Parkbier Kruipend Moerrasscherm Vrijbroekpark Mechelen

Vrijbroekpark brouwt eigen Parkbier

Culinair Economie Parken en Tuinen Shopping

Van plantje Kruipend Moerasscherm naar heerlijk smakend Parkbier

Kruipend Moerrasscherm is een parkbier ontstaan tussen collega’s bierexperten en bierliefhebbers, zeg maar collega’s uit Vrijbroekpark Mechelen. Kruipend Moerasscherm is een tripel van hoge gisting, 8,5% sterk.

Kruipend Moerasscherm eerste parkbier uit Vrijbroekpark Mechelen
Foto Provincie Antwerpen
Parkbier tripe uit het Mechelse Vrijbroekpark
Foto Provincie Antwerpen / Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark

Brouwerstalent in het Mechelse Vrijbroekpark

In het Vrijbroekpark vertellen ze me dat elk talent en passie van hun collega’s gezien en ingezet mag worden. Dit resulteerde in een kleinschalig project met als resultaat een parkbier. De tripel, een zwaar bovengistend bier, met een hergisting op fles, kwam tot stand dankzij park medewerkers, zeg maar levensgenieters. Het blonde bier is gebrouwen door een lokale kleinschalige brouwerij Sweynbeer. In januari 2020 zijn de eerste ideeën besproken geweest. Het brouwproces is gestart in november 2021. In mei 2022 druppelde de eerste 200 liter bier in de flessen. 

Kruipend Moerasscherm is een tripel van hoge gisting, 8,5% sterk. We hebben gekozen om geen klassieke tripel te maken. Het is een zacht zoete tripel met een fruitige toets. Het is een goudgele tripel met een mooie schuimkraag. De geur gaat direct verklappen dat er met drie hoppen is gespeeld. Door het gebruik van deze hoppen krijgen we een aangename fruitige geur, maar nog belangrijker is de smaak. Het gaat over een mengeling van bloedappelsien, citrus en tropisch fruit. Zelfs bij de afdronk is het nog genieten van deze tropische toets. Ideaal om te drinken op een zomers terrasje met een hapje.

Vanwaar de naam ‘Kruipend Moerasscherm’?

Kruipend Moerasscherm (Helosciadium repens) is een zeldzaam plantje dat zich op en top voelt in het Vrijbroekpark. Het is familie van de selder en bloeit met fijne witte schermbloempjes in juli. De redelijk vochtige, kort gemaaide grasperken (zoals in de Rozentuin) vormen de ideale standplaats voor dit plantje. Het Vrijbroekpark is de grootste groeiplaats van deze zeldzame plant in Vlaanderen. Bijna elke bezoeker betrad het al eens met de voeten zonder het te weten. Daarom verdient het meer aandacht.

Plant Kruipend Moerasscherm
Foto Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark Mechelen

Waar kan je het parkbier proeven en kopen?

Kruipend Moerasscherm tripel bier gebrouwen uit passie van collega’s Vrijbroekpark
Foto Provincie Antwerpen

Je kan Kruipend Moerasscherm voor de eerste keer proeven dit weekend op het grootste zomerterras van Mechelen: Bar BROEK. Het bier kan je voortaan kopen in het bezoekerscentrum van het Vrijbroekpark tijdens de openingsuren. In een mooie cadeauverpakking met een speciaal glas erbij of enkele flesjes apart. Het bier kan je ook proeven in een van de tavernes van het park, en tijdens de komende evenementen. Zo is er theaterfestival BROEK 10-12 juni, Koor in het Park op zondag 26 juni, 60 jaar Dahlia feest op zaterdag 20 augustus en andere events.

Tekst en foto’s Provincie Antwerpen / Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/Samen op weg met Eddy)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *