Monniksgier kuiken geadopteerd in ZOO Planckendael

Is de Monniksgier Aanvaard of Verstoten?

Dieren Parken en Tuinen

Een Nieuw Begin voor de Monniksgier

In het Breeding Centre achter de schermen van ZOO Planckendael gebeuren mooie dingen bij de monniksgieren. Kweekkoppel Senior en Snowflake adopteerden er een piepjong Monniksgier kuiken uit Frankrijk.

Na een lange reis van Frankrijk naar België werd het kuiken van de monniksgier goed gevoed in een warme couveuse. Na enkele uren mocht het onder de vleugels van zijn adoptieouders kruipen. Dit is altijd een spannend moment: zal het jong geaccepteerd worden of verstoten?

Adoptieouders monniksgier beschermen kuiken in ZOO Planckendael
Adoptieouders monniksgier met hun nieuwe kuiken in ZOO Planckendael
Foto Frederik (verzorger)

De Rol van de Adoptieouders

Gelukkig was vrouwtje Snowflake direct beschermend. Pleegvader Senior moest even wennen aan zijn nieuwe rol. Tijdens zijn zorgbeurt nam hij het kuiken mee naar de rand van het nest. Dit zorgde voor wat paniek toen we op de camerabeelden het kuiken niet in het midden van het nest zagen liggen. Al snel nam moeder monniksgier het over en legde het kuiken terug in het midden. Het jong werd goed gevoed, wat binnen 12 uur na plaatsing moest gebeuren.

Het Succes van het Kweekprogramma

ZOO Planckendael speelt als coördinator van het Europees kweekprogramma voor monniksgieren al jaren een actieve rol in de herintroductie van jonge dieren in de natuur. Dit doen ze om de populatie in dierentuinen op peil te houden als back-up voor de wilde populatie. Daarnaast willen ze ervoor zorgen dat deze kwetsbare diersoort in Mallorca, Spanje, Frankrijk en Bulgarije weer een kans krijgt.

Verzorger Frederik bij het monniksgier kuien in de vogelkooi
Verzorger Frederik bij het Monniksgier jong in de kooi in ZOO Planckendael
Foot Frederik
Monniksgier kuiken in close-up in ZOO PLankcendael
Monniksgier kuiken in close-up in ZOO PLankcendael
Foto Frederik (verzorger)
Video Monniksgier in ZOO Planckendael

Conclusie

Het verhaal van dit kuiken laat zien hoe belangrijk adoptieouders en verzorgers zijn. Dankzij hun zorg en aandacht krijgt dit jong een nieuwe kans in het leven. Hopelijk draagt dit bij aan het behoud van de monniksgier in de natuur.

Meer berichten over ZOO Planckendael lezen ? Klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *