Sinte-Mettetuin

Sinte-Mettetuin in hartje Mechelen

De Sinte-Mettetuin tussen de Bruul, de Lange Schipstraat en de Schaalstraat, is sinds 2016 een hedendaags en fris stadspark. Voorheen was het de binnentuin van het OCMW-Sociaal Huis. Deze prachtige tuin is ontworpen door Ontwerpbureau Stramien uit Antwerpen, zij creëerden een nieuwe groene long in de Mechelse binnenstad. De oppervlakte van het groene pareltje bedraagt iets meer dan 6700 m².

De Sinte-Mettetuin is een openbaar park, en dus dagelijks toegankelijk voor het publiek. Het is een oase van rust, op slechts korte wandelafstand van de soms drukke winkelstraten. Wat direct opvalt als je de tuin binnenkomt is een prachtige rode beuk, die zich zowat centraal in het park bevindt.

De Sinte-Mettetuin is bereikbaar via drie verschillende toegangswegen. De toegang vanuit de Bruul is veruit de meest voor de hand liggende. U komt dan via de poort en het buitenterras van de aanpalende brasserie “De Margriet”, direct in de achtertuin. Eéns je de poort bent binnengewandeld, heb je aan je linkerzijde een mooie kijk op de Onze-Lieve-Vrouw-van-Leliëndaalkerk, waarvan de ingang zich bevindt in de Bruul.

Onderhoudsvriendelijke borders met vaste planten en siergrassen bakenen de wandelpaden af. De drie verschillende toegangswegen zijn verweven rond, en monden uit in dit middelpunt. Het gebruik van pesticiden in de tuin wordt geweerd. Onder de Sinte Mettetuin loopt ook een oude vliet. Deze vliet heeft men bewust niet open gelegd, maar is denkbeeldig voorgesteld door het aanplanten van blauwkleurige planten en blauwe stortsteen.

Het aangename aan het gezonde koppelen

Achter de mooie stenen bogen, vindt je een patiozone. Dit gedeelte van de tuin kan met poorten worden afgesloten om de rust van bejaarden, die achter de tuin wonen, te bewaren. Houten banken en betonnen zitranden bieden de wandelaars zitruimte.

Meer actieve bezoekers kunnen gebruik maken van fitnesstoestellen ( outdoor fitness ) zoals de “elevator”, “leg press” en “waistline and step” en een hinkelpad.

Vanaf de outdoor-fitness toestellen heb je trouwens een mooi zicht op de Sint-Romboutstoren.. Een leuke anekdote is dat het hinkelpad is aangelegd in de vorm van de staf van Sinte-Mette. Kinderen zijn in een Kinderstad als Mechelen, vanzelfsprekend ook welkom in de Sint-Mettetuin. Voor hen is er speciaal speelgras aangelegd, zodat ze zich is lekker kunnen botvieren.

Is het de Sint-Maartenkapel ?

Ter hoogte van de achterzijde van de Schaalstraat, één van de drie ingangen, bevindt zich de gerestaureerde 14de eeuwse Sint-Maartenkapel. Deze kapel bevindt zich achter het het vroegere woonhuis van Jef Denyn (beiaardier te Mechelen). het is echter niet duidelijk of dit echt een restant is van de Sint-Maartenkapel, maar een overblijfsel van het klooster van de Ursulinen. Meer onderzoek zal misschien in de loop der jaren meer zekerheid bieden. Feit is dat deze kapel een mooi geheel vormt met de Sinte-Mettetuin.

Shoppers die het stadscentrum bezoeken om te winkelen, of gewoon om wat rond te kuieren, kunnen hun fiets stallen aan speciale fietsbeugels, en een overdekte fietsenstalling. Voor de veiligheid is er permanente camerabewaking. Samen met de Kruidtuin en andere kleinere stadstuinen, is de Sinte-Mettetuin zeker een meerwaarde voor het toch al mooie stadscentrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *