Morning Light Cannaerts & Van Cutsem

Voorstelling cd Morning Light in Moonbeat te Mechelen

Het tweede weekend van oktober staat in de muziek geschiedenis geschreven als de voorstelling van de eerste duo cd van Cannaerts & Van Cutsem. Samen hebben ze al heelwat watertjes doorzwommen in de muziekwereld. Jan Cannaerts kan je al een oude rot in het vak noemen met zijn jaren muzikale ervaring. Patricia Van Cutsem is intussen al 7 jaar vast lid en arrangeur bij de vrouwengroep Keruna . Daarnaast werkt ze al wel eens solo, maar meestal gebeurt dat op privé gelegenheden of opnames voor theater- of andere muziekprojecten.

Toen ik zaterdag 8 oktober om 15 uur in de namiddag door de deur stapte in Theater Moonbeat aan de Oude Brusselsestraat te Mechelen, was het al een gezellige drukte in de cafetaria. Fans en nieuwsgierigen kregen de kans om vrijdag en of zaterdag te komen luisteren naar het optreden van Cannaerts & Van Cutsem bij de voorstelling van hun gezamenlijke cd. Iedereen die het concert bijwoonde ontving het nieuwste album “Morning Light

Sinds januari 2015 touren Jan Cannaerts uit Mechelen en Patricia Van Cutsem afkomstig uit Sint-Katelijne-Waver rond met één gitaar, twee stemmen, een mondharmonica en een handvol Engelstalige songs. Het maken van Morning light was bijna vanzelfsprekend, bekennen ze zelf, als je al meer dan een jaar intensief samenspeelt. Patricia Van Cutsem doet op de cd al de lead vocals, de songs zelf zijn allemaal van de hand van Jan Cannaerts.

De titel van de cd is blijkbaar een weloverwogen gekozen zeggen Jan en Patricia. Hij verwijst naar de gelijknamige song Morning light die in 2003 werd geschreven.

Morining Light is een intiem lied over het wakker worden in een droom. Of in een nachtmerrie? Het maakt niet uit. We zingen verder en er kan altijd zachtjes met de heupen worden gewiegd. Net zoals dat kan bij het beluisteren van You’ve got me. Een zomerdeuntje dat sprankelend de liefde voor het leven bezingt” vertelt Jan Cannaerts

Het publiek zoekt zijn plaats in het theater. Op het podium staan enkel twee stoelen, een tafeltje en wat drinkglazen, en niet vergeten een gitaar. Ik ben benieuwd naar wat komen gaat. Jan en Patricia verschijnen onder luid applaus op het podium. Terwijl ze zich klaarmaken, slaan ze een praatje met elkaar en met de mensen in de zaal.
Jan ziet koijntjes lopen, heen  en weer !

Alle songs van het nieuwe album passeren de revue, maar ook nummers van vorige cd’s worden weliswaar in een iets andere versie aan het enthousiaste publiek voorgesteld. “Ook dit staat niet op de cd” zegt Jan lakoniek, waarmee ik kon vaststellen dat.ééns ze op het podium staan, dit duo vol verassingen zit, Het gehele optreden praten ze netjes aan elkaar met ludieke anekdotes, het draait niet enkel om de muziek bij deze vrolijke mensen, er mag en zal ook gelachen worden.

De tweede track van het album is Smile. Het is een kruising tussen blues & gospel en met de glimlach op slechts 2 snaren gespeeld. Ook Boy is een rudimentaire song. Toch draagt die twee verhalen in zich. Een vrouw zingt over de levensloop van een jongen tot man. De man die mondharmonica & gitaar speelt vraagt diezelfde vrouw ten dans. Wild, teder en ruw. In Ain’t no girl & Nothing wrong is het het meisje dat eerst aarzelend en nadien daadkrachtig getuigt over wat het is om vrouw te worden.

Fireplace en Yelaba, maakten de zaal stil, het prachtige gitaarspel van Jan, en de engelenstem van Patricia brachten velen in een hemelse stemming. Lament is het soort vertelling waarin een kind gaat slapen en terecht komt in een droom. Of in een nachtmerrie? Het maakt niet uit. We zingen verder en we kunnen altijd zachtjes met de heupen wiegen.

Het gitaarspel van Jan geeft me soms het Spaanse vakantiegevoel, ergens aan een bar, luisterend naar de golvende zee, maar ook het gevoel van uitkijken naar de horizon op de weidse prairie, een stukje country music.

Patricia doet er nog een schepje bovenop met haar shruti-box tijdens het nummer We have Sailed. De shruti-box is een Indiaas instrument dat lang aanhoudende tonen voortbrengt, voortgebracht met behulp van een blaasbalg, vergelijkbaar met een mondharmonica, accordeon of harmonium.

Het laatste liedje werd aangekondigd, als Patricia lachend Jan ervan op de hoogte brengt dat de titelsong nog moet gespeeld worden, waarop Jan leukweg antwoord “Net op tijd” …Morning Light

Ik heb genoten van het optreden, zo hard zelfs dat bij sommige nummers bepaalde emoties de bovenhand kregen, maar dat is ongetwijfeld een element waar rasartiesten als Cannaerts & Van Cutsem het voor doen, het publiek entertainen met een vleugje ontroering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *