdekten een team van archeologen ‘schatten’ in de kathedraal. In opdracht van de Provincie Antwerpen en de Metropolitaanse Kerkfabriek Sint-Rumoldus, gaf de kerk na 800 jaar geheimen prijs in het kader van een voorzonderzoek. Lees er hier alles over.
Het Sint-Romboutskerkhof naast de Kathedraal
Naast de Sint-Romboutskathedraal bevind zich het Sint-Romboutskerkhof. Vandaag is het geen kerkhof meer maar een groene zone in de stad met een ondergrondse parking “Kathedraal“. Mechelen profileert zich als kinderstad, daarom heeft de stad er een immens grote Opsinjoor geplaatst in een zeer opvallende gele kleur. Het beeld van meer dan één ton is maar liefst 7 meter lang en 2.7 meter hoog. Kinderen kunnen er naar hartelust veilig op klimmen en spelen daar speciale verende matten een eventuele val opvangen.
Het Sint-Romboutskerkhof dat begon als een Kapittel ergens in het jaar 972, heeft een rijke en woelige geschiedenis achter zich. Voor het Sint-Romboutskerkhof omgedoopt werd tot een groene zone was hier een parking met middenin een klein parkje met bomen en een monument uit de hand van Ernest Wijnants, als ode aan alle gesneuvelden van de wereldoorlogen. Door de jaren heen verdwenen alle kerkhoven in de stad zoals het Sint-Janskerkhof, het Katelijnekerkhof en dus ook het Sint-Romboutskerkhof.
Voorafgaand aan de bouw van de ondergrondse parking hebben archeologen diverse belangrijke ontdekkingen gedaan. 3700 graven werden ontdekt met een groot aantal skeletten. Een belangrijke ontdekking voor de archeologen en voor Mechelen was een massagraf van een 40 tal mensen, waarschijnlijk Boerenkrijgers. Buiten de stoffelijke resten werd schoeisel en kledij gevonden. Uit verder onderzoek blijkt het massagraf te zijn ontstaan in 1798.
Info algemeen
De Sint-Romboutskathedraal bezoeken kan iedere dag.
Vrij bezoek : van 13 tot 18 uur. Zaterdag van 10 tot 18 uur.
Rondleiding : van 8.30 tot 12 uur en na 18 uur s’avonds.
Voor een bezoek aan de Sint-Romboutstoren dien je vooraf te reserveren in de kathedraal of Toerisme Mechelen.
Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best