Sint-Romboutstoren en Skywalk

Sint-Romboutstoren in al zijn glorie

Van heinde en ver kan je hem zien, de majestueuze Sint-Romboutstoren van onze prachtige stad Mechelen. Het pronkstuk aan de rand van de Grote Markt en de Wollemarkt. U kijkt omhoog naar de top van de toren, hij kijkt omlaag via de Skywalk. Beklim en ontdek samen met mij de Sint-Romboutskathedraal en de toren. UNESCO heeft de Sint-Romboutstoren als werelderfgoed op de lijst geplaatst.

Sint-Romboutstoren gezien vanaf het Cultuurplein (Mechelen)
Foto Verschueren Eddy (Facebook/YouTube/Instagram)

Een stukje geschiedenis van de Mechelse toren

1452 is het jaartal dat geschiedenis schrijft voor de Sint-Romboutstoren, toen werd de eerste steen gelegd maar niemand weet waar hij ligt. Vanaf 1462 begint het echte bouwwerk onder de hoede van Andries Keldermans die ook zijn naam heeft geschreven bij de bouw van het Stadhuis. Bij het overlijden van Andries Keldermans heeft zijn zoon Antoon de verdere bouwwerken op zich genomen. Misschien nog een weetje, de naam Keldermans is ook terug te vinden in de gelijknamige Keldermansvest gelegen aan de Dijle.

Misschien een weetje vooraleer u zelf de toren gaat beklimmen. Er zijn reeds in het verleden beroemdheden geweest die u vooraf zijn gegaan op de trappen. In 1745 beklom Lodewijk XV reeds de Sint-Romboutstoren. Ook Napoleon Bonaparte heeft Mechelen van uit de lucht gezien in 1803. Tijdens de wereldoorlog heeft Koning Albert I de toren gebruikt als uitkijkpunt. Wijlen Koning Boudewijn heeft samen met zijn echtgenote koningin Fabiola de trappen naar de top beklommen.

De Sint-Romboutstoren is uiteraard wereldwijd gekend om zijn 2 beiaarden. De klokken voor die beiaard werden in 1492 geplaatst door Wouter Scheers, maar zes jaar later slaat het noodlot toe. Een hevige brand in de toren vernielt bijna alle klokken. In Mechelen was het alle hens aan dek, zo snel mogelijk werd opdracht gegeven om nieuwe klokken te gieten, waarvan vandaag de Salvatorklok met een gewicht van 8 ton nog steeds de zwaarste is..

In 1687 was er weer grote paniek onder de Mechelse bevolking. Alarm werd geslagen want de toren stond weer in brand. Gelukkig was het vals alarm, bij het blussen met emmertjes water bleek dat de maan die nacht een rode gloed had, en net achter de toren stond. Gezichtsbedrog, maar vanaf toen dragen de Mechelaars als bijnaam “De Maneblussers

Wat u misschien nog niet weet, is dat de Sint-Romboutstoren eigenlijk nooit afgeraakt is. Vermoedelijk is de bouw van de toren plots gestopt ergens in het jaar 1550. Volgens de plannen moest bovenop nog een torenspits komen, net zoals op de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal die ooit zo mooi bezongen werd door La Esterella.

De toren is tenslotte geen 167 meter hoog geworden, maar 97,5 meter met een gewicht van maar liefst 42 000 ton. Nog een weetje, de Mechelaars noemen hem in de volksmond “onze zot“. Sinds enkele jaren huizen er weer Slechtvalken in de Sint-Romboutstoren. Het is een koppel dat in 2003 onze prachtige stenen toren heeft weten te waarderen. Meer lezen over de Slechtvalken op de toren kan je hier. Je kan de slechtvalken familie met een beetje geluk ook rechtstreeks volgen op de webcam.

De Skywalk voor een adembenemend panorama

De Sint-Romboutskathedraal en de toren worden jaarlijks bezocht door meer dan 30 000 toeristen uit de gehele wereld. Niet enkel om zijn praal en pracht buiten en binnen de kathedraal, maar ook voor zijn uitmuntend zicht vanop de roestvrij stalen constructie, de Skywalk.

Om de Skywalk te bereiken moet je slechts 538 treden beklimmen. Je denkt misschien dat is veel, maar geen nood, tijdens uw tocht naar boven kan je meermaals een rustpauze nemen. U bent tijdens de beklimming volledig vrij en kan dus de tijd nemen die u zelf wenst.

De zes torenkamers bevatten infosokkels. Die geven je aan de hand van tekst, filmpjes en audiofragmenten meer info over de verschillende verdiepen waarop je staat. Onderweg zijn er informatieborden waar u alle belangrijke informatie kan lezen. Een gratis bezoekersgids in vijf talen is beschikbaar, en dat ook gericht op kinderen

Rustpunten zijn de Torenkamers met achtereenvolgens de Kraankamer, de Smidse, de Klokkenkamer, de Oude Beiaardkamer, de Uurwerkkamer, de Beiaardkamer en de Askelder.

Via een wenteltrap ruik je reeds de frisse bovenlucht van de Skywalk. Het is een wandelplatform met glazen vloer. U zal versteld staan van het adembenemend uitzicht en panorama. Bij mooi en helder weer kan je de stad Lier zien, de kathedraal van Antwerpen en het Atomium van Brussel.

Belangrijke weetjes zijn het gewicht van de Skywalk van 14.5 ton, In totaal heeft dit project meer dan 337 000 € gekost, maar het loont echt de moeite. Door de vele rustpunten kunnen bezoekers die minder goed te been zijn ook de Skywalk bezoeken.

Sinds 1 januari 2015 is de uitbating van de Sint-Romboutstoren in handen van de toeristische vzw VVV Mechelen. Er is eveneens één centraal onthaal voor zowel de kathedraal als de toren. Via Buitengewoon Mechelen kan je vanop de skywalk de zon zien op- en ondergaan. Bedrijven en verenigingen kunnen een aperitief op de toren boeken, of zelfs de toren afhuren, bijvoorbeeld voor een teambuildingsactiviteit via de vzw Brouwgebouw Lamot

Jaarlijks 10000 bezoekers uit alle windstreken

Meer dan de helft van de bezoekers van de toren komt uit het buitenland. De meeste bezoekers komen, naast eigen landgenoten, uit Nederland, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Maar ook voor rondreizende Polen, Russen, Amerikanen, Italianen, Canadezen, Japanners en Brazilianen mocht een bezoek aan Mechelens grootste monument niet ontbreken.

Vooraleer u toegang hebt tot de toren, moet je eerst langs de onthaalbalie. De balie is samen met de Metropolitane kerkfabriek en de stad Mechelen in februari 2016 volledig vernieuwd en aangepast aan het digitale tijdperk. Eéns de majestueuze houten toegangspoorten gepasseerd, heb je door de glazen deuren direct zicht op het interieur van de Sint-Romboutskathedraal.

Aan de rechterzijde bevind zich een digitale infozuil, alwaar je informatie van Mechelen door middel van een touchscreen kan opzoeken. De onthaalbalie bevind zich aan de linkerzijde van het portaal. Twee digitale schermen geven u beelden van wat je mag verwachten bij uw beklimming van de toren tot aan de skywalk.

Een torenbezoek wordt sinds 2015 ook geintegreerd met evenementen in de stad. Zo werdt tijdens de eindejaarsperiode in december 2015 drie nocturnes in circussfeer ter gelegenheid van de avondshows van Circus Ronaldo georganiseerd. Die avondopeningen waren nog goed voor 229 bezoekers.

Misschien nog een leuk detail voor een dagje uit naar Mechelen, is het jaarlijkse klokkenwerpen. Dit volks evenement wordt door de stad georganiseerd in de maand september. Bij deze traditie uit 1946 worden dan rode pvc klokjes van de toren via een kabel naar het stadhuis gestuurd. Onderweg vallen de klokjes tussen het publiek. Telkens zit in één van de klokjes een ticket waarmee u een bronzen klokje hebt gewonnen. Lees er meer over via het blog.

Praktische informatie voor een torenbezoek

Prijs :
Volwassenen 8 € – groepen ( min. 10 pers ) 6 €
Kinderen en jongeren ( van 3 tot 26 jaar ) 3 €.
Voor gezinnen zijn er voordelige tarieven met een gezinskaart van 20% korting
Mechelse scholen betalen per leerling 2 €. Een lerarenkaart is 6 €
Bezitters van een Uitpas betalen 2 €
Korting voor andere vrijetijdsactiviteiten (bv. een boottochtje op de Dijle) via je torenticket
Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Tickets kan je kopen op de Dienst Toerisme, en aan de ingang van de Sint-Romboutskathedraal of online.
De toren is iedere dag te bestijgen van zondag tot en met vrijdag van 13 tot 18 uur.
Zaterdag van 10 tot 18 uur.
Zondag van 13 tot 18 uur
Duurtijd : +/- 120 minuten

Voor nog meer uitgebreide informatie kan ik u de officiële website van de Stad Mechelen aanbevelen … Misschien nog een tip, je route door Mechelen plannen kan met de CityTrip Planner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *