Marcel Kocken ontvangt Culturele Verdienste Mechelen 2021

Marcel Kocken ontvangt prijs voor Culturele Verdienste

Kunst en Cultuur Personen

Donderdag ontving bekende Mechelaar Marcel Kocken op het stadhuis de prijs voor Culturele Verdienste 2021. Burgemeester Alexander Vandersmissen, schepen Björn Siffer, familie, vrienden en oud-collega’s wisten hem in de Kolommenzaal van het prachtige stadhuis te verrassen met hun aanwezigheid.

Marcel Kocken ontvangt prijs Culturele Verdienste Mechelen 2021
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Door de corona pandemie moest de viering uitgesteld worden. Vandaag was dan het moment om zijn boekvoorstelling ‘Mechelen gebundeld’ en zijn jarenlange inzet en bijdrage aan het culturele leven in Mechelen in de schijnwerpers te zetten. 

Het was totaal onverwacht” zegt een zielsgelukkige Marcel Kocken. “Ik ben 20 jaar weg bij de stad, maar men is men mij blijven herinneren. Er zijn vrienden en oud-collega’s die de hoofden bij elkaar gestoken hebben en een mooie programma voor vandaag in elkaar gestoken hebben. Ik was er een beetje van aangedaan dat er zoveel bekenden voor mij aanwezig waren.

Videocompilatie van Marcel Kocken met toespraken door Alexander Vandersmissen (waarnemend burgemeester) en Björn Siffer (schepen van Cultuur)
Marcel Kocken ontvangt Culturele Verdienste Mechelen 2021
Marcel Kocken ontvangt Culturele Verdienste Mechelen 2021
Foto Verschueren Eddy


Marcel Kocken was jarenlang het hoofd van de stedelijke cultuurdienst van Stad Mechelen. Tevens was hij coördinator van het Festival van Vlaanderen-Mechelen en voorzitter van de Mechelse Cultuurraad. Daarnaast is hij een talentrijk auteur van verschillende boeken over Mechelen.

Marcel Kocken is vandaag de dag zo een beetje het geweten voor de cultuur in Mechelen” zegt Björn Siffer als schepen van Cultuur.”Hij is iemand die altijd ambtenaar geweest is bij de stad Mechelen. Is ook iemand die directeur geweest is voor het Festival van Vlaanderen Mechelen en die het tot ongekende hoogtes gebracht heeft. Hij is zich ook na zijn loopbaan blijven interesseren voor de culturele sector.” Het gehele interview kan u binnenkort zien op mijn YouTube kanaal via deze link.

Familie, vrienden en ex-collega’s op de viering Culturele Verdienste 2021
Foto Verschueren Eddy

Zelfs op zijn gezegende leeftijd spant hij zich in om het Mechels dialect in ere te houden. Zo begeleidde hij wandelingen en gaf ook lessen aan De Faculteit van het Mechels dialect. Tevens is hij iedere zondagmorgen te gast op Radio Opsinjoor waar we kunnen proeven van de smakelijke verhalen van Marcel in het radioprogramma ‘Mechelse Peper’ gepresenteerd door Bart Pepermans.

Mechelen is voor mij mijn territorium, mijn leefomgeving” vertelt Marcel en gaat verder “Als je mij vraagt of ik elders zou kunnen gaan wonen dan is het antwoord ‘neen’. Ik heb hier al wat ik wil hebben, dus waarom zou ik hier weggaan. Ik kan bijvoorbeeld wel 14 dagen naar Parijs maar ik zal heel gelukkig zijn als ik terug in Mechelen ben” besluit Marcel Kocken. Meer horen van wat Marcel te vertellen heeft ? Abonneer u dan vandaag nog op mijn YouTube kanaal en mis binnenkort deze video niet !

Over de Culturele Verdienste

Sinds 2021 nemen in Mechelen jonge artiesten een jong cultuurambassadeurschap waar. Daarnaast is er ook aandacht nodig voor Mechelse persoonlijkheden die zich uitzonderlijk en exceptioneel hebben ingezet voor het Mechelse cultuurlandschap. Daarom wordt in uitzonderlijke gevallen de Culturele Verdienste toegekend door de stad. De prijs voor Culturele Verdienste wordt toegekend aan een persoon of een organisatie die een project gerealiseerd heeft dat de cultuurparticipatie en –beleving van de inwoners van Mechelen stimuleert en bevordert.

Het feestmoment

Na de toespraken van waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen, schepen van Cultuur Björn Siffer en François van der Jeught secretaris Festival van Vlaanderen werd Marcel geëerd met een medaille, een uniek schilderij van de hand van Inez Maes en een Bronzen klokje geschonken door vzw Koninklijke Beiaardschool waar hij sinds 1983 een periode van 38 jaar in het bestuur gezeten heeft. Mechelaar Rudi Van Poele toonde op zijn beurt een videocompilatie met interviews.

Muzikale lofrede door het Festival van Vlaanderen Mechelen. Mechels violiste Ann Cnop
Foto Verschueren Eddy

Dit feestelijke moment werd afgesloten met een muzikale lofrede door het Festival van Vlaanderen Mechelen. Mechels violiste Ann Cnop bracht een klassiek stuk Passacaglia (Der Schutzengel) van H.I.F. Biber. 

Na de plechtige momenten werd het glas geklonken en verhalen verteld over het uniek persoon als Marcel Kocken.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *