Kazerne Dossin Museum

Kazerne Dossin in Mechelen

Waar de voormalige legerkazernes Dossin stonden opende sinds 2012 het Museum Kazerne Dossin. Tijdens de 2de wereldoorlog werd de Kazerne Dossin gebruikt voor 25000 Joden en Zigeuners, wachtend op de dood.

De Kazerne Dossin heeft een rijke geschiedenis. In opdracht van Maria Theresia van Oostenrijk werden de Dossin kazernes in 1756 gebouwd. Vanaf dan verbleven duizenden soldaten van de infanterie in Mechelen.

Vanaf 1942 werden Joodse gevangenen die verbleven in het Fort van Breendonk nadien verzameld in de Kazerne Dossin. Voor deze kazerne werd gekozen omdat Mechelen centraal gelegen is tussen Antwerpen en Brussel, een gebied waar de meeste joden woonden. Wil u meer lezen over de geschiedenis van de deportatie vanuit Mechelen, dat kan je hier

Bewoners van Mechelen kunnen zich nog goed de spoorweg herinneren langs de Dossin Kazerne. Die bewuste spoorweg heeft trouwens nog vele jaren dienst gedaan als goederenvervoer tussen het Keerdok en het huidige Douaneplein. Vandaag is een spoor en treinwagon nog het enige wat zichtbaar is als herinnering.

Een deel van de oude Dossin Kazerne is nog steeds intact, en werd totaal gerenoveerd voor appartementen. De andere Dossin Kazerne heeft plaatsgemaakt voor het huidige museum. Dit Joods museum van Deportatie en Verzet werd in 1995 opgericht door de Provincie Antwerpen en de Stad Mechelen om alle generaties te herinneren aan de Holocaust en de deportatie naar Auschwitz. In het historische kamp “SS-Sammellager Mecheln” komen thema’s als racisme en mensenrechten ruimschoots aan bod. Het museum Kazerne Dossin is dan ook niet enkel een museum maar ook een documentatiecentrum. Kazerne Dossin is een uniek project waar historie en mensenrechten centraal staan.

Dossin heeft voor u een uitgebreide en rijke verzameling aan documentatie in de bibliotheek. Duizenden boeken en tijdschriften kan u in het museum raadplegen. Bij uw bezoek aan het museum kan u een aanzienlijk deel historische objecten zien, audio- en video raadplegen. Kazerne Dossin heeft dankzij schenkingen voor zijn bezoekers een uitgebreide collectie schilderijen, tekeningen en andere kunstwerken. Veel van deze schenkingen komt uit privé collecties.

Tijdens of na uw bezoek aan het Kazerne Dossin Museum is het nuttigen van een snack en een drank mogelijk in het Museumcafé. Het Museumcafé is wel enkel toegankelijk voor bezoekers van het museum. Op regelmatige basis tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd.

Meer informatie over bereikbaarheid, openingsuren en allerhande nuttige informatie kan je terugvinden op de website van Kazerne Dossin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *