Melaan en Minderbroedersbrug

De Melaan in het Vlietenproject

De Melaan was één van de laatst zichtbare vlieten in de stad Mechelen. Na de demping in 1913 heeft het stadsbestuur van Mechelen dankzij het Europese project “Water in Historic City Centers” en onder het motto “Water brengt leven in de stad”, beslist om deze vliet in 2007 te reconstrueren en terug zichtbaar te maken.

De Melaan is hierbij dan ook de eerste vliet in het project die terug werd opengelegd. Estetisch gezien is dit project naar mijn mening zeer goed geslaagd, alhoewel het middeleeuwse karakter nog nauwelijks terug te vinden is, heet ik toch de Nieuwe Melaan welkom.

Het is nu aangenaam wonen aan het water, en de buurt is een rustpunt voor wandelaars geworden. Eigenlijk is Mechelen een waterstad net als Brugge. Als in de toekomst alle vlieten in de binnenstad terug zichtbaar zijn dan zal Mechelen zelfs meer waterlopen bezitten dan Brugge of Gent.

De vlieten in onze stad zijn ontstaan door verzanding van de bijrivieren van de Dijle. Al snel bouwden de Mechelaars straten en huizen langs de vlieten. Een weetje is misschien dat alle oorspronkelijke vlieten eigenlijk nog steeds aanwezig zijn in de stad, maar door demping destijds aan het zicht onttrokken zijn.

Weet je trouwens dat je een stukje van de echte Melaan nog steeds kan bewonderen aan het Groen Waterke. het enige nog zichtbare vlietje. Dat de Melaan terug uitmondt in de Dijle aan de Kruidtuin. Dat de Melaan een zijtak heeft “De Greppe” die onder het Cultureel Centrum, het vroegere Minderbroedersklooster doorloopt tot aan de Ijzerenleen ?

De oude kademuren van de oorspronkelijke Melaanvliet zijn bij de heraanleg blijven bestaan. De Melaan kan je bereiken vanaf de Sint-Romboutstoren via het smalle straatje de Minderbroedersgang waar je over de Minderbroedersbrug de Melaan bereikt.

De Minderbroedersbrug aan de Melaan

De oudere generatie van inwoners in Mechelen vond de oudere boogbrug mooier dan de huidige, maar dat zijn persoonlijke meningen. Van de oorspronkelijke brug heeft men via archeologische onderzoeken niet juist kunnen achterhalen wanneer de oorspronkelijke brug is gebouwd, maar schattingen spreken toch van de 16de eeuw. De naam Minderbroedersbrug werd vernoemd naar de naastgelegen Minderbroederskerk.

Een idyllisch plekje in het centrum van Mechelen

Vandaag kan je aan de Melaan terug slenteren en genieten van de unieke sfeer langs het water van de vliet. Aan de waterkant kan je over de totale lengte van de vliet plaatsnemen op de brede stenen banken waar een bomenrij het tot een idyllisch plekje omtoverd. Tijdens uw wandeling aan het water vanaf het Jef Denynplein dat sinds 1952 zijn naam te danken heeft aan de stadsbeiaardier Jef Denyn. volgen dansende fonteinen u op het pad naar de Drabstraat en Persoonshoek, vanwaar u verder kan stappen naar de jachthaven aan de Tichelrij of naar de gekende Vismarkt.

Merk ook het “Straatje-zonder-einde” op aan het Jef Denynplein. Dit straatje liep vroeger dood op de vliet “de oude Melaan” vandaar dat deze Mechelse straat dus eigenlijk geen einde had. Tot in de jaren 1950 kon je hier dagelijks muziekliefhebbers aantreffen die dit straatje gebruikten om te luisteren naar de Beiaardrecitals van de Sint-Romboutstoren. Als je door de stenen boog het straatje ingaat en je halverwege omdraait, dan heb je een prachtig zicht op de Sint-Romboutstoren.

Prachtige herenhuizen en oude glorie aan de Melaan

Aan de straatzijde merk je al snel enkele mooi oude gerestaureerde huizen waaronder Neoclassicistische lijstgevels uit de 19de eeuw zoals huisnummer 10 dat vroeger deel uitmaakte van het Arme Clarenklooster ( info ), een eclectisch herenhuis met Neorenaissance en Art-Nouveau inslag uit het jaar 1900. Verder passeer je het oude klooster waar de Broeders van O.-L.-V. van Barmhartigheid verbleven tot Victor Scheppers er in 1851 een kostschool opende. Vandaag is het een gerenomeerde school in de stad en draagt nog steeds de naam van de stichter Scheppersinstituut.

De Kunstacademie en het Conservatorium situeert zich aan de overzijde van de straatkant. Op het einde van de Melaan kan je in alle rust een drankje of een snack nuttigen in het plaatselijke Café ingericht in Retro stijl. Door zijn unieke inrichting word in de volksmond ook wel is gezegd dat “Op café gaan in de living van de bomma“. Bij mooi weer kan je dan plaatsnemen op het gezellige terras aan de vliet.

U zal hier ook een modern gebouw opmerken dat vandaag al “Het Torentje” word genoemd, maar eigenlijk is de oorspronkelijk benaming van dit pand of penthouse “Onder Tussen“. Op deze plaats stond voorheen voor de jeugd een zeer gekend snoepwinkeltje. Aanpalend op de Persoonshoek is er het “Hof van Villers” een residentie voor senioren met een prachtig uitzicht op de Dijle en de Haverwerf.

Tenslotte nog even meegeven als tip dat er een begeleide wandeling met gids mogelijk is langs ondermeer de Melaan en andere vlieten, de Dijle en nog andere bezienswaardigheden. Het geheel word gepromoot als de “Lekkere wandeling” omdat het gecombineerd word met een drie-gangen menu. Benieuwd ? Meer info hier

Bron : Mechelen Leven, Mechelen Mapt, Wikipedia, Kennis Centrum Vlaamse Steden, Inventaris Onroerend Erfgoed,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *