Lamot site en Jan Simons

Jan Simons, de man achter de Lamot site

Ik keek er al een tijdje naar uit om te weten te komen waar de grondslag ligt van het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot aan de Haverwerf te Mechelen. Om dit te ontdekken had ik op een prachtige lentedag afgesproken op het terras van LAMOT met Jan Simons (directeur).

Jan Simons is een geboren en fanatiek Mechelaar, waar je uren kan mee praten over onze stad. Al snel kom ik te weten dat hij samen op de schoolbanken van de lagere school heeft gezeten met een ander Mechels icoon, Jan Smets (blogger voor Mechelen.blogt). Van opleiding is Jan onderwijzer waar hij twee jaar les gegeven heeft aan het 2de en 3de leerjaar in de Sint-Jan Berchmanschool aan de Brusselsesteenweg.

Na zijn korte leraars carriere besloot Jan een totaal andere richting te kiezen als bankier, een job waar service naar de klant toe, zeer belangrijk is. Na een periode van 20 jaar als bankbediende, kreeg Jan een mooie kans om als directeur aan het roer te staan van het Congrescentrum Lamot.

Deze heeft hij met beide handen gegrepen, wat niet zo verwonderlijk is als je Mechelen dag in dag uit in je hart draagt. Dit was voor hem de ideale gelegenheid om zijn steentje aan zijn geboortestad Mechelen bij te dragen.

Buiten zijn normale dagdagelijkse bezigheden als manager bij Lamot Congres- en Erfgoedcentrum, vult Jan zijn overblijvende tijd nog door zich in te zetten voor verschillende goede doelen. Zo is hij voorzitter van PRIM (Public Relations Industrie Mechelen), is lid van Foundation Mechelen VZW (Sociale projecten en goede doelen) en medewerker van Anvasport VZW (Ander Validen Sporten). Zijn kookkunsten laat hij proeven als kookvader bij Chiro, en als laatste wil ik zeker nog vernoemen dat hij lid is van Raad van Bestuur van Sjarabang (Kunstactiviteiten voor mensen met drempelvrees)

Het Congres- en Erfgoedcentrum in de startblokken

Nadat de stad Mechelen op een bepaald moment de opdracht had gegeven om een Congrescentrum en Erfgoedcentrum uit te baten en samen te voegen, ging Lamot uiteindelijk van start in 2005. Het Congres -en Erfgoedcentrum moesten elkaar versterken. Dit was geen eenvoudige opgave omdat je met twee verschillende culturen te doen had, hetzij een uitgesproken cultuursector, en een commerciële sector. Iedereen moest in het Congrescentrum welkom zijn zonder uitzondering”.

Op een bepaald moment is dan besloten om het industrieel erfgoed verhaal van Lamot als “Brand” te maken.  Dat zie je als je door het gebouw loopt, je zal hier overal erfgoed tegenkomen tot zelfs op de burelen, waar de trechters netjes verwerkt zijn in het geheel.

Dat kunnen voorwerpen zijn van de vroegere bierbrouwerij, digitale informatie schermen, foto’s, enz … Ook de verschillende zalen dragen de naam van oude café’s, om er maar enkele te noemen “De Verloren Zoon”, de “Beethovenkelder”, en verwijzen, door hun namen naar het verleden van Lamot” vertelt Jan met passie voor zijn job.

Vergaderen op het dak van Lamot

Door het samensmelten van deze culturen kunnen bezoekers van het Congrescentrum bijvoorbeeld tijdens hun pauze het Mechelse erfgoed ontdekken. We krijgen daar ook navolging in, in deze dat men congrescentra wil uitbouwen in “Special Venues”.

Ook het Congrescentrum Lamot te Mechelen wordt hier als voorbeeld aangehaald. Zakenmensen zoeken vandaag meer en meer naar unieke locaties om te vergaderen.

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de vergaderzalen op 20 meter hoogte, op het dak van Lamot, waar men een prachtig uitzicht heeft op de stad Mechelen. Dit is één van de vele voorbeelden als combinatie tussen erfgoed en congrescentrum.

Een enthousiast team achter de schermen van Lamot

Jan Simons is verantwoordelijk voor de congreswerking en het beheer van het gebouw, en werkt met een team van zes enthousiaste mensen. Aan groepen bezoekers geeft hij graag persoonlijk een rondleiding met een uitgebreide toelichting over de mogelijkheden die het centrum te bieden heeft.

Samen geven zij als groep het gehele verhaal gestalte. Bij Lamot staat service naar de klant toe, vanzelfsprekend op her hoogste niveau. Twee conferencemanagers die vanaf de offerte tot aan de evaluatie meegaan met de klant, en bovendien heel kort bereikbaar zijn.

Twee techniekers staan vervolgens in voor het audiovisuele gedeelte en het algemene onderhoud van het Lamot gebouw. In 2015 zijn er nog nieuwe beamers en geluidsinstallaties geplaatst, en wordt uitgekeken naar het vervangen van de gasontladingsverlichting naar LED verlichting. Het is constant bijblijven, meegaan met je tijd en de noodzaken voor het up-to-date houden van het Congrescentrum. Ook belangrijk is de baliemedewerkster van Lamot die bezoekers op de juiste manier ontvangt en in contact brengt met de juiste medewerker.

Jan Simons brengt Lamot naar het topsegment

Op jaarbasis organiseert Lamot tussen de 350 en 450 hetzij kleine of grote evenementen. De congressen en evenementen variëren van 1 tot 3 à 4 per dag, uitgezonderd de schoolvakanties, wat één van de stille periodes is van het jaar.

In bezoekers aantallen ontvangt Lamot en Erfgoed in cijfers omgezet tussen de 25.000 en 35.000 bezoekers per jaar. De ambitie van Lamot is om in het topsegment te geraken, vooral in het organiseren van congressen van 5 tot 300 bezoekers, wat het maximum is voor ondermeer het Auditorium.

Het vaktijdschrift “Experience Magazine” doet ieder jaar een enquete onder zijn klanten, evenementen bureaus en congrescentra. Het congrescentrum Lamot bevindt zich ieder jaar in de top 5 samen met Brussel en Antwerpen, wat zeker geen slecht resultaat is. 2015 was commerciëel gezien trouwens het beste jaar ooit voor Congrescentrum Lamot  En dat resultaat wil Lamot in de toekomst nog verder verbeteren, vooral met residentiële congressen. Het enige struikelblok is het tekort aan hotelkamers in Mechelen. Om te kunnen groeien als congrescentrum zijn 600 bedden in onze stad Mechelen te weinig. De hoogdagen bij Lamot zijn vooral dinsdag, woensdag en donderdag, en het is juist op die topdagen dat er te weinig capaciteit is aan accomodatie om te overnachten” zegt Jan.

De perfecte locatie voor het Congrescentrum

Als Congrescentrum is Lamot ook zeer goed gelegen in het commerciële hart van Mechelen. Bezoekers van het centrum hebben in hun vrije tijd in Mechelen volop de kans om de andere kant van Mechelen te ontdekken. We zien ook dat congres bezoekers onder meer gespot worden op de Vismarkt, de Bruul en andere plaatsen in de stad.

De brasserie naast de hoofdingang is de vaste partner en verzorgt de catering en het restaurant. Grote groepen kunnen ook nog steeds gebruikmaken van de restaurant ruimte op de verdieping.

Mijn conclusie, vandaag ben ik dankzij de bereidwillige medewerking van Jan Simons, veel te weten gekomen over de Lamot site, en de mensen achter de schermen. Vanaf mijn eerste contact met Jan en zijn team medewerkers, voelde ik me hier welkom.

Net voor ik vertrek nodigt Jan me uit om zijn “Schatkamer” te bezoeken, het hart van Lamot, de kantoren waar iedereen dagelijks alles in goede banen leidt. Het is een prachtig project dat is gerealiseerd in Mechelen, ik geloof alvast in een mooie toekomst voor Congres- en Erfgoedcentrum Lamot.

Datum interview : 4 mei 2016
Interview : Jan Simons ( Directeur Congres- en Erfgoedcentrum Mechelen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *