Opening Voedselhun Rode Kruisplein Mechelen

Voedselhub Mechelen opent deuren aan Keerdok

Economie Samenleving

Vrijdag opende Voedselhub Mechelen de deuren en verwelkomde haar eerste bezoekers in het voormalige pand van JBC op het Rode Kruisplein. Voedselhub Mechelen is een verzamelnaam voor Foodsavers en de uitbouw van een sociale kruidenier uitgebaat door Ecoso. In deze sociale kruidenier koopt men voeding, dierenvoeding, verzorging- en kuisproducten. De klant hangt niet vast aan vooropgestelde voedselpakketten. Shoppers kiezen zelf wat ze aankopen. De sociale kruidenier opent elke donderdag de deuren maar gepland wordt om op termijn vaker te openen.

Voedselhub stad Mechelen
Foto Stad Mechelen

Dankzij deze mooie samenwerking met Ecoso vzw bouwen we een sterk concept uit: Voedselhub Mechelen. Op dit moment bieden we hier gezonde en betaalbare voeding aan voor Mechelaars die het minder breed hebben. Want betaalbare gevarieerde voeding is geen evidentie. Winkelen in het gezellig interieur van de sociale kruidenier in Voedselhub Mechelen is laagdrempelig en aangenaam. Je vindt er trouwens ook een gezellige koffiecorner waar vrijwilligers klaar zitten voor een babbel. Een gezonde geest in een gezond lichaam dankzij Voedselhub Mechelen”, zegt schepen van armoedebestrijding Gabriella De Francesco.

Met steun van Europese subsidies voor een periode van 3 jaar, zette Mechelen sterk in op Foodsavers, het regionale voedseldistributie platform. Hierdoor kreeg de stad een kader waarin ze kon experimenteren en leren. Nu, na afloop van deze 3 jaar, zet de stad het project verder en wil samen met Ecoso vzw evolueren naar een heuse voedselhub in regio Mechelen.

Opening Voedselhun Rode Kruisplein Mechelen
Opening Voedselhun Rode Kruisplein Mechelen
Foto Stad Mechelen

Nieuw in de voedselhub is de sociale kruidenier, een volwaardige winkel waar Mechelaars met doorverwijsbrief van het sociaal huis hun boodschappen doen aan een sociaal tarief met keuzemogelijkheden te boven. Naast de winkelruimte is er een gezellige koffiecorner waar laagdrempelig en in alle rust en vertrouwen met vrijwilligers in gesprek gegaan wordt.

Zo gaat het in zijn werk

Foodsavers verzamelt voedseloverschotten van winkels. Daarna sorteren, stockeren en verdelen ze de producten aan onder andere sociale en welzijnsorganisaties die voedselbedelingen opzetten, zo ook aan de sociale kruidenier. Samen met een assortiment andere producten worden deze uitgestald in de winkel, klaar om klanten te ontvangen. Naast producten aan verlaagde prijs, zijn verschillende zaken zelfs gratis, zo bijvoorbeeld de groenten en fruit van Foodsavers en de Europese FEAD-producten (rijst, pasta, bonen, suiker…).

Met een grote 750 m2 biedt de Voedselhub nog meer mogelijkheden en wordt gehoopt verder te kunnen uitbreiden met het voedsel verhaal, een mobiele sociale kruidenier bijvoorbeeld. Voedselhub Mechelen heeft groeipotentieel. Want zelfs al is het een tijdelijke huisvesting, stad Mechelen en Ecoso pakken het ambitieus aan.

Gabriella De Francesco (Schepen van sociale zaken en welzijn, gezin, kinderopvang, armoedebestrijding, diversiteit en gelijke kansen) en Leen Ardui, gedelegeerd bestuurder Ecoso vzw
Foto Stad Mechelen

Gedelegeerd bestuurder van Ecoso VZW Leen Ardui sluit af: “Als maatwerkbedrijf zijn we vanuit Ecoso blij dat we mee kunnen werken aan dit verhaal. Het project Foodsavers is een enorme logistieke uitdaging waarbij onze medewerkers heel wat werkervaring kunnen opdoen en zo versterkt kunnen doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. De sociale kruidenier is een nieuwe uitdaging waar we enorm naar uitkijken om deze aan te gaan en ook hier sociale tewerkstelling te creëren. Bovenal zijn het ook twee mooie activiteiten die voedselverspilling tegengaan en zorgen dat deze producten goed terecht komen. En daar staat Ecoso voor: Ecologisch en sociaal ondernemen!

Tekst en foto’s Stad Mechelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *