Dierenpark ZOO Planckendael bij Mechelen

Dierenpark Planckendael te Mechelen

Een dagje uit naar Planckendael

De dierentuin Planckendael is een toeristische topper om te bezoeken als een dagje uit of bij een citytrip. Planckendael is opgericht in 1956 door de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen. Afrika, Amerika, Azië, Europa en Oceanië zijn de vijf continenten die je al wandelend kan ontdekken. Planckendael zorgt met het Centre for Research and Conservation wereldwijd voor het natuurbehoud en bedreigde diersoorten. De dierentuin is wereldwijd gekend om zijn ooievaarsnesten.

Voor het huidige Dierenpark Planckendael bestond was het een waterrijk gebied waar in eerste instantie een Romeinse nederzetting en later een groot landgoed met kasteel. Het kasteel uit 1780 word vandaag nog steeds gebruikt als brasserie en restaurant.

Vijf continenten al wandelend ontdekken

De dierentuin bevind zich in Muizen, een deelgemeente van Mechelen. Vooral met kinderen maar ook volwassenen bezoeken dagelijks het dierenpark.  De dierentuin is groot, je mag dan voor uw bezoek zeker één of meerdere dagen voorzien om alle thema’s of continenten te ontdekken.

Planckendael kan dan ook tellen op verschillende diersoorten zoals Koala’s, olifanten, giraffen, pinguins en nog veel meer. De voedermomenten en het wandelen tussen de pinguins is steeds een prachtige belevenis voor jong en oud. Het programma hiervoor kan je verkrijgen aan de ingang van de dierentuin.

Kai-Mook en zijn familie verwachten u in hun tempel

Sinds 2012 heeft Planckendael een olifantentempel met Aziatische olifanten, een bedreigde diersoort. U zal zeker op televisie of andere media al gehoord hebben van de familie Kai-Mook. Deze olifanten zijn verhuisd van de dierentuin van Antwerpen naar Mechelen.

Dierenpark ZOO Planckendael bij Mechelen

Sinds 2013 zijn er vijf vrouwtjes en één stier. Het kweekprogramma is voor de dierentuin van Planckendael dan ook een zeer belangrijk project. Kai-Mook is belangrijk omdat zij de eerste vrouwelijke olifant is die in België in gevangenschap is geboren.

In 2015 is in de dierentuin voor de eerste maal een jong olifantje geboren. May Tagu was de moeder van het jonge baby olifantje Baby Q, helaas is het jonge olifantje ondanks alle goede zorgen na 4 weken overleden in mei 2015. Het buitenverblijf van de olifanten is maar liefst 12000 vierkante meter groot. Het binnenverblijf met een zandstal en zwembad is net hetzelfde gebouwd als de olifantenstallen in India.

Op 16 juni 2015 kon de directie en verzorgers van het dierenpark na het verdriet van Baby Q, een nieuwe geboorte van een baby olifantje aankondigen. Moeder Phyo Phyo heeft Qiyo ( gelukkige generaties in het Japans ) op de wereld gezet. Het is reeds het vijfde kindje dat Phyo Phyo gebaard heeft. Kai-Mook is de grote zus van het kleine mormel. Maar het dierenpark is ondanks alle goede zorgen voor de olifanten ook getroffen geweest door olifantensterfte …
Meer nieuws

Babyboom in Planckendael

Planckendael kan ieder jaar tellen op een groot aantal geboortes. Niet enkel bij onze olifanten is er sprake van een geboorte, maar ook andere dieren brengen in de dierentuin jongen ter wereld.

Geboortes in ZOO Planckendael
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Neushoorn jong in ZOO Planckendael
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De Indische neushoorn Karamat die sinds 12 december 2012 in Planckendael verblijft, heeft haar verzorgers, zoals verwacht blij gemaakt door hun een jong mannelijk baby neushoorntje van om en bij de 60kg te schenken. Vader neushoorn Gujarat was niet aanwezig bij de bevalling omdat hij op liefdesvakantie was in Blijdorp Rotterdam.

De 12 jarige Ava, supergrote fan en meter van de jonge neushoorn, kreeg als enige de mogelijkheid om het jonge diertje te zien en mee te verzorgen. Het grote publiek krijgt de baby neushoorn te zien in het voorjaar, van zodra de weersomstandigheden optimaal zijn.

De Aziatische leeuwin Lorena beviel eind januari 2016 van een drieling, twee mannetjes en één vrouwtje. De jonge leeuwen welpen toonden zich op 30 maart 2016 voor de eerste maal aan het publiek. Aangezien zij zich in een kweekprogramma bevinden, kunnen deze jonge leeuwtjes op latere leeftijd uitgewisseld worden met andere dierentuinen.

Nieuw verblijf voor Berberapen in ZOO Planckendael
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Jonge giraffen in ZOO Planckendael bij Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Ook op de savanne nemen de giraffen graag deel aan de babyboom. Baby girafje Qalimba, haar beste vriend Quasim,en Panambi, zijn enkele jonge giraffen die je al huppelend kan gadeslaan.

In september van 2017 werd een schattige baby koala geboren in het dierenpark. Mama Alinga en papa Maka toonden van in het begin liefde op het eerste gezicht, en het resultaat hiervan is nu te zien bij uw bezoek;

Tasmaanse duivels voor het “Save The Tasmanian Devil Project

Sinds de maand februari 2017 zijn twee Tasmaanse duivels gehuisvest in Planckendael. De twee nieuwkomers zijn de moeder en zus van de twee mannetjes die vanaf april ook in dierenpark Pairi Daiza te zien zullen zijn, en dit naar aanleiding van een samenwerkingsproject tussen verschillende Europese dierentuinen. De Tasmaanse duivel is trouwens bedreigd met uitsterven door een agressieve en besmettelijke kankersoort. Met dit project wil men de diertjes beschermen tegen uitsterven. De twee buideldiertjes, Miena en Corinna, wonen in hun nieuwe verblijf in continent Oceanië in Planckendael.

Tasmaanse duivels in ZOO Planckendael
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De ooievaars van Planckendael

30 jaar geleden werden de ooievaars in Planckendael geintroduceerd. Het dierenpark ligt op een trekroute van ooievaars, en ieder jaar weten ze meer en meer het park te vinden, dat zie je aan de talrijke nesten verspreid in het dierenpark.

Ooievaarskolonies in ZOO Planckendael
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Deze prachtige vogels worden ieder jaar opnieuw geteld, zodat men weet hoeveel pasgeborenen er zijn en om te kunnen ringen. 2015 was een recordjaar met 54 nesten waarvan 84 jonge ooievaars.

Hierbij kon Planckendael de duizendste geringde ooievaar op zijn naam schrijven. De trektocht van de ooievaars uit warme landen als Spanje of zelfs Afrika terug naar Planckendael gebeurt tijdens de maanden maart en april. Een ooievaar word van 0.95 tot 1.10 m groot en heeft een vleugelbreedte tussen 195 en 215 cm. Zoals u weet zegt de legende dat de Ooievaar de kindjes thuisbrengt, daarom is het ook één van de meest gekende vogelsoorten in West-Europa. Meer info over de ooievaar kan je lezen bij Natuurpunt.

Kinderen op de speeltuin

Ieder continent in het dierenpark heeft een eigen al dan niet avontuurlijke speeltuin voor de kinderen. Een speeltuin vol olifanten, geen echte weliswaar, een vlot en een kano varen de kleinsten naar het Bonobo eiland en het Afrikaans dorp.

Op avontuur hoog in de bomen in ZOO Planckendael
Foto Verschueren Eddy

Een ooievaarsspeeltuin met zicht op de ooievaars zullen de kids zeker bevallen. Een speeltuin voor groot en klein vind je tussen de bomen op het dierenpark. Hoger en hoger klim je naar de top van de bomen via houten planken en dikke touwen. Het uitzicht bovenaan geeft een mooi panorama op het Azië natuurgebied. Deze avontuurlijke speeltuin situeert zich aan het Restaurant Toepaja.

Kinderen vinden het steeds leuk om dieren te strelen. De kinderboerderij van Planckendael geeft hen hiertoe volop de kans. Je moer er wel te voet naar Amerika voor reizen. Maar geen nood, de wegwijzers op het park wijzen u de juiste weg. Geiten en huppelende dwerggeiten, ezels en kippen verwelkomen de ganse familie in hun boerderij verblijf.

Feest vieren in de dierentuin

Planckendael is één groot feest, het zorgt niet alleen voor de dieren maar ook voor de kinderen. Een verjaardagsfeest of een communie op het park, dat is pas een groot feest. Pannekoeken en ijsjes eten met vriendjes en de dieren laten meevieren, het kan allemaal in Planckendael

.Met een gids kunnen de kinderen op trektocht of op safari en dat gedurende een tocht van 90 minuten. De dierenkeuken bezoeken, dieren voederen en nog veel meer. En weet je, je mag zelfs je lievelingsdier zelf kiezen. Of het nu een giraf, een jachtluipaard of de neushoorn is, de keuze is aan u. Reserveren vooraf is natuurlijk aan te raden.

Praktische info over de bezoekuren

Planckendael is alle dagen van het jaar geopend vanaf 10 uur s’morgens. Helaas moeten de dieren na een drukke dag ook rusten, daarom sluit de dierentuin om 18.00 uur behalve op zondag dan mogen de dieren iets langer opblijven tot 19.00 uur. Tijdens het winterseizoen kunnen deze bezoekuren wijzigen. Misschien een goede tip, met een abonnement mag je reeds om 9 uur in het park, zo zie je de dieren ontwaken, als je zelf op tijd wakker geraakt natuurlijk. Plan alvast je safari tocht reeds van bij u thuis met de plattegrond van Planckendael en de website.

Wilde dieren in ZOO Planckendael bij Mechelen
ZOO Planckendael dat is genieten van wilde dieren in de natuur
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Hoe bereik je Planckendael ?

De dierentuin bereiken is éénvoudig, zowel met het openbaar vervoer, met de fiets of met de auto. Te voet is iets moeilijker, tenzij je een ervaren wandelaar bent. Ik geef u alvast het adres van het dierenverblijf, Leuvensesteenweg 582 te Muizen ( kaart ).

Planckendael beschikt over 3 parkings met een capaciteit voor 2350 voertuigen. Een parkingticket kost 8 €. Een parkingticket kan je nemen aan de beschikbare automaten of aan de uitgang indien u het vergeten bent..

Met de auto : Via de E19 Brussel – Antwerpen neem afrit 11 ( Zemst ) volg vanaf hier de wegwijzers naar Planckendael. Via afrit 10 ( Mechelen-Zuid ) volg Centrum daarna richting Leuven N26  Via de E19 Antwerpen – Brussel neem afrit 09 ( Mechelen-Noord ) of afrit 10 ( Mechelen-Zuid ) volg Centrum daarna richting N26 Leuven.

Openbaar vervoer : Het openbaar vervoer van De Lijn heeft een halte direct aan de ingang van de dierentuin. De busnummers 284 ( Mechelen – Leuven ), 285 ( Mechelen – Leuven ) en 686 ( Mechelen – Zaventem ) vertrekken aan het Centraal Station aan Perron 18 richting Planckendael. Een ticket kost 1.80 € per persoon ( enkele reis ) *prijzen onder voorbehoud van wijzigingen.

De ZOO Planckendael Express Bus brengt je vanaf het station Mechelen naar de dierentuin
ZOO Planckendael Express Bus
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Planckendael Express Bus : Aan de achterzijde van het Centraal Station te Mechelen kan je de Planckendael Express nemen. De bus herken je aan de Olifanten baby’s. Deze speciale bus rijdt vanaf de paasvakantie tot einde september vanaf 9.45 elke 15 minuten heen en weer tussen Mechelen en Planckendael. Lees hier meer …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *