Parkeerautomaten worden slim te Mechelen

Slimme parkeerautomaten in de stad Mechelen

225 oude parkeermeters in de binnenstad en aan de stadsrand worden stelselmatig vervangen door een slimmere versie. Elke gebruiker zal daarbij zijn of haar nummerplaat moeten ingeven. Dankzij de nieuwe meters wordt het mogelijk om je parkeertijd ook met bankkaart te betalen. Betalen met klein geld en sms-parkeren blijft mogelijk.

De parkeerautomaten in Mechelen, die geplaatst werden in 2002 en 2006, waren aan vervanging toe. Daarom worden er 225 vervangen door nieuwe, donkergrijze slimme exemplaren.

Elke parkeermeter is uitgerust met :

– Een klavier, want bij elke parkeerbeurt dient de gebruiker de nummerplaat van de wagen in te geven.
– Een digitaal scherm, waarop de stad of Indigo boodschappen kunnen weergeven aan de gebruikers. Deze schermen zullen bij niet-gebruik in slaapstand geraken. Indien men een toets op het klavier aantikt of een munt inwerpt om te betalen, worden de schermen automatisch weer geactiveerd.
– Een kaartlezer, zodat je ook met bankkaart je parkeertijd kan betalen.

Dankzij de slimme parkeermeters beschikken de stad en Indigo ook over informatie en statistieken, bijvoorbeeld over de rotatie op de openbare weg. Die info komt van pas om het parkeerbeleid nauwkeuriger te kunnen opvolgen. Defecten aan de automaten kunnen ook sneller worden opgevolgd. Tot slot bieden de meters ook mogelijkheden om fraude tegen te gaan. Doordat de nummerplaat wordt ingegeven, is er controle mogelijk op het aantal gratis kwartiertjes op eenzelfde dag en kunnen verleningen van de parkeertijd (daar waar je slechts een beperkte tijd mag parkeren) worden geblokkeerd.

Dit type parkeerautomaat is een zeer modern model dat de nieuwste technologieën integreert. Gent, Sint-Niklaas en Hasselt gebruiken ook dit type automaten. Momenteel staan er al enkele parkeermeters van dit type op parking Zandpoortvest om te testen, en daar zijn we heel tevreden van” zegt schepen van Mobiliteit Marina De Bie.

De kostprijs van de 225 parkeerautomaten bedroeg 1 347 750 euro (excl. btw) / 1 630 777 euro (incl. btw).

Parkeertips

Parkeer je in Mechelen, hou dan zeker volgende tips in gedachten :
– Je kan genieten van een gratis kwartiertje parkeren in de stad. Dat kan zelfs tot vijf maal per dag op een andere plek. De slimme parkeermeter onthoudt het aantal keer voor jou omdat jij je nummerplaat ingeeft. Let wel op, de parkeermeter aanvaardt geen verlengingen van kwartiertjes.

– De mobiele parkeerapp “De Parking” toont jou als bestuurder de weg naar de beste parking. Deze online applicatie geeft de bezettingsgraad van de parkings weer, zodat je nooit meer voor een volle parking staat. Bovendien is het ook mogelijk om een bestemming in te geven, waarna een aantal parkings worden gesuggereerd. Eens je een parking hebt gekozen, wijst de app je de weg. Je kan de app gratis downloaden in de Google Play Store en de App Store van Apple. Ook de app van Indigo (AndroidIos) brengt je zonder problemen naar de dichtsbijzijnde parkeerplaats. Deze smartphone applicatie geeft je eveneens de mogelijkheid om je parkeerbedrag te betalen.

– Als je op straat staat, kan je betalen aan de nieuwe parkeerautomaat; betalen kan nog steeds met munten, maar kan bij de nieuwe automaten ook met bankkaart. Let wel, je dient bij elke parkeerbeurt je nummerplaat in te geven.

– Je kan je parkeertijd ook betalen via sms of app. Het voordeel aan sms-parkeren is dat je niet hoeft in te schatten hoelang je gaat parkeren, of dat je je niet meer hoeft te haasten als je parkeerticket verloopt. Je betaalt slechts voor de effectieve parkeertijd, geen minuut langer.

– Ook de parkeergeleidingsborden op de invalswegen wijzen je de weg naar de parkings.

– Moest een parkeermeter toch niet werken, vergeet dan niet je blauwe parkeerschijf te plaatsen.

Tip : Gratis parkeren kan aan de randparkings van de stad Mechelen op zaterdag.
Lees er hier meer over

Download hier het parkeerplan van de stad Mechelen
Download hier het stadsplan van de autoluwe binnenstad van Mechelen

Datum bericht : 28 juli 2016
Interviews :
Marina De Bie (schepen van Mobiliteit)
Kristel Verheyen (parkeerbedrijf Indigo)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *