Gerestaureede Begijnhofkerk Mechelen

80.000 bezoekers voor Mechelse kerken in coronajaar 2021

Erfgoed Gebouwen Kunst en Cultuur Toerisme

De acht historische kerken in de Mechelse binnenstad trokken in 2021 iets meer dan 80.000 bezoekers. Dit ondanks een volledige sluiting van januari tot en met juni door de coronamaatregelen. Na bijna een halve eeuw in de steigers ontvangt gerestaureerde Begijnhofkerk 7.000 bezoekers op 4 maanden tijd.

Schepen van Monumenten en voorzitter Torens aan de Dijle Koen Anciaux
Foto Stad Mechelen

Torens aan de Dijle

Torens aan de Dijle, de Mechelse vzw die als missie heeft om iedereen de kans te geven de acht historische kerken in de binnenstad te bewonderen, heeft de bezoekersaantallen vrijgegeven voor 2021. In totaal betraden meer dan 80.000 erfgoedliefhebbers de indrukwekkende Mechelse kerkvloeren. 

Acht historische kerken in Mechelen ontvangen recordaantal bezoekers
Foto Verschueren Eddy
Torens aan de Dijle beheert historische kerken in Mechelen
Foto Verschueren Eddy

De meest opvallende happening in dat jaar was de officiële opening van de gerestaureerde 17e-eeuwse Begijnhofkerk”, zegt Koen Anciaux, schepen van Monumenten en voorzitter Torens aan de Dijle vzw. “Een belangrijk moment was de heropening van de impressionante Begijnhofkerk in september, nadat deze tien jaar lang in de steigers stond voor een intensieve restauratie. In de laatste vier maanden van 2021 brachten 7.000 erfgoedliefhebbers de kerk een bezoekDe restauratiewerken duurden tien jaar en kostten meer dan 7,7 miljoen”.

De eerste zes maanden van 2021 moesten de kerken de deuren sluiten. In de crypte van de Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek, waar regelmatig tentoonstellingen plaatsvinden, konden bezoekers wel terecht voor de expo Relatiegeschenken aan de Hemel in samenwerking met Museum Hof van Busleyden. Daarin werden 42 unieke kinderportretten getoond uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

Koen Anciaux, schepen van Monumenten en voorzitter van Torens aan de Dijle vzw: “Ondanks een uitdagend coronajaar konden we toch sterke bezoekerscijfers noteren. Wanneer alle kerken open zijn en zonder beperkende maatregelen, tellen we gemiddeld 10.000 bezoekers per maand. In januari van dit jaar ontvingen we er nog iets meer: 11.000. Speciale dank aan onze vrijwilligers van Torens aan de Dijle vzw om te zorgen voor een warm onthaal en de bezoekers te informeren.”

Mechelse kerken ontvangen in 2021 meer dan 80.000 bezoekers
Foto Verschueren Eddy
Toeristen ontdekken de historische kerken in Mechelen
Foto Verschueren Eddy

De kerken zijn erg mooi opgeknapt de voorbije jaren, aan de buiten- en binnenkant. “Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de restauratie van De Wonderbare Visvangst van Rubens in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. Het imposante drieluik krijgt daarna een meer prominente plek. Daardoor zullen ook de muurschilderingen achter de oorspronkelijke hangplaats weer zichtbaar zijn. De restauratie van zeven barokke schilderijen uit de Begijnhofkerk werd ook pas afgerond. Deze investeringen versterken de museale beleving bij de bezoekers: een bezoek aan een van de kerken in onze binnenstad is eigenlijk als een museumbezoek”, aldus Kristl Strubbe, directeur van Museum Hof van Busleyden en bestuurslid van Torens aan de Dijle vzw.

Meer informatie over de acht historische kerken in de Mechelse binnenstad lees je op torensaandedijle.mechelen.be.

Tekst en foto Stad Mechelen en Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *