Brouwerij en Bier in de stad Mechelen
Mechelen heeft een rijke geschiedenis als het gaat over bierbrouwen gaat. In de 14de eeuw kon Mechelen tellen op een 30 tal brouwerijen. De meeste brouwerijen bevonden zich aan de Dijle en de vlieten van de stad. Bijna alle brouwerijen en mouterijen zijn intussen uit het straatbeeld van Mechelen verdwenen, slechts één blijft over en dat is “Het Anker”.
Om enkele namen te noemen Brouwerij De Plein, Brouwerij La Dyle, Brouwerij en Mouterij Versailles uit 1894, Brouwerij Den Roozenhoed, Den Leeuw, St Joris en de Karpel behoren tot de vergeten pareltjes van Mechelen.
Brouwerij Jacobs
Oorspronkelijk was César Jacobs afkomstig uit de deelgemeente Hombeek en is later verhuisd naar een Herenhuis op de Koningin Astridlaan te Mechelen. César Jacobs stichtte in het jaar 1900 samen met enkele café’s uit Mechelen een kleine brouwerij op de Olivetenvest te Mechelen.
In de gemeente Hombeek kende iedereen toen het dorpscafé “Belle Vue” wat eigendom was van de Brouwerij Jacobs. De familie Jacobs hield van art-deco, dat was terug te vinden in hun woning maar ook in de café’s of herbergen.
Op de hoek van de Nattenhofstraat en de Koolstraat, maar ook het café aan de Heembeemd en Goswin de Stassaertstraat kenmerkten de art-deco stijl op de glasramen van de café’s. De glasramen zijn vandaag op sommige locaties nog te bekijken, maar zijn helaas in slechte toestand.
Aan de Leuvensevaart werd in 1936 “Café Auwegem” opgericht en geopend door Mouterij en Brouwerij César Jacobs. Wellicht zal u zich ook de Feestzaal Forum herinneren te Putte bij Mechelen. Dit complex met winkels en café werd later een cinema in Putte. In het jaar 1955 werd Brouwerij Jacobs opgekocht door de toenmalige Brouwerij Lamot. Brouwerij Jacobs produceerde de bieren Jacobs Pils, Spalterbrau, Jacobs Bock Special en Marvel.
Brouwerij Lamot
We bevinden ons in het jaar 1627 waar de naam Brouwerij De Croon reeds te lezen valt. Toch gaan we direct naar 1855 wanneer de broers Charles en Richard Lamot eigenaars werden van Brouwerij De Croon. De vaders van beide broers bezaten op hun beurt ieder een eigen brouwerij waarvan één in Willebroek en de andere in Boom.
Net voor de Eerste Wereldoorlog bedroeg de productie slechts 30 000 hectoliter, tot er een nieuwe brouwerij werd gebouwd in 1922. Er volgden vanaf dan verschillende overnames van kleine brouwerijen, Brouwerij Lamot was vanaf dan een feit. Zij bevond zich destijds in de Van Beethovenstraat.
In 1981 werd Lamot overgenomen door de toenmalige Brouwerij Piedboeuf dat later werd opgenomen in de groep InBev. In 1994 viel dan het doek over de Mechelse Brouwerij Lamot. De site van Lamot is intussen uitgebouwd tot een gezellige plek in het stadscentrum van Mechelen. Het is niet enkel een Congres- en Erfgoedcentrum, je kan er ook lekker eten en drinken in het Grand Café Lamot met zicht op de Vismarkt en de Dijle.
Vanaf de Lamotsite kan je de trendy Vismarkt bereiken via de voetgangersbrug. Zeker ook een aanrader is het Dijlepad waar u op het water langs de oude Lamot gebouwen kan wandelen. In het Brouwgebouw en de vroegere kantoren van Lamot bevind zich Eet- en Drankcultuur Puro waar ook nog enkele herinneringen aan de vroegere site van Lamot te ontdekken zijn. Meer lezen over Lamot en zijn uitgebreide geschiedenis kan u op de Lamot site. Brouwerij Lamot produceerde de bieren Pilsor, Burton, Lux Lager. Ontdek hier de Lamotwandeling.
Brouwerij Chevalier Marin
Brouwerij “Het Hoefijzer” aan de Varkensstraat te Mechelen werd opgericht in 1629. Het was de familie Van Diepenbeeck die de toenmalige reeds bestaande brouwerij Chevalier Marin heeft overgenomen van de familie De Drijver. Door de overname veranderde de naam in “Le Fer à Cheval et le Chevalier Marin” om in 1907 zijn defintieve merknaam “N.V Brouwerij Chevalier Marin” te krijgen. Vanaf dan ging het bergopwaarts met de brouwerij en werd een nieuwbouw opgetrokken.
Chevalier Marin was trouwens tijdens de Eerste Wereldoorlog de enige brouwerij die in Mechelen nog bier mocht brouwen, beslist door de Duitse bezetters. In 1954 werd Chevalier Marin dan weer opgeslorpt door de gekende Leuvense Brouwerij Artois, bij iedereen gekend als Stella Artois. In 1986 werd de volledige bierproductie van Chevalier Marin overgebracht naar Aalst. Gelukkig werd het pand in de Befferstraat in 1977 opgenomen in de lijst van Beschermd Onroerend Erfgoed. Brouwerij Chevalier Marin produceerde het Bergenbier, Export, Jagersbier en Supra.
Brouwerij Het Anker
Het wereldberoemde bier Gouden Carolus word gebrouwen in de nog enig bestaande stadsbrouwerij van Mechelen. Het Anker dateert uit 1369 en is daarmee één van de oudste brouwerijen van België. De drie koperen ketels die vandaag nog gebruikt worden zijn geplaatst net na de Tweede Wereldoorlog. Nog veel meer info heb ik voor u op de pagina over “Brouwerij Het Anker“
Bierfanaten kunnen ieder jaar proeven en ruiken van meer dan 150 biersoorten op het Mechels Bierfestival, georganiseerd door Quali Drinks uit Mechelen
Bron : Mechelen Mapt, Lamot site, Wikipedia, Toerisme Mechelen