Interview met auteurs Luc Deflo en Sormaria Marchan
“Drift” is het tweede boek dat Luc Deflo (58) met een co-auteur schrijft, ditmaal zijn eigen vrouw Sormaria Marchan. De Venezolaanse schreef in 2013 haar eerste boek “Diep in mij”.Het vorige boek van Deflo met co-auteur Aloka Liefrink, “Onderhuids” ,was een enorm succes. Bij het verschijnen van “Drift” vond ik de tijd rijp om onze Mechelse misdaad auteur en zijn vrouw een paar vragen te stellen.
Luc Deflo woonde jaren in Mechelen maar week uit naar Brussel. Toch blijft hij een Mechelaar in hart en nieren. Ook bij de Mechelaars blijft hij zijn stempel drukken. In het eerste boek van blogger Jan Smets, “Mechelen, een stad verteld”, kreeg Luc ook een plaatsje. Ondanks dat hij al enkele jaren uit de stad Mechelen is getrokken, eindigde hij een tijdje geleden alsnog op de derde plaats als bekendste Mechelaar, na Mark Uytterhoeven en Raymond Ceulemans.
Luc startte als schrijver van kortverhalen welke hij zelf uitgaf. Na enige tijd ging de schrijver in zee met de uitgeverij Manteau, waar hij in 1999 debuteerde met het boek “Naakte Zielen” , het begin van een succesvolle reeks. Dit boek mocht onmiddellijk al een nominatie voor de Hercule Poirotprijs ontvangen. De verhalen over de Mechelse speurders Deleu en Bosmans spelen zich nog steeds af in Mechelen. Mensen herkennen zich soms in een boek en vinden het toch belangrijk dat hij met deze serie verder gaat.
Na zeven thrillers rond Bosmans en Deleu startte Deflo, naast het schrijven over zijn speurders, met een nieuwe uitdaging. Het boek Weerloos (2005) is het begin van een nieuwe reeks met Cel 5 in de hoofdrol, vijf speurders op zoek naar verdwenen kinderen. In 2008 sleepte“Pitbull” van Luc’s eerste reeks niet alleen een nominatie maar ook de Hercule Poirotprijs in de wacht. Heden 2016 heeft Deflo al een palmares van 29 boeken in een tijdspanne van 17 jaar geschreven.
Vanwaar komt nu het idee om met zijn vrouw een boek uit te geven..
“Het idee was eigenlijk dat ik iemand met talent ook de kans wou geven om, dankzij mijn naam, een breder publiek te bereiken. Ik heb samen met Aloka Lieferink een eerste boek geschreven, en een nieuwe reeks gecreëerd. Dat heb ik natuurlijk niet alleen gedaan, een groot productiehuis heeft daar aan meegeholpen en de figuren in het leven geroepen” vertelt Luc Deflo.
Ikzelf heb de plot (de structuur en het verhaal van een boek) geschreven en dat was vrij succesvol. “Onderhuids” was een nevenproject, maar de uitgever bleef erop staan, vanwege het succes, om een tweede boek met co-auteur te publiceren.
Ik heb dan ook een verhaallijn gemaakt voor een nieuw boek maar vond niet direct een nieuwe partner die talent had en het zag zitten om aan een tweede duo boek te beginnen. Je moet daar in geloven, dat zien zitten, de feeling voor hebben. Ik had het dan wat opgegeven omdat mijn agenda druk bezet is en ik niet verder de nodige tijd hieraan kon spenderen om verder te zoeken” verduidelijkt hij verder.
Mijn vrouw Maria las het eerste boek “Onderhuids” en ze vond dat goed, net als de intrige of plot voor het tweede. Ze zei doet daar toch iets mee, dat is een fantastische plot, dat kan een zeer goed boek worden. Ik zeg ok, we doen het dan maar, zo is het tweede boek dan toch ontstaan, of zoals Maria het tussendoor vermeld “ik was de reddingsboot in het verhaal”.
Somaria Marchan zelf is ook niet aan haar proefstuk toe als schrijfster. “Mijn eerste boek was een erotisch boek “Diep in mij”, maar dat is intussen al vele jaren geleden. Het boek was ook totaal anders en had niets met misdaad te maken, ik noem het zelf “Vijftig tinten voor gevorderden” mede door de tintelende erotische verhalen.
Het waren mijn eigen emoties, mijn eigen cultuur, eigenlijk een soort dagboek. Ik kon eigenlijk nooit denken dat ik met Luc samen iets in elkaar zou zetten, iets dat met misdaad of politie te maken heeft, is eigenlijk buiten mijn comfort zone. Ik schrijf normaal meer erotisch getinte verhalen, maar stond er volledig voor open om dit te beproeven” vertelt een super enthousiaste Maria, komende uit Venezuela.
Sormaria speelt in “Drift” eigenlijk de vrouwelijke hoofdrol. Iemand die vanuit Letland is geëmigreerd, een verhaal waarbij zij zich perfect kan inleven, mede omdat ze zelf ook uit een ander land is geëmigreerd naar België. Omdat het buiten mijn comfort zone lag, was Luc mijn gids bij het schrijven van het verhaal.
Als leek vraag je u uiteraard af, hoe je nu eigenlijk een boek schrijft met z’n tweeën, voor ons als niet-ingewijden is dat niet voor de hand liggend.
“Eerst moeten al de hoofdstukken op papier staan, dat doen we samen, buiten de plot die ik zelf maak. Alles moet heel strikt op papier uitgewerkt worden als je met twee auteurs/schrijvers werkt, alle personages, gebeurtenissen, .. anders lopen we de kans dat we beiden een ander verhaal vertellen. Dan kiezen we de hoofdstukken die ons het beste liggen, zij de vrouwelijke rol, ik de macho man, eigenlijk spelen we een rollenspel. Zelf doe ik de eindredactie” verduidelijken Luc en Maria samen..
Wat ik leer uit het gesprek met Luc Deflo, is dat hij punctueel en strikt is, en dat het verhaal niet eentonig mag worden, de aandacht mag niet aan kracht inboeten bij de lezer. Alles wat na controle overbodig is, vliegt er sowieso uit, een boek moet functioneel zijn. Eigenlijk komt het hier op neer dat de mensen die het boek lezen, dit moeten kunnen blijven lezen, en niet wegleggen.
Wat is het verhaal achter Drift
“Het verhaal achter Drift is een vast politieteam, Masha Kirilenko, dat in de routine geschapen is, en geconfronteerd word met iemand die vermoord is. Het slachtoffer word gevonden in het kanaal, verschrikkelijk ritueel verminkt. Het verhaal begint bij een dame die haar man betrapt op overspel, zij gaan dan later uit elkaar. Op het moment dat zij heel kwetsbaar is, komt ze de foute man tegen, die na verloop van tijd dood wordt teruggevonden”.
Veel meer wil Luc niet prijsgeven, buiten dat het boek “Drift” zich dus afspeelt rond de onderlinge relaties van het politieteam, dat het onderzoek bemoeilijkt. “Drift” is iets zachter dan de vorige boeken benadrukken ze gelijktijdig, wat niet wil zeggen dat het minder spannend is, enkel uitdrukkelijk minder gewelddadig.
Luc, weet je eigenlijk al op voorhand hoe een boek eindigt ?
“Mijn eerste boeken waren zeer organisch. Ik begon toen aan een boek, en kreeg steeds nieuwe ideeën tijdens het schrijven die ik probeerde neer te pennen. Ik zou wel zien hoe het eindigde.. Daar ben ik mee gestopt. Ik was vroeger consultant in de bank, en mijn collega zij op een bepaald moment;” ik vind uw boek goed maar ik heb een organogram moeten tekenen om de personages uit mekaar te houden”. Toen dacht ik, ai, dat gaan alle lezers niet willen doen.
“Van dan af ben ik geëvolueerd naar zeer gestructureerd werken, ook voor mijn eigen boeken. Ik schrijf mijn hoofdstukken op in een paar woorden. Het construeren van het boek vraagt veel werk. Dat wil niet zeggen dat het boek tussendoor niet meer kan veranderen, maar zeker niet drastisch zoals voorheen.
Ik zal bijvoorbeeld in het midden van het boek niet plots een totaal nieuw personage doen ontstaan. Zo gestructureerd werken ligt me veel beter. Iets langer nadenken over de plot en het verhaal werpt zijn vruchten af. Ondertussen heb ik al jaren ervaring opgedaan om dat allemaal vlot te laten verlopen” weet Luc Deflo me gedetailleerd te vertellen.
Vijf boeken van Luc Deflo zijn intussen vertaald naar het duits. Voorlopig blijft het bij één boek maar er volgen er waarschijnlijk nog wel, daar heeft hij zelf geen zicht op. Het is in de eerste plaats belangrijk om een uitgever te vinden die het boek in dat landsgedeelte wil uitgeven. Je kan bij wijze van spreken wel één vinden voor strips, zoals in Wallonië, maar voor boeken is er in het Franstalige deel van ons land geen. Het is voor niemand evident om een boek uit een klein taalgebied uit te brengen naar een groot taalgebied. Van een groot naar een klein land is veel makkelijker.
Luc voegt er nog aan toe dat wanneer hij bijvoorbeeld in Amerika zou geboren zijn, het boek waarschijnlijk nooit zou uitgegeven zijn. De concurrentie is daar dan ook veel groter. Luc is tevreden met wat hij heeft, en daar geef ik hem groot gelijk in.
Over het aantal uren of maanden dat een auteur werkt aan een boek, daar hoor je allerlei verhalen over. Ik stel hem dan ook benieuwd de vraag hoelang hij over een boek doet. “Als ik zelf een boek schrijf, dan is deze normaal op vier à vijf maanden klaar. Als ik een boek schrijf met een co-auteur, dan kan daar, zoals “Drift”, tot twee jaar overgaan. Ik kan, afgezien daarvan, makkelijk een ganse werkdag aan een boek werken. Als ik op een dag een x aantal pagina’s geschreven heb, ben ik een gelukkig man, kan ik s’nachts in mijn bed met een paar Duveltje’s om de werkdag af te sluiten” zegt Luc al lachend.
Ieder schrijver heeft zijn eigen stijl, merkt Somaria Marchan op. “Als je van je pen houdt, moet je toch zeker een strikte agenda hebben. Anders is de inspiratie weg”.
“Mijn eerste boek begon ik in Zuid-Frankrijk op een camping, daar nam ik ook mijn tijd ervoor. Maar nu vandaag zou ik me dat niet kunnen indenken. Het is mijn beroep, een fulltime job, dus waarom zou ik niet een ganse dag de tijd nemen om te werken aan mijn boeken. Het is daarom ook niet een ganse dag schrijven, ik moet ook regelmatig dingen opzoeken, een interview, een lezing in een bibliotheek of een school houden. ik werk ook in het weekend. Ik doe dat gewoon graag” vult Luc verder aan.
Somaria Marchan, zijn vrouw, heeft nog een full-time dagelijkse job bij een consultancybureau. Voor haar is dit slechts een hobby. “Als ik vandaag geen zin heb om te schrijven, dan doe ik iets anders. In dit project kan dit wel niet. Hier moet ik regelmatig mee aan de schrijftafel met Luc.Ik moet nu alles goed in mijn agenda plaatsen en structureren” vertelt Sormaria.
Vele lezers stellen zich de vraag of er nu een verfilming komt van één van Luc’s boeken. Ik stel hem de vraag. Hier is Luc kordaat in, en zegt dat er nog steeds plannen zijn om een boek te verfilmen, maar niet concreet genoeg. Dat wordt beslist door andere mensen. Hij zegt hier liever niets over tot als de film bijvoorbeeld binnen drie weken in de bioscoop zal verschijnen. Persoonlijk is Luc er weinig mee bezig. Er is interesse, maar in hoofdzaak is boeken schrijven zijn ding, meer dan het schrijven van een scenario. “Van mij mogen ze een film maken over een boek, maar dan moet het wel topklasse zijn, met goede budgetten en goede acteurs” verduidelijkt hij verder.
Met deze woorden eindigt het interview over twee super vriendelijke mensen die geen vraag teveel vinden. Ik wens hen, Luc Deflo en zijn vrouw Somaria Marchan, alvast nog veel succes toe met dit nieuwe boek en uiteraard ook deze die nog zullen volgen.
Boek titel : Drift
Uitgever : Borgerhoff & Lamberigts
Datum interview : 4 juni 2016
Auteurs : Luc Deflo en Somaria Marchan
ISBN : 9789089316479
Afbeeldingen : Verschueren Eddy
Gerelateerde pagina’s : Tips en Weetjes