Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark

Vrijbroekpark in Mechelen

Het domein Vrijbroekpark is veruit het grootste openbaar park in de stad Mechelen. Met zijn 50 hectare aan oppervlakte kan je gemakkelijk een volledig dagje uit organiseren. Het Vrijbroekpark is een groene long aan de rand van het centrum, en word beheerd door de Provincie Antwerpen. Het Vrijbroekpark is iedere dag geopend en de toegang is gratis.

Kruiden- en Rotstuinen in Vrijbroekpark
Foto Verschueren Eddy

In eerste instantie is het park zeer in trek bij wandelaars en joggers. Maar ook huwelijksparen bezoeken regelmatig het park voor hun trouwfoto’s. Veel van deze koppeltjes hebben voor hun huwelijk reeds het park bezocht gehad, vooral met Valentijn weten verliefden de idyllische hoekjes te vinden. Ook bij communicanten is het openbare park een populaire locatie.

Je kan in alle rust genieten van de weelderige en rijke plantengroei en plantencollecties. Het Vrijbroekpark kenmerkt zich door lange dreven die bij zeer warm weer zorgen voor voldoende schaduw. Het Vrijbroekpark staat in Vlaanderen gekend om zijn Rozentuin en Dahliatuin. Rondom deze meest bezochte bloementuinen vind je tuinen met kruiden, fruitbomen en vaste planten. Het park staat ook ieder jaar in de kijker op de Dag van het Park.

Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark is een groene oase net buiten het stadscentrum van Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Rozen en Dahlia tuinen kijken

De Rozentuin is zo adembenemend mooi dat hij de “Award of Garden Excellence” heeft ontvangen. Deze schoonheid van Mechelen heeft één van de mooiste verzamelingen rozen van Europa, het is dan ook een unieke verzameling van bijna duizend kleurrijke rozen. Dagelijks zorgen verschillende tuiniers voor de verzorging van de Rozen- Dahlia en andere tuinen. De rozentuin is ingedeeld in een klassieke, een educatieve en een wilde rozentuin. Als ik één goede raad mag geven, vergeet zeker uw digitale camera of fototoestel niet.

Rond het thema rozen organiseert de Provincie Antwerpen jaarlijks de Rozenfeesten in het Vrijbroekpark. Tijdens dit evenement staan de rozen uiteraard in de kijker, maar we mogen die dag zeker ook de randevenementen niet vergeten. Workshops, kinderanimatie en rondleidingen maken het allemaal tot een onvergetelijke dag. De Rozenfeesten hebben plaats de voorlaatste zondag van juni. Rozen bloeien natuurlijk niet een gans jaar, de beste periode om de rozentuin te bezoeken is vanaf eind april tot eind september.

Video reportage van de Rozenfeesten in het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark Mechelen
Video Verschueren Eddy
Rondleidingen met professionele uitleg op de Rozenfeesten in Vrijbroekpark
Foto Verschueren Eddy

De rozentuin is groot, u moet de tijd nemen om te genieten van alle pracht en praal. er zijn voldoende zitelementen met zicht op, inderdaad de rozen. De tuin is zeer toegankelijk voor rolstoelgebruikers, en alles is gratis. Een geleide wandeling met een gids kan u reserveren op het telefoonnr +32 15451392. Nog meer lezen over de Rozentuin kan u hier.

De Dahliatuin is door zijn veelzijdigheid in geheel Vlaanderen gekend. 300 variëteiten dahlia planten zijn per soort gesorteerd. Wanneer de dahlia’s in bloei staan is het een oase van rust.

Prachtige kleuren en geuren verwennen u als bezoeker. De mooiste tijd om de dahlia’s te zien op hun best is vanaf augustus tot oktober.  Op de dag van Open Tuinen in augustus verdient de Dahliatuin extra aandacht. Het ganse weekend staan de bloemen en plantenverzorgers u dan graag te woord met al uw vragen. Wil je echt alle informatie over Dahlia bloemen, dan kan u met een gids op stap. Een wandeling met gids door de bloemenpracht moet u wel vooraf reserveren. Dit kan op telefoonnr +32 15451392 of met een aanvraagformulier. Bekijk alvast de speciale webpagina over dahlia’s in het Vrijbroekpark

Op 13 september 2017 werd een splinternieuwe speeltuin geopend. Deze speeltuin met hoofdzakelijk houten speeltuigen en waterpartijen, bevindt zich aan het gezellige terras van taverne Vrijbroekhof. Lees alles over het openingsfeest van de speeltuin.

Sport tussen dreven en waterpartijen

Naar het Vrijbroekpark kom je niet enkel voor de natuur, het openbare park is ook uitermate geschikt voor sportievelingen. Je kan er joggen, een partij tennis spelen, petanque of enkele uren ontspannend vissen aan de prachtige visvijvers.

Sport en ontspanning in het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark (Mechelen)
Foto Leo De Nijn
Sporten doorheen de Wilgernis in het Vrijbroekpark
Foto Leo De Nijn

Joggers kunnen starten aan het bezoekerscentrum waar een bewegwijzerde route van 3.3 km start. Vanaf april kunnen tennis liefhebbers vanaf 9.00 uur s’morgens terecht op de 6 gravelbanen. Hou er wel rekening mee dat de tennisbanen niet verlicht zijn, en reserveren verplicht is. Naast de Brasserie Vrijbroekhof liggen 3 petanquebanen waar u uw winnersmentaliteit kan laten zien. Na het sporten kan je eventueel douchen in het bezoekerscentrum. Meer info vind u hier.

Genieten van de prachtig verzorgde natuur in het Vrijbroekpark en terwijl een vislijntje in het water leggen, het kan allemaal. De Parkvissers ( website ) zijn de mensen die u regelmatig aan de oevers van de visvijvers zal opmerken. Vooral de wedstrijden vissen lokken veel publiek naar het park. Andere sportactiviteiten in het Vrijbroekpark zijn Hockey en Schotse Highland Games.

Dag van het Park in het Vrijbroekpark

Een andere belangrijk evenement is de “Dag van het Park” dat plaatsvind in de maand mei. In het park is dan veel animatie waaronder een plantenmarkt, proeverijen, info over composteren door ervaren compostmeesters en nog veel meer andere activiteiten. Vooral voor de kinderen is de Dag van het Park zeker een aanrader in het Vrijbroekpark. Kinderanimatie, springkastelen, muziek en straattheater brengen de lach op ieder kindergezicht. De kalender van alle evenementen in het Vrijbroekpark kan je hier lezen.

Sfeerbeelden van Dag van het Park in het Vrijbroekpark
Foto Verschueren Eddy
Dag van het Park in het Vrijbroekpark te Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Wandelen en fietsen in het Vrijbroekpark

Voor de wandelaars heeft het Vrijbroekpark drie bewegwijzerde wandelingen. De Bomenwandeling ( 1.5 km ), de Kruidenwandeling ( 1.5 km ) en de Rozenwandeling ( 2.5 km ). Als hondeneigenaar kan je gerust je geliefde huisdier meebrengen.

Winterse taferelen in Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark
Foto Verschueren Eddy
Winter in het Vrijbroekpark in de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy
Wandelen tussen het groen in het Vrijbroekpark
Foto Verschueren Eddy

Honden hebben het in het park naar hun zin, wel opletten dat het beestje steeds aan de leiband blijft. Of toch, er is één plaats waar je hond naar hartelust kan spelen en rennen, en dat is op de hondenweide. Voor rolstoelgebruikers is het Vrijbroekpark ook zeer geschikt.

Ben je niet zo een liefhebber van wandelen, dan is fietsen het alternatief. Alle paden zijn zeer toegankelijk voor fietsers. Het Vrijbroekpark ligt trouwens tussen de twee fietsknooppunten 92 en 93 van Toerisme Vlaanderen. Een fietskaart kan je verkrijgen op de Dienst Toerisme Mechelen op uitstippelen via een routeplanner met fietsknooppunten.

Uit eten tussen het groen

Een dagje uit in het park is niet enkel kijken naar de groene omgeving. De horeca in het Vrijbroekpark verwent u graag met een hapje en een drankje. Midden de planten en bloemen kan je bij mooi weer in alle rust genieten van een terrasje.

’t Park en het Vrijbroekhof zijn twee brasseries waar u lekker kan eten en drinken. Een dagmenu, een cocktail, mosselen of een vleesschotel, het is allemaal à la carte verkrijgbaar.

Zelfs voor feesten zoals een verjaardagsfeest of een huwelijk kan u terecht in beide brasseries, met als voordeel dat u de prachtige omgeving van het park als extra erbij krijgt. Voor de kleinsten maar ook voor de ouders kan een heerlijke pannekoek, brusselse wafel of een ijsje altijd smaken.

Brasserie ’t Park kan u vinden in de buurt van de tennisbanen. Vanop het open of overdekte terras heb je een uitzicht op de tennisspelers en op het park. Bij mooi weer kan het hier zeer druk zijn, u bent gewaarschuwd. De sluitingsdag van Brasserie ’t Park is op dinsdag. ( website )

Brasserie Vrijbroekhof is gekend om zijn asperge gerechten. Het grote open terras deels overdekt met een puntdoek, ligt naast de avontuurlijke speeltuin. Hierdoor is het Vrijbroekhof geschikt voor ouders met jonge kinderen. Ook hier is rust en gezelligheid troef. Direct aan de brasserie is er een ruime parking voor de auto. De sluitingsdag van Brasserie Vrijbroekhof is op donderdag. ( website )

Hoe bereik ik het Vrijbroekpark ?

Met de auto : Vanaf de autosnelweg E19 zowel afrit 9 ( Mechelen-Noord ) als afrit 10 ( Mechelen-Zuid ) volg je richting centrum Mechelen. Aan de Brusselpoort volg je richting de Leuvensevaart. Eens over het water sla je op de tweeds straat ( Ridder Dessainlaan ) rechtsaf. Via deze brede laan kom je direct aan de hoofdingang van het Vrijbroekpark. Er is parking aan de rechterzijde tussen de bomen en aan Brasserie Het Vrijbroekhof.
Met de fiets : De Dijle-Valleiroute en de Broekroute zijn twee bewegwijzerde fietsroutes die je naar het Vrijbroekpark begeleiden. Vlaanderens fietsknooppunten 93 en 59 kruisen het domein. U kan het Vrijbroekpark ook bereiken via de Leuvensevaart, de Hombeeksesteenweg en de Brusselpoortstraat.
Openbaar vervoer : De NMBS en De Lijn brengen u graag naar het park. Het dichtstbijgelegen treinstation is het Centraal Station te Mechelen. Te voet kan ik u aanbevelen om vanaf het station de Leuvensevaart te volgen richting Plaisancebrug voor een wandelafstand van ongeveer 20 minuten. Vanaf het station rijden De Lijn bussen nr 02 ( Tivoli – Station – Vrijbroekpark ) en 288 ( Londerzeel – Mechelen ) en 289 ( Breendonk – Mechelen ) van De Lijn tot aan het Vrijbroekpark.

2 thoughts on “Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark

  1. beste,
    Kan u de info over de dahliatuin even nakijken. Voor zover ik weet, zij er momenteel geen 300 verschillende soorten meer gezien er een drie-tal jaren terug een probleem geweest is met deze bloemen.

    1. Beste Caroline, bedankt voor uw reactie op het artikel. Er is inderdaad een ziekte geweest bij de dahlia’s. het is de bedoeling dat ze terug aan dat aantal komen, maar ik zal me zeker eerstdaags bevragen bij het Vrijbroekpark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *