Bibliotheek in de stad Mechelen
In een stad als Mechelen mag en kan een bibliotheek niet ontbreken. De Stedelijke Openbare Bibliotheek van Mechelen is een open huis boordevol literatuur, informatie, muziek en film voor jong en oud. De Stedelijke Bibliotheek Mechelen organiseert ook regelmatig workshops.
De bibliotheek of bib verhuisde tijdens haar 150-jarig bestaan in 2015 meerdere keren. In 1865 werd de eerste volksboekerij, met slechts 709 werken, geopend in de Hallen (in de Hallestraat). Na de Hallen had de bib vervolgens verschillende adressen, onder andere op de Wollemarkt. Vandaar verhuisde de bibliotheek naar de Minderbroedersgang later naar de Gebroeders Verhaegenstraat om defintief zijn stek te vinden aan de Tinelsite in Het Predikheren
Brand vernietigd de bibliotheek
Op 9 juni 1962 sloeg het noodlot toe waar iedere bibliotheek voor vreest, de bibliotheek werd opgeschrikt door een brand. Die vernietigde 120 000 boeken en heel wat tijdschriften.
Het personeel vormde een menselijke ketting en kon zo 800 000 boeken uit de brand redden. In 1999 breidde de bib uit en werd de ingang verplaatst naar de Moensstraat, zoals we die nu kennen.
Een bib met een groot aanbod
Het aanbod in de Mechelse bibliotheek is zeer groot. In de eerste plaats komen allerlei boeken, waaronder Daisyboeken, databanken met krantenartikels en boekbesprekingen, grootletterboeken, informatieve boeken en dvd’s, kranten en weekbladen, luisterboeken, poëzie, romans in meerdere talen, strips en tijdschriften.
Maar ook voor kinderen is er een uitgebreide verzameling aan materiaal. Boeken met gedichten, leesboekjes, maar ook kinderfilms op dvd, luisterboeken, voorleesboeken, prentboeken en strips, het passeert allemaal de revue. Maar ook bladmuziek, songbooks, cd’s, taalcursussen, speelfilms op dvd, tijdschriften en toneel staan ter beschikking van de bibliotheek bezoeker.
Daisyboeken zijn luisterboeken en in eerste instantie bedoeld voor wie het hanteren van een boek om welke reden dan ook (te) moeilijk is of wordt. Een Daisyboek is een boek op cd maar met het grote voordeel dat je het kan hanteren als een gewoon boek.
Ben je op zoek naar recente en minder recente persberichten of artikels, dan kan je als lid van de bibliotheek van Mechelen gratis Gopress raadplegen. Gopress is de grootste kranten- en tijdschriftendatabank van Vlaanderen. In deze databank vind je het digitaal archief van alle Vlaamse kranten (tot 2 verschijningsdata geleden.
Je leest graag maar het gaat moeizaam omdat de letters te klein geworden zijn, ook dan heeft de bibliotheek een collectie Grote Letterboeken mogelijk uitkomst. Grote Letterboeken zijn romans die, zoals de naam het laat vermoeden, gedrukt zijn in een extra groot lettertype waardoor lezen weer ontspanning wordt.
De bibliotheek in een snelle interactieve wereld
De Stedelijke Bibliotheek Mechelen gaat ook mee met zijn tijd, internet en WIFI zijn voor iedere bezoeker beschikbaar. In de hoofdbibliotheek kan je gratis draadloos surfen. Wie 12 is of ouder en lid van de bibliotheek kan gratis gebruik maken van onze internetstations.
De vraag van vandaag is of een bibliotheek in tijden van internet nog nodig is of kan bestaan. De stad Mechelen is overtuigd van wel, maar dan wel een aangepaste hedendaagse bibliotheek, met meer ruimte, en op een geschikte locatie.
De nieuwe bibliotheek in het Predikherenklooster
Vanaf 2018 verhuist de bibliotheek naar het 17de eeuwe Predikherenklooster aan de Stassartstraat te Mechelen. Vroeger had een bibliotheek de klassieke functie van ontlening van boeken en dvd’s. In onze hedendaagse snelle en interactieve wereld moet een bibliotheekbezoek ook een belevenis zijn.
Het Predikherenklooster wordt een boekerij waar je niet alleen materiaal kan uitlenen, maar waar je ook een koffie kan drinken, kan relaxen in de binnentuin, waar expo’s, lezingen, cursussen, workshops en voorstellingen zullen gegeven worden en je in alle rust kan studeren en werken. De bibliotheek van de toekomst wordt een bijzondere plek in de stad waar je even kan ontsnappen aan de hectische buitenwereld, waar je inspiratie en kennis kan opdoen, waar je letterlijk en figuurlijk op verhaal kan komen.
Ik citeer wat schepen van Cultuur, Björn Siffer gezegd heeft tijdens het 150 jarig bestaan van de biblioteek. “Ik ben ervan overtuigd dat onze samenleving nood heeft aan verhalen. Verhalen doen mensen anders nadenken over het leven, ze leren mensen zich te verplaatsen in de gedachten van anderen. Ze wekken empathie op en verzachten op die manier onze harde samenleving. In onze nieuwe bibliotheek zullen veel verhalen verteld worden.“
Uit vijf ontwerpen koos een jury voor het plan van het Nederlands-Duitse ontwerpersteam KSA | HildundK BV, die zullen instaan voor de complete restauratie en herinrichting van de bibliotheek. Het barokke Predikherenklooster in Mechelen is gebouwd in de 17e eeuw, werd al in de 18 e eeuw ontwijd, had vervolgens in de 19e een 20ste eeuw voornamelijk een militaire bestemming en staat al sinds 1975 leeg. De indrukwekkende ruïne maakt samen met het nieuwe Holocaustmuseum, de Kaserne Dossin en het nieuwe Tinelpark deel uit van de Tinelsite, een ambitieus ontwikkelingsgebied aan de rand van het centrum.
Locatie : Moensstraat 19, 2800 Mechelen
Het Stadsarchief van Mechelen
Het Stadsarchief beheert sinds de 19de eeuw de uiterst rijke Stedelijke Erfgoedbibliotheek. De oorsprong ervan gaat terug tot 1760. Op dit ogenblik telt de Stedelijke Erfgoedbibliotheek meer dan 33 000 titels en ze blijft verder aangroeien. Via allerhande projecten, zoals Short Title Catalogus Vlaanderen, wordt er volop gewerkt aan de verdere ontsluiting ervan.
Wil je meer te weten komen hoe een Stadsarchief werkt, of hoe worden de stukken opgehaald, of bewaard, welke weg volgt een archiefstuk van bij zijn binnenkomst in het archief tot het uiteindelijk toegankelijk is, wat doet een archivaris. Dat en nog veel meer vragen worden opgelost tijdens een rondleiding in het Stadsarchief!. De archivarissen geven op aanvraag persoonlijk rondleidingen aan groepen van maximum 20 personen.
Locatie : Hof van Habsburg, Goswin de Stassartstraat 145, 2800 Mechelen
Bron : Mechelen, Mechelen bibliotheek, Stadsarchief Mechelen,
Afbeeldingen : Verschueren Eddy