Cultuurcentrum Mechelen

Cultuurcentrum Mechelen

Het Cultuurcentrum Mechelen bevindt zich in hartje stad, vlakbij de Sint-Romboutskathedraal en in de schaduw van de Sint-Romboutstoren. Bij de start noemde het gewoonweg het Cultureel Centrum van Mechelen. Sinds 2001 behoort Cultuurcentrum Mechelen tot de grote centra van Vlaanderen met ca. 150 eigen en 180 receptieve activiteiten.

Cultuurcentrum stad Mechelen aan de Minderbroedersgang
Cultuurcentrum stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Een korte geschiedenis

Bij de oprichting voldeed het centrum niet aan de nadien opgestelde voorschriften om erkend en gesubsidieerd te worden.

Door de restauratie van de Oude Minderbroederskerk en een aantal aanpassingswerken kon het vernieuwde centrum in aanmerking komen tot erkenning in de basiscategorie en op 25 mei 1991 startte het dan officieel onder de naam Cultureel Centrum Antoon Spinoy, genoemd naar de oud-burgemeester en Belgisch staatsman Spinoy. In het begin van de 21e eeuw werd dit omgevormd tot het Cultuurcentrum Mechelen

Op hetzelfde cultuurplein vind u Beeldsmederij De Maan, een visueel theater voor kinderen en jongeren. Het Cultuurcentrum biedt een gevarieerd kwalitatief podiumaanbod van humor, theater, muziek, film, literatuur en dans voor jong en oud. Het Cultuurcentrum zet graag in op een volwaardig school- en familieprogramma om van jongs af de culturele interesse te prikkelen.

Het aanbod van het Cultuurcentrum

De Garage. De werking rond hedendaagse beeldende kunsten van het Cultuurcentrum, beter gekend onder de noemer De Garage, is uniek in Vlaanderen. De tentoonstellingen van De Garage besteden aandacht aan de ontwikkelingen en evoluties binnen de avant-garde. Een uitgebouwde omkadering zorgt voor de nodige informatie en beschouwingen. De Garage wil een volwaardige aanvulling wil zijn op de bestaande musea en centra voor beeldende kunsten. De Garage kiest voor de kleinschaligheid en de intense productie van nieuwe tentoonstellingen met bijzondere aandacht voor jonge kunstenaars. De Garage hecht ook veel belang aan een regelmatige terugblik op het oeuvre van gevestigde kunstenaars.

Made in Mechelen. Het Cultuurcentrum heeft ook oog voor de artistieke productie in de eigen stad. Onder de noemer “Made In Mechelen” brengt het tentoonstellingen en concerten van Mechelse of met Mechelen-gerelateerde artiesten.

Het Cultuurcentrum Mechelen profileert zich meer dan andere cultuurcentra met een rijk en gevarieerd tentoonstellingsaanbod. De tentoonstellingen zijn voornamelijk eigen producties, waar mogelijk in dialoog met kunstenaars of partners. Dit resulteert in een eigenzinnig en uniek programma

Met H30 zet het Cultuurcentrum verschillende artistieke activiteiten en projecten op poten waarin je creatief en experimenteel kan bezig zijn met theater, dans, beeldende kunst, muziek, film en veel meer.

Het Cultuurcentrum organiseert eveneens op regelmatige basis een Podium. Met Podium kan je naar theater, muziek, film en literatuur. Deze culturele evenementen vinden plaats op diverse locaties zoals het Cultuurcentrum zelf maar ook in Kunstencentrum Nona, de Bibliotheek en de Stadsschouwburg.

Daarnaast kan je in het Cultuurcentrum terecht voor het huren van een ruimte voor de activiteiten van je vereniging (de Stadsschouwburg, kerk of koor van het Cultuurcentrum en vanaf 2010 ook vergaderzalen).

Adres : Cultuurcentrum Mechelen, Minderboredersgang 5 te 2800 Mechelen
Website : www.cultuurcentrummechelen.be
Telefoon : (+32)(0)15 294000
Openingsuren : van dinsdag tot vrijdag – van 13.00 tot 16.30
Buiten deze openingsuren worden er tal van activiteiten georganiseerd, waarvan de uren kunnen verschillen. U kan hiervoor best de agenda van het Cultuurcentrum raadplegen.

Bereikbaarheid Cultuurcentrum

Met de auto : Parking Kathedraal of Parking Grote Markt

2 thoughts on “Cultuurcentrum Mechelen

  1. Geachte Mijnheer, Mevrouw,
    In 1987 (maart-april) is er bij jullie een tentoonstelling geweest van Gustaaf C. De Bruyne. Ik was daar aanwezig, maar heb toen spijtig genoeg geen foto’s kunnen nemen. Sindsdien is mijn interesse in de persoon en het werk van deze kunstenaar alleen maar groter geworden. Jullie hebben toen zeker foto’s genomen van deze mooie tentoonstelling en mijn vraag is nu of U (uiteraard tegen betaling) dubbels van die foto’s zou willen doorsturen. Mijn adres bij positief antwoord. Dank bij voorbaat, Jan Van Baelen.

    1. Beste Jan, mijn excuses maar ik ben niet aanwezig egweest bij deze tentoonstelling en kan u helaas dan ook geen foto’s bezorgen. Toch bedankt om mijn blog te volgen. Groeten van Eddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *