Hoogstraat Mechelen

Hoogstraat te Mechelen

De Hoogstraat is een woon- en winkelstraat in Mechelen. Zij is de toegangsweg in enkele richting naar het stadscentrum vanaf de Brusselpoort. De Hoogstraat is volledig vernieuwd, waardoor fietsers via een lichtjes hoger gelegen fietspad veilig gescheiden zijn van het verkeer. Op het einde loopt de Hoogstraat uit op de gezellige Korenmarkt, waar het bij mooi warm weer gezellig vertoeven is op de terrasjes. De Hoogstraat is sinds dan een aangename ontmoetingsplek voor bewoners maar ook voor toeristen.

Haar geschiedenis in het kort …

Eertijds noemden de Mechelaars deze straat de Overste Strate, en werd zoals veel andere straten vanaf de 15e eeuw omgedoopt tot de Hoogstraat. Het is een oude uitvalsweg in het verlengde van de IJzerenleen, Guldenstraat en Korenmarkt tot de Brusselsepoort die eertijds toegang gaf tot de oude weg naar Zemst en de Hombeeksesteenweg en vanaf 1698 tot de toen aangelegde Brusselsesteenweg. De Hoogstraat behoort samen met de Korenmarkt tot het oudste gedeelte in het ontstaan van Mechelen.

Op de hoek met de Sint-Jacobsstraat stond tot in 1848 de Sint-Jacobskapel van het gelijknamige Godshuis. We vinden in de Hoogstraat de hoofdingang van de Ursulinen, oorspronkelijk een meisjesschool die zich recht tegenover het plein Ganzendries bevind. Fanaten van oude gevels zullen zeker hun fotografische hartje kunnen ophalen met enkele oude 18de eeuwse gevels.

Gekende huizen zijn burgerhuizen Den Gekroonden Leeuw (nr 25) en Den Spaarpot (nr 27). Beide huizen dateren uit 1736 en zijn gerestaureerd in 1912.

Winkelen in de Hoogstraat

Vandaag is de Hoogstraat niet alleen een belangrijke toegangsweg, maar ook een heuse gezellige winkelboulevard met brede voetpaden. De handelaars van de straat hebben ongetwijfeld kennis van zaken, dat merk je aan de talrijke gespecialiseerde handelszaken. Om er maar enkele te vernoemen, liefhebbers van italiaanse en spaanse kwaliteitswijnen gaan hier zeker hun hartje kunnen ophalen.

Of misschien ben jij een fervent genieter van desserts en gebak, ook dan is er in de Hoogstraat sinds juni 2015 een unieke gelegenheid om te proeven in de tea-room van een assortiment Marokkaanse en Belgische brood- en gebak specialiteiten.

Zeer speciaal en een uniek concept in Vlaanderen en Mechelen is dan weer een café en fietsenwinkel in één. Je kan hier in een gezellig interieur en oude fietsen, sport op groot scherm komen kijken of een snack eten terwijl je wacht tot je fiets gemaakt is, leuk toch.

Maar ook voor de dagdagelijkse dingen kan je hier terecht . Schoenmakerij, beenhouwer, kapsalon’s, bankzaken, schoonheidsinstituut en horeca staan klaar voor u. Uit mijn jonge jaren kan ik me nog herinneren dat ik ooit oude boeken en stripverhalen kocht en tweedehands verkocht in Het Boe(k)tiekske.

Overnachten in de gezellige Hoogstraat

Als je Mechelen bezoekt als stedentrip dan kan ik je ten zeerste aanraden om meerdere dagen te voorzien. Mechelen is goed voorzien aan accomodatie zoals B&B en Hotels. Het kleinschalige maar gezellige NH Hotel bevindt zich direct aan de Hoogstraat, en is dus ideaal gelegen als uitvalsbasis naar de historische winkelzone. Van hieruit is het ongeveer 5 minuten stappen naar de Grote Markt.

Wat je misschien niet weet, maar ik u graag meegeef is dat het NH Hotel is gelegen op de populaire fietsroute LF2 van Amsterdam naar Brussel, het is maar dat je het weet. Het Hotel Martin’s Patershof kan ik aanbevelen als alternatief. Dit hotel is luxueuzer en bevind zich op zeer korte afstand van de Hoogstraat en de Korenmarkt.

Bereikbaarheid …

Met de auto : via de Brusselpoort / Koningin Astridlaan / Van Benedenlaan kan u de stad inrijden. U kan ondergronds parkeren in Parking Hoogstraat, die zich bevindt op de Ganzendries. Deze parking is op zeer korte wandelafstand van het commerciële stadscentrum. Een alternatief is Parking Lamot in de Guldenstraat, die zich aan de andere zijde bevindt van de Hoogstraat. Bovengronds parkeren kan maar met een beperkte tijd.
Met de fiets : De Hoogstraat is een veilige fietsstraat die in twee richtingen berijdbaar is op een gescheiden fietspad.
Openbaar vervoer : Pendelbus nr 01 aan de halte Mechelen Korenmarkt in de Guldenstraat. Alternatief is de halte Mechelen Brusselpoort met de nrs 040609286287

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *