Tivolipark

Tivolipark in Mechelen-Noord

Tivolipark is anders dan andere openbare parken. Geschiedenis, fauna en flora en dieren gaan hand in hand samen in dit prachtige kleine stadspark. Tivolipark ligt net buiten de stadswallen in Mechelen-Noord.

De naam Tivoli is ontstaan tijdens een reis naar Italië door de eerste eigenaar Corneel Scheppers. In 1792 ontdekte hij het stadje Tivoli nabij de stad Rome. Hij geraakte geinspireerd door de talrijke vijvers en fonteinen. In 1802 besloot hij dan om in zijn geboortestad Mechelen een domein aan te leggen, het Tivolipark was geboren. Sinds 1978 is de stad Mechelen eigenaar van het domein en is het een beschermd stadsgezicht

In de eerste plaats is het 19de eeuws Tivolipark een wandelpark waar je alle drukte van de stad even kan vergeten. Het is een familiepark waar de ganse familie een ganse dag kan doorbrengen, de kinderen kunnen er vrij rondlopen naar hartelust. Wandelaars, joggers en natuurliefhebbers ontmoeten elkaar hier graag.

Lange dreven waar hoge bomen bescherming bieden tegen een brandende zon of miezerig weer. Kronkelende paden brengen u op idyllische plekjes, je wandelt over een bruggetje met zicht op de vijver en het kasteel. Romantisch is Tivolipark zeker, in het openbare groene park zal je dan ook regelmatig pas gehuwde koppeltjes ontmoeten voor de gekende huwelijksfoto’s.

Voor het Kasteel bevind zich een grote vijver die omringd is door een Engelse landschapstuin. De gracht met de talrijke eenden en zwanen nodigen uit tot een wandeling door de lange dreef met hoge bomen. Het grasveld van de tuin is prachtig, bij mooi weer zal je hier dan ook familie’s aantreffen die lekker languit genieten van het uitzicht.

Niet ver van de tuin staat een belangrijk monument voor Mechelen. “Klokken in de Wind” is opgericht ter nagedachtenis aan de overleden Mechelse zanger Louis Neefs.

Voor een hapje of een drankje kan u terecht in de plaatselijke Brasserie “Kasteel Tivoli“, restaurant en feestzaal. Bij mooi weer kan je gezellig buiten zitten op het terras, orangerie of in de tuin.

Wanneer we verder wandelen over het bruggetje komen we in het volgende gedeelte, de Rozen– en Dahliatuin met aan de rechterzijde de Bijenhal, waar onze bijen dagelijks zorgen voor lekkere honing.

Eekhoorns en konijnen spotten in de boomgaard. Wanneer u vanaf de ligweide of picknickweide een wandeling maakt naar de boomgaard, dan kan je vooral s’morgens of s’avonds kijken naar spelende konijntjes op de weide. Eekhoorns vind je dan weer op het achterliggende bos tegenover de boomgaard. In de boomgaard zal onze pony, paard of ezel u graag verwelkomen.

Ravotten in het Speeldorp en de Speelweide

Vooral kinderen komen graag naar het Tivolipark om te spelen. Het is geen gewone speeltuin maar een Speeldorp waar groot en klein zich is lekker kunnen laten gaan. Klimtorens, burchten, glijbanen en allerhande andere leuke speeltuigen nodigen uit om ontdekt te worden. De allerkleinste deugnieten kunnen hun hartje verwennen in de zandbak of de andere aangepaste speeltuigen.

Kinderen die iets sportiever zijn en hun adrenaline kwijt willen kunnen het avonturenparcours volgen. Touwen, hangbruggen en toestellen om het evenwicht te beproeven, ze zullen er op het einde van de dag een goede nachtrust aan over houden. Verder kan u met de ganse familie een wedstrijdje houden met estafette of ringspelen op de speelweide of de volksportenhoek.

Weet je trouwens dat het Tivolipark over een tuttenboom beschikt ? Aan deze boom kunnen kindjes wanneer de tijd gekomen is, hun tutje ( fopspeen ) aan de tuttenboom hangen in plaats van te wachten op Sinterklaas, leuk toch. In de buurt is een toilet en een ruimte om de baby te verschonen.

Onze dieren verwelkomen u op de Kinderboerderij

De publiekstrekker in het Tivolipark is ongetwijfeld de Kinderboerderij. Net achter het kasteel en de rozentuin vind je de onze kinderboerderij. Reeds aan de poort verwelkomd Kadodder u graag voor een bezoek aan zijn boerderij. Kadodder is ons gevleugeld mannetje, en is eigenlijk de baas op de kinderboerderij. Over Kadodder is zelfs een kinderboek verschenen onder de titel “Kadodder en de Bijenkoningin” geschreven door Marc de Bel en Marijke Meersman die de prachtige illustraties in het boek heeft getekend. ( Uitgeverij Abimo )

Van zodra je de Neerhofpoort binnen bent zie je aan de linkerzijde de cavia’s, konijnen en hazen in hun hokjes. Het is hier dat het eerste Kadodder huisje van de 20 op het neerhof u de het juiste pad op het Boerderijpad zal wijzen. Als je de weg goed volgt zal je geen enkel boerderijdier vergeten.

Psst, let wel op als je voorbij de Heksentuin passeert. Het Blotevoetenpad, spelletjes en verhaaltjes, hier maak je kennis met de bezigheden van de goede heks Pimernella (kruidenvrouwtje). Voor de kinderen gaan toveren, verkleden ze zich in heks of tovenaar. Op het einde van de wandeling krijgt de klas of een jarige een leuk aandenken mee.

De tocht duurt ongeveer 90 minuten, maar dan heb je ook veel bijgeleerd van onze dieren. In het Educatief Centrum kan je een dierenvriendenboekje ( 2€ ) verkrijgen die je zoektocht langs de dieren makkelijker maakt.  Aan de overzijde kan je de schildpadden ook even gaan begroeten, maar niet in de winter want dan doen deze beestjes hun winterslaap.

En oh ja, ik wil nog even vermelden dat op 10 augustus 2015 het ezelinetje Xena werd geboren. Papa is de ezel Jan en de mama Zarah wonen permenent in het park. Dit was uiteraard een mooie nieuwe attractie voor het Tivolipark. U kan de ezel familie iedere dag bezoeken in de weide naast of bij de geitjes.

Welke dieren kan u verder nog ontdekken op de Kinderboerderij. Geitjes, schapen, gevogelte als de Mechelse Koekoek, kippen, ganzen en eenden en nog zoveel meer. En weet je wat nog leuker is, iedere dag tussen 15 en 16 uur mag je de boerderijdieren knuffelen in de twee knuffelhoeken. En als je wil maar daar moeten papa en mama mee in beslissen, kan je zelfs een dier adopteren.

Oh ja, als je naar Tivolipark komt, hou er dan rekening mee dat dit voor een ganse dag is, zeker bij mooi weer. Op het Neerhof zijn er tal van zitgelegenheden waar je kan picknicken zelfs overdekt met zicht op de Kruidentuin en het Fruit- en Groentenveld. Vergeet nadien niet om alle restafval netjes te sorteren en in de juiste vuilbakken te gooien, zo blijft ons park netjes.

Tussendoor kan je met vriendjes of mama en papa oude spelletjes spelen in de Volksportenhoek zoals Pierbol, sjoelbak, tonspel en nog veel meer leuke spelen zoals oma en opa het vroeger speelden. Oh ja, vergeet ook niet om even aan de groeimeter te staan, gewoon om even te kijken of je intussen gegroeid bent of niet. Benieuwd naar nog meer info over de Kinderboerderij, die kan je hier lezen.

Evenementen in Tivolipark

Ieder jaar organiseert mmMechelen Feest het intussen gekende Ottertrotterfestival. Dit muziekfestival toont tal van buitenlandse muziekgroepen op het podium. Aan de diverse eet- en drankstanden kunnen de bezoekers op de weide genieten van zuiderse live muziek. Van s’ morgens tot laat in de avond is er een gezellige multiculturele markt met fairtrade producten, en kinderanimatie.

De Mechelse wandelclub Opsinjoorke, organiseert samen met brouwerij het Anker dan weer wandeltochten waaronder de Tivolitocht die dwars door het Tivolipark en de kinderboerderij loopt. Aan dit evenement nemen jaarlijks meer dan duizend wandelaars deel.

Een dagje park met onze familievriend, de hond

Sinds oktober 2015 kunnen bezoekers van het Tivolipark terecht op een immens grote hondenweide. Tal van speeltuigen en behendigheidstoestellen staan ter beschikking van onze viervoeters. De hondenweide is rustig gelegen achter de serres, en is volledig rondom afgeschermd door een houten constructie met poortje

De baasjes van de honden kunnen hun spelende dieren gadeslaan vanaf de zitbanken. Het kan vanzelfsprekend gebeuren dat onze trouwe lieveling een geschenk pakketje achterlaat, dat kan je dan in een zelf meegebracht zakje dumpen in de vuilbak aan het ingangspoortje. Misschien nog een weetje, de hondenweide is voor een groot deel gemaakt met recuperatiemateriaal. En laat ze nu maar ravotten …

Info algemeen

Het Tivolipark is iedere dag geopend voor het publiek vanaf 7.30 uur s’morgens tot zonsondergang. De kinderboerderij is geopend van 8.30 tot 17.30 uur. Tijdens de winterperiode tot 16 uur. Weekends en feestdagen van 13.30 tot 17.30. Vanaf het winteruur tot het zomeruur is de kinderboerderij gesloten tijdens het weekend en feestdagen.

Honden zijn toegelaten in het park indien aangelijnd. Fietsen is in principe verboden. Voederen van de dieren is niet toegestaan om ziektes te voorkomen. Picknick is toegestaan in het ganse park, barbeque is verboden. Het park is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Een plattegrond van het Tivolipark kan je hier downloaden in pdf. Meer info over de geschiedenis van het Tivolipark kan je lezen op de website van de Stad Mechelen.

Hoe bereik ik het Tivolipark ?

Adres : Antwerpsesteenweg 94 te Mechelen – +32(15) 206684 of via e-mail tivoli@mechelen.be
Met de auto : Door zijn ligging aan de afrit E19 en de invalswegen komende van Antwerpen, Lier en Heist o/d Berg is het Tivolipark zeer goed bereikbaar.
Verlaat de autosnelweg in Mechelen-Noord bij afslag nr 09.
Er is parking vanaf de hoofdingang aan de Antwerpsesteenweg, en aan de achterzijde langs de Liersesteenweg. Bij evenementen is er extra parking bij een naburig bedrijfsterrein.
Met de bus :
* 02, 05, 06, 09 of lijn 500 hebben een bushalte tegenover de Tuinbouwschool.
Vanaf deze halte is het 5 minuten te voet. Lijn nr 02 rijdt ook naar het Vrijbroekpark.
* 550, 551, 552 en lijn 558 hebben een bushalte aan Eikestraat / Colruyt of Duivenstraat.
Vanaf beide haltes is het ongeveer 10 minuten te voet.
Met de fiets : Er is een fietsroute van 25 km die je kan volgen vanaf of naar het Tivolipark ( fietsroute )
Je kan het park ook gemakkelijk bereiken als je de Zenne volgt. Het jaagpad geeft uit op de Dijle en De Nekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *