Speelgoedmuseum Mechelen

Speelgoedmuseum in Vlaanderen

Sinds 1982 is er een zeer speciaal museum geopend in Mechelen, het Speelgoedmuseum. Het hoeven niet steeds schilderijen of andere kunstwerken te zijn, oud speelgoed uit onze kinderjaren of van onze grootouders kan ook mooi zijn. Het Speelgoedmuseum van Mechelen is wereldwijd gekend zoals in China, Amerika en Japan.

Herinneringen aan speelgoed van nu en toen

Voor kinderen maar ook voor volwassenen is het Speelgoedmuseum zeker uw bezoek waard. Vooral kinderen vinden het bezoek fijn, en leven zich al snel in in de droomwereld van het speelgoed. Persoonlijk vind ik het ongelooflijk tof om herinnerd te worden aan het speelgoed waar ik als kind mee speelde.

Denk maar aan constructiespeelgoed als Meccano of Lego wat vandaag nog steeds gebruikt word. Ken je nog de soldaatjes of wielrenners waar we toen het volledige peloton van de Ronde van Frankrijk mee samenstelden. Misschien heeft u zoals ik,prachtige landschappen gemaakt met alle modellen van elektrische treinen.

Wat kan je verder nog allemaal ontdekken in het Speelgoedmuseum, vooral veel creatief en leerzaam speelgoed van ons land, maar ook van andere werelddelen. Poppen en Knuffeldieren als konijnen, honden en zeker de pluche beren ontbreken niet. In 2002 was er zelfs een speciale tentoonstelling rond 100 jaar Teddyberen. Misschien wel het oudste speelgoed ten tijde van Keizer Karel heeft ook al de revue gepasseerd. En wat denk je van de alomgekende Barbie poppen die in 2002 gevierd zijn naar aanleiding van het 45 jarig bestaan. Spelen als Pieter Breughel of de Slag van Waterloo nemen kinderen intercatief mee op hun tocht door het verleden. Over speelgoed kunnen we uren vertellen en dromen, je moet het gezien hebben.

Het Speelgoedmuseum heeft een vaste verzameling aan historisch en hedendaags speelgoed, maar regelmatig zijn er tijdelijke thema tentoonstellingen te bezoeken. Sinds 1998 is het Speelgoedmuseum officieel erkend als museum. Samen met de Stad Mechelen organiseert het Speelgoedmuseum jaarlijks een Speeldag in het centrum van Mechelen. Dit is één groot feest in de Mechelese binnenstad met tal van animatie en natuurlijk veel spelen.

Feestjes tussen het speelgoed

Het Speelgoedmuseum staat ook open voor feestjes met de ouders en de kinderen. Denk maar aan een verjaardagsfeestje met de vriendjes. Dit alles met een bezoek aan het Speelgoedmuseum, een hapje, een drankje en dit allemaal onder begeleiding. Een bezoek aan het museum is in de eerste plaats vermoeiend voor u als mama of papa, daarom kan u verpozen en tot rust komen in de gezellige cafetaria. De kinderen kunnen zich dan uitleven in de speciale speelhoek met games, oude volksspelen, poppen en nog veel meer

Praktische informatie

Het Speelgoedmuseum is geopend van 10 u tot 17 uur van dinsdag tot zondag.
Volwassen betalen per bezoek 8.50 €. Kinderen van 3 tot 12 jaar 3 €. Studenten, groepen en 65 plussers genieten van een verlaagd tarief. Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Het Speelgoedmuseum bevind zich op de Nekkerspoelstraat 21 te Mechelen. Voor meer informatie kan u terecht op de website van het museum.

Bereikbaarheid van het Speelgoedmuseum

Met de auto : Vanaf de E19 autosnelweg afrit 9 of afrit 10, Leuven of Lier volgt u richting centrum via de ring. Parkeren kan u aan de parking Zandpoortvest ( gratis in het weekend ), Douaneplein ( gratis ) of VINCI Park Veemarkt ( ondergronds-betalend ), Parking Station Nekkerspoel ( betalend, gratis in het weekend ), Parking Sint-Maartenziekenhuis ( betalend ). Vanaf deze parkings is het slechts enkele minuten te voet tot aan het museum. Het Speelgoedmuseum zelf beschikt niet over een parking.

Met de trein : Het Station Nekkerspoel is direct naast het Speelgoedmuseum. Wanneer u uit het treinstation komt stapt u naar links op de Nekkerspoelstraat.
Met de bus ( De Lijn ) : Het openbaar vervoer van De Lijn heeft bushaltes op enkele meters van het Speelgoedmuseum. Vanaf het Centraal Station, de Zandpoortvest of de Veemarkt neemt u de pendelbus nr 01 tot aan halte Nekkerspoel.
Te voet : Vanaf het centrum van Mechelen volgt u richting ring Heist-op-den-Berg / Nekker / Utopolis via de Keizerstraat. Vanaf de Grote Markt is het ongeveer 15 minuten wandelen.
Meer informatie over de bereikbaarheid op de officiële website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *