Opsinjoor te Mechelen

Opsinjoorke de Mascotte van Mechelen

Opsinjoorke op, Opsinjoorke op, dat is wat de Mechelaars roepen als ze de dronkenlap in de lucht werpen. Het is zijn straf omdat hij steeds zijn vrouw mishandeld als hij dronken is. De buren zijn het beu en werpen hem op een groot doek omhoog. Dat is Opsinjoorke.

Een legende tussen Antwerpen en Mechelen

Het is een legendarisch en tevens folkloristisch figuur van Mechelen, die op speciale evenementen getoond word aan het publiek. In 1647 is Opsinjoorke geboren als smijtpop of lappenpop, gesneden uit de kunstenaarshand van Valentijn van Landscroon. 

Veel scheldnamen gingen vooraf zoals Sotscop, Vuylen Bras of Vuylen Bruidegom. Als eerste werd Opsinjoorke meegedragen in de Mechelse Ommegang, een stoet die maar om de 20 jaar door de straten van Mechelen trekt.

De legende van Opsinjoor

Antwerpen heeft een tijdje Opsinjoorke aan zich toegeschreven. De oorsprong van het gooien van een pop in de lucht zou afkomstig zijn uit Spanje. Toegegeven een Sinjoor of Senõr in het Spaans is een Antwerpenaar, maar dar wil nog niet zeggen dat de pop van hun is.  De Stad Antwerpen beschikt wel over een 19de-eeuwse kopie van Opsinjoor in het Antwerpse Folkloremuseum. Mechelaars en Antwerpenaars stonden vroeger bekend om elkaar steeds belachelijk te maken.

Door een toeval kwam de pop tijdens de Jubileumfeesten ter ere van de dood van de 1000ste verjaardag van Sint-Rombout in handen van de Antwerpenaar Jacobus.

De inwoners van Mechelen dachten dat hij de houten pop wou stelen, en hebben de man een pak rammel gegeven. Zo kwam onze Sotscop snel terug in Mechelse handen. Vanaf dan werd Opsinjoor opgeborgen in een houten kist. Toch kon dat niet beletten dat Opsinjoor nog enkele malen gestolen werd, maar gelukkig steeds weer de weg terug vond naar zijn Mechelen.

Sotscop blijft in het straatbeeld

Wanneer u voor het stadhuis staat en kijkt naar rechts merkt u een bronzen beeld op. Dat is het beeld van Opsinjoor op zijn laken gemaakt in 1988 door kunstenaar Frans van den Brande.

Tijdens evenementen als de Ommegang of andere feestelijkheden word Opsinjoor nog steeds op zijn laken in de lucht geworpen door 8 sterke mannen.

De echte lappenpop Opsinjoor ligt veilig opgeborgen in het stadsmuseum Hof van Busleyden in de Frederik de Merodestraat of zoals de Mechelse bevolking het in de volksmond noemt “De Koeistraat“. Waarom? Omdat deze straat vroeger de Grote Markt verbond met de Koepoort langswaar het vee de stad werd binnengebracht.

Opsinjoorke of Sotscop ook vandaag nog in Mechelen

De houten pop is niet enkel de mascotte van Mechelen, zijn namen kan men ook terugvinden in het straatbeeld van de stad. Zo is er de Cocktail en Loungebar “Sotscop” ( Facebook ) in de Onze-Lieve-Vrouwestraat 64. Het is een beschermd gebouw met Madonnabeeld, en dateert uit de 16de eeuw met de naam “Het Hemelrijck“.

De wandelclub “Opsinjoorke” zorgt dan weer voor de nodige ontspanning zowel recreatief als sportief. Regelmatig worden wandeltochten georganiseerd. ( website ).

Het reclameblad De Streekkrant heeft dan weer wekelijks zijn column weliswaar in het Mechels Dialect geschreven en getiteld “Oep Sinjorreke“. Als laatste wil ik nog vermelden dat “Radio Opsinjoor” ook nog steeds zijn muziek dagelijks de ether instuurt.

Sinds mei 2015 heeft de stad Mechelen om zijn naam als Kinderstad te verzekeren een reuze grote Opsinjoor geplaatst op het Sint-Romboutskerkhof direct naast de kathedraal. Kinderen kunnen hier klimmen en ravotten zoveel hun hartje lust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *