De Langste en gezelligste Veggietafel in Mechelen

Schuif aan bij de gezelligste Veggietafel in Mechelen

Culinair Dieren Evenementen

EVA/ProVeg Internationaal organiseerde woensdag in samenwerking met Stad Mechelen de 14de editie van de Langste Veggietafel in Mechelen. Mede dankzij de mooie nazomer en de stijgende belangstelling om minder vlees en meer vegetarische producten te eten, kwamen er heel wat Mechelaars afgezakt naar de Grote Markt.

De Langste en gezelligste Veggietafel in Mechelen
De Langste en gezelligste Veggietafel op Grote Markt van stad Mechelen
Copyright Verschueren Eddy

We moeten terug naar het jaar 2010 voor de eerste editie van de Langste Veggietafel in Mechelen. Het was toen nog afwachten of een veggie en afvalarme picknick de Mechelaars over de lijn zou trekken om minstens 1 dag per week vlees en vis uit het menu te schrappen.

Intussen zijn we al een gevestigde waarde in Mechelen” vertelt een tevreden Melissa Hodza Wij krijgen ook de steun van de stad en dat is een heel goede samenwerking waardoor wij ieder jaar kunnen terugkomen”

Net als voorgaande jaren trok ik naar het team van EVA Mechelen, uit gewoonte vernoem ik ze deze keer nog als EVA, om te weten te komen hoe alles in de loop der jaren geëvolueerd is. Om reden dat heel wat mensen zich de vraag stelden wat EVA eigenlijk betekent, heeft men ervoor gekozen om EVA om te vormen tot ProVeg(gie). Het is duidelijker en men kan internationaal werken aan dit nobele doel. Ook nu werd ik met open armen aan de infotent ontvangen door het team van vaste medewerkers maar vandaag ook voornamelijk vrijwilligers.

Het team van EVA of ProVeg op Langste Veggietafel in Mechelen
Het team van EVA of ProVeg medewerkers en vrijwilligers op Langste Veggietafel in Mechelen 2023
Copyright Verschueren Eddy

Waar er tijdens de eerste editie nog op het laatste moment extra stoelen en tafels aangesleept moesten worden wegens onverwacht succes, is de Langste Veggietafel ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in de Mechelse evenementenkalender. Ieder jaar komen er een duizendtal Mechelaars samen gezellig eten en bijpraten, gerechten en recepten delen en genieten van muziek en kinderanimatie.

Vegetarisch aanbod in winkels in stijgende lijn

Wie zijn boodschappen doet in grootwarenhuizen heeft zonder twijfel al kunnen vaststellen dat het aanbod van vegetarische producten meer uitgebreid is. Er is dus duidelijk een stijging, wat naar mijn inziens veel te maken heeft met de kwaliteit van deze voedingsproducten. Zelf hebben wij ons menu thuis ook aangepast om minstens drie dagen per week geen dieronvriendelijke producten op tafel te brengen. Hierbij speelt als tweede regel ook dat veggie producten gezonder zijn voor het lichaam. Wie de stap durft te nemen om vegetarische producten te proeven, zal merken dat heel wat producten vandaag sterk de smaak van vlees, vis of zelfs kaas benaderen.
(Lees verder onde de foto’s)

Vegetarische producten zitten in de lift
Vegetarische producten zitten in de lift
Copyright Verschueren Eddy
Mechelse horeca zet zich achter veggie aanbod op de Langste Veggietafel
Mechelse horeca zet zich achter veggie aanbod op de Langste Veggietafel
Copyright Verschueren Eddy

De grootste vereniging van diëtisten ter wereld zegt dat het perfect mogelijk is om alleen maar plantaardig te eten” vertelt Melissa, en gaat verder “Zolang je dat op een goede geplande manier doet kan je geen tekorten opbouwen. En ook wij met onze Langste Veggietafel willen aantonen dat dit mogelijk is. Het hoeft trouwens helemaal niet duur te zijn om vegetarisch te eten” (Veel meer info weldra op video)

Dierlijke producten voor 14% verantwoordelijk voor opwarming aarde

De productie van dierlijke producten heeft een belangrijk aandeel in de opwarming van onze aarde (14%). Het is bovendien de nummer 1 oorzaak van ontbossing en het zorgt voor watervervuiling en verlies van biodiversiteit. Minder vlees eten is ook goed voor de gezondheid. Met de Langste Veggietafel willen ze mensen hierover eerlijk informeren en oproepen om hun verbruik van dierlijke producten te verminderen. Bovendien zet EVA Mechelen / ProVeg Internationaal met veel plezier het lokaal aanbod plantaardige voeding in de kijker..

Proeven, genieten en ontdekken van vegetarische producten in Mechelen
Proeven, genieten en ontdekken van vegetarische producten in Mechelen
copyright Verschueren Eddy
De Langste Veggietafel Stad Mechelen 2023
Copyright Verschueren Eddy

Het concept van de Langste Veggietafel blijft onveranderd. Bezoekers brengen hun eigen veggie picknick mee of kopen een maaltijd aan de vele kraampjes van onze Mechelse horeca. Die voorzien heerlijke plantaardige maaltijden en desserts. Om het veggiefeest compleet te maken zorgde live muziek van 9 Seconds to Rome en kinderanimatie met Circulito voor extra sfeer. 

Wil u meer weten ? Kijk dan binnenkort naar mijn korte video inclusief interview met meer informatie. Klik hier om deze video niet te missen ! En hou zeker de agenda in de gaten, want eind oktober volgt er een extra evenement. Hoe of wat, dat blijft nog even geheim !

Tekst, foto en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *