Schepenhuis van Mechelen

Schepenhuis van Mechelen

Als u op de ijzerenleen in Mechelen rondwandelt dan kan u er niet naast kijken, het Schepenhuis. Kenners schrijven dat dit Schepenhuis het oudste stadhuis van Vlaanderen is. In de geschiedenis boeken word het verleden van dit gebouw in het stadscentrum rijkelijk beschreven. 

We dateren vanaf 1288 de ene na de andere functie van het Schepenhuis. In 1473 werd onder het bewind van Karel de Stoute het Parlement van Mechelen opgericht, wat toen het hoogste rechtscollege was van de Nederlanden. Het Parlement en later de Grote Raad was toen bevoegd voor Nederlandstalige, Franstalige en Duitstalige gebieden.

Maria van Bourgondië, de dochter van Karel de Stoutevond het in 1477 nodig om het Parlement af te schaffen, maar gelukkig was er Filips de Schone die het Parlement weer een nieuw leven gaf maar dan onder de naam de Grote Raad. Later in 1616 verhuisde de Grote Raad naar het Paleis van Margaretha van Oostenrijk of ook wel het Hof van Savoye genoemd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft het Schepenhuis veel schade opgelopen. Dit had als gevolg dat het gebouw verschillende restauraties heeft ondergaan.

Tot 1989 werd het archief van de stad Mechelen hier bewaard. en nadien ondergebracht in de Dossin Kazerne. Vanaf het jaar 2000 tot januari 2015 deed het dienst als museum in het beheer van Stedelijke Musea Mechelen. De collectie van de Mechelse Musea was dan ook ondergebracht in dit Schepenhuis en het Hof van Busleyden. Regelmatig worden er wel speciale thema’s behandeld zoals een collectie kunstwerken van Rik Wouters. Deze kunstenaar en schilder is geboren in Mechelen in 1882 en overleden in 1916.

Bereikbaarheid van het Schepenhuis

U kan het schepenhuis vinden op Steenweg 1 te Mechelen. Deze straat is de verbinding tussen de Ijzerenleen en de Schoenmarkt.
Met de auto : Vanuit iedere richting volg de richting van het centrum van Mechelen. Er zijn verschillende ondergrondse parkings in de buurt, allemaal op slechts enkele minuten wandelafstand.
Met de bus : Met het openbaar vervoer van De Lijn neem je best aan de Veemarkt of het Centraal Station de pendelbus nr 01 richting centrum. Rij tot aan de bushalte Schoenmarkt direct aan het Schepenhuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *