Vismarkt aan de Dijle te Mechelen
De Vismarkt aan de Dijle, de place to be en de hipste en meest romantische uitgaansplek van Mechelen. Bij mooi weer zijn de terrassen op de Vismarkt gevuld met enthousiaste Mechelaars maar ook toeristen op stedentrip in Mechelen. Een idyllisch plekje voor een dagje uit in Mechelen, een plek waar je komt om te praten, te drinken en lekker te eten. De horeca verwelkomt u graag op de Vismarkt voor een hapje en een drankje
Van straat tot plein …
De Vismarkt, de naam zegt het zelf, hier werd ver voor onze geboorte al vis verhandeld. Het is na de dood van Margareta van Oostenrijk in het jaar 1531 dat wegens geurhinder beslist werd alles te verhuizen van de ijzerenleen naar de huidige vismarkt. Tot dan was er eigenlijk nog geen sprake van de naam Vismarkt maar van de “Nauwstraat” waarvan er vandaag nog een kort straatje als herinnering overblijft.
Vanaf dan werd het rechthoekig plein gescheiden van de Dijle door een bakstenen muur en afgeschermd door een ijzeren leuning uit de 20ste eeuw. Een arduinen pomp ( 1687 ) en een gietijzeren pomp ( 1865 ) zijn destijds ook gesloopt geweest. Een tijdlang heeft de Vismarkt dienst gedaan als parking, gelukkig heeft de stad beslist het plein te herwaarderen. De Vismarkt is nu verbonden met de Haverwerf en de Lamotsite via een metalen brug met zicht op de Dijle en de Haverwerf.
Vandaag zijn er nog enkele viswinkels maar het gros van de handelszaken zijn eetcafé’s, brasseries, restaurants en 1 viersterren hotel. Sinds 2015 kan u er eveneens een interieur en geschenkenwinkel vinden van vooral Italiaanse en Scandinavische ontwerpers, en een ijsbar met biologisch ijs.
De vismarkt is niet alleen voor zijn talrijke terrasjes de ontmoetingsplek voor een romantisch weekend, een weekendje weg of dagje uit, maar ook voor z’n prachtige ligging aan het water en het Dijlepad.
Toeristen die onze stad bezoeken voor een citytrip, weten al snel de gastvrijheid van de Vismarkt te ontdekken en te waarderen. Het is dan ook één van de meest gefotografeerde pleintjes van Mechelen.
Romantisch dineren aan de Dijle
Den Akker ( De Steur )
Magazijn “De Steur” is een oud vismagazijn dat deel uitmaakte van een groter complex. Het imposante classicistisch L-vormig hoekhuis dateert uit 1804. Merk de pilasters op aan de gevels met bovenaan rank- en bloemmotieven. Aan de zijde van de Nauwstraat zie je bovenaan het grote raam ( voordien een toegangspoort ) een medaillon met afbeelding van een steur. De horecazaak Eetcafé Den Akker was jaren een gevestigde waarde als Bruin café in het voormalige “De steur” gebouw. Bij mooi weer kon je buiten zitten op het grote buiten terras met zicht op de Vismarkt en de Dijle. Door dringende verbouwingswerken zal Den Akker vanaf begin 2016 voor een lange tijd gesloten zijn.
Adres : Eetcafé Den Akker – Nauwstraat 11
Den Stillen Genieter ( De Steur )
Den Stillen Genieter was één van de bekendste Bruine kroegen in de buurt van de Vismarkt. Samen met Den Akker behoorde dit gebouw tot De Steur. Helaas heeft na een lange jurydische strijd de uitbater Gerard Walschaerts de deuren in 2014 moeten sluiten.
Dit café was geen gewoon café, je kon er een keuze maken uit meer dan 600 biersoorten waaronder zeer zeldzame. Iedereen van alle klasse kende het café en kwam hier voor zijn babbel en zijn pint. Den stillen genieter was dan ook internationaal gekend. ( info )
Adres : Den Stille Genieter – Nauwstraat 9
De Gouden Vis ( De Gulden Nobel )
Het pand “De Gulden Nobel” is een 18e eeuws huis en is sinds 1987 een beschermd monument. Bij dit pand hoort een ganse historiek. Deze stadswoning word voor het eerst vermeld in 1647 als “De Vijf Haringen“. Tot 1779 behoorde dit pand toe aan “De Steur“. In Art Nouveau-stijl toont het café aan de straatzijde een groot 19e- tot vroeg 20e-eeuws raam naast de prachtige arduinen Lodewijk XV-toegangpoort.
Mechelaars kennen het beter als café “De Gouden Vis“, een bruine kroeg die tot in de late uurtjes openblijft. Achteraan kan u genieten van een biertje op het terras dat voor een deel boven de Dijle hangt, het uitzicht op het water is dus uniek. Merk ook de oude serre op waar druivenranken welig groeien.
Adres : Eétcafé De Gouden Vis – Nauwstraat 7 ( info )
Fanterlok ( De Gulden Rabat )
“De Gulden Rabat” is een diephuis in Barok dat volgens de gevelsteen in de top dateert uit 1724. In 2004 opende hier Eétcafé Fanterlok waar je in een pittoreske sfeer op het sfeervolle buiten terras, specialiteiten als een reuze brochette geflambeerd met whisky en spareribs a volonté kon eten.
Liefhebbers van whisky kwamen hier zeker aan hun trekken met een uitgebreide whisky selectie. Het mooie interieur bestaat voornamelijk uit hout. Dit geeft een zeer warm accent vooral dan bij koude en natte dagen. Fanterlok beschikte over een klein maar gezellig buitenterras met zicht op de Vismarkt. Fanterlok heeft echter als brasserie / café de deueren gesloten in december 2015. Het naastliggende viersterrenhotel Hotel Mercure Vé gebruikt het nu als ontbijtruimte
Adres : Eetcafé Fanterlok – Vismarkt 16
De Verloren Zoon werd Bar Popular
Over de geschiedenis van het hoekhuis uit de 17de eeuw is niet zoveel geweten. In de jaren ’50 en ’60 fungeerde het al als stadscafé “De Ster“. Mechelaars kennen het café best als “De Verloren Zoon” dat ergens in 1969 het levenslicht zag. Het was een café waar vooral studenten hun weg vonden met alle gevolgen vandien.
Het werd al snel een hippiecafé waar drugs verhandeld werden. De directie van de nabije scholen in Mechelen verboden zelfs hun studenten om in De Verloren Zoon binnen te gaan, met een averechts effect als gevolg. Sinds 2010 is het een trendy bar met een zuiders karakter. Net als de andere café’s beschikt Bar Popular over een buitenterras met zicht op de Vismarkt en de Dijleoever.
Adres : Bar Popular – Vismarkt 1-3
’t Ankertje ( De Drij Snoecken )
Stadswoning “De Drij Snoecken” dateert uit 1728 en is gebouwd in in classicerende barokstijl, Het gebouw is gewijzigd en gerestaureerd in de 19de eeuw, en beschermd in 1977. De raam- en deurkozijnen zijn een tijdje in een fel rode kleur geschilderd geweest, maar is later op vraag van Monumentenzorg aangepast in een groene kleur wat het uitzicht meer ten goede komt.
Brouwerij Het Anker is sinds 2015 eigenaar van het gebouw. Mechelaars kennen dit café aan de Vismarkt dan ook het best als ’t Ankertje, maar voorheen droeg het de naam “Het Stamenee”. Ondanks de bescheiden plaats binnenin het café, is het er steeds een gezellige drukte tot in de late uurtjes. Bij mooi weer staan enkele tafeltjes buiten aan de historische gevel. ’t Ankertje wordt sinds 2016 uitgebaat door de eigenaar van Bar Popular.
Adres : ’t Ankertje – Vismarkt 20
Logeren op de Vismarkt op het meest idylissche plekje van Mechelen kan in het viersterrenhotel Hotel Vé. Vanop de vismarkt heb je zicht op de Lamotsite en de Haverwerf.
Er is altijd wel iets te beleven …
Ieder jaar is mede door zijn gezelligheid en publiekstrekker nummer één in de stad, de vismarkt het decor voor evenementen als Vis-Pop, Make-a-Fish en de Dijlefeesten.
Enkele jaren na mekaar werd hier tot 2015 de Big Jump georganiseerd waarbij liefhebbers in zwempak of bikini in de Binnendijle sprongen. Dit evenement werd georganiseerd door European Rivers Network en voor Vlaanderen door Natuurpunt met als doel een betere waterkwaliteit.
Bereikbaarheid van de Vismarkt
De Vismarkt bevind zich tussen de Drabstraat en de Nauwstraat.( zijstraat ijzerenleen ).
Met de auto : Q-Park Lamot – Guldenstraat 18 te Mechelen. De ondergrondse parking ligt op 5 minuten wandelafstand van de Vismarkt.
Met de bus : Pendelbus nr 01 heeft een halte aan Puro Drank- en Eetcultuur in de Guldenstraat. Vanaf hier is het ongeveer 5 minuten wandelen.
Bron :Mechelen.mapt, Inventaris Onroerend Erfgoed,
Gerelateerde pagina’s : Ijzerenleen, Evenementen, Haverwerf, Hotels,