Klokkenwerpen te Mechelen

Klokkenwerpen op de Grote Markt te Mechelen

Traditiegetrouw wordt de tweede zondag van september door het stadsbestuur het Klokkenwerpen georganiseerd. Vanaf 17.00 uur vliegen 20 grote klokken vanuit de Sint-Romboutstoren, richting stadhuis. Onderweg wordt boven de hoofden van het publiek, een lading van 400 kleine klokjes gelost.

Klokkenwerpen in de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Wie een klokje kan bemachtigen, maakt kans op een echt bronzen exemplaar. De winnaar krijgt zijn of haar prijs onmiddellijk uitgereikt door schepen van Cultuur.

Al 70 jaar Klokkenwerpen in de stad

Mechelen bezit de oudste beiaard van België en ook het Klokkenwerpen maakt deel uit van een jarenlange traditie. Al sinds 1946 worden er jaarlijks klokjes naar beneden gegooid. De aanleiding was de plaatsing van het beiaardklavier op de Sint-Romboutstoren. In 2016 vierde de stad Mechelen de 70ste verjaardag van de ingebruikname van het beiaardklavier en de moderne beiaard.

Aanvankelijk werden er kleine papieren klokjes vanuit de toren naar beneden gegooid, later werden deze klokken vervangen door kartonnen exemplaren waaraan een lont was bevestigd. Op die manier konden de klokken vanuit de toren, over de Grote Markt, naar het stadhuis worden gezonden en onderweg hun kleine klokken naar beneden laten dwarrelen. Dat was een echt huzarenstukje.

Klokkenwerpen in de historische stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het Klokkenwerpen hing niet alleen af van de hoeveel wind die dag, maar ook het aansteken van de lont was riskant. Er moest iemand half uit de toren hangen om de lont aan te steken. Vandaag worden er polyester klokken gebruikt en hun tocht over de markt verloopt elektronisch.

Tekst en foto’s van Stad Mechelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *