Winkelen eindejaar Mechelen

Winterperiode gaat van start in Mechelen

Economie Shopping Toerisme

Kerstverlichting, een nieuwe shoppingroute en versierde etalages in Mechelen

De binnenstad van Mechelen is al enkele weken gezellig versierd, doch brandde de verlichting nog niet. Vandaag wordt de kerstverlichting aangestoken. Daarmee is de winterperiode officieel begonnen in de Mechelse binnenstad. Daarnaast is vanaf vandaag de tweede shoppingroute – Girls day out – in de winkels terug te vinden. Ook de Onze-Lieve-Vrouwestraat is een bezoekje waard: 24 winkeletalages kregen een nieuw ontwerp.

Winkelen eindejaar Mechelen
(Archieffoto 2019) Kerstverlichting, versierde etalages de winterperiode in Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Tijdens de winterperiode wordt het centrum van de stad Mechelen steeds op een originele en sfeervolle manier versierd. De afgelopen weken werd er hard gewerkt

om de verlichting te hangen en een aantal eyecatchers te voorzien. De firma Blachère Illumination leidde de werken in goede banen. Vanaf vandaag wordt de kerstverlichting aangestoken. Zondag 5 december wordt de 14 meter hoge kerstboom op de Grote Markt geplaatst.

Corona staat een normale kerstbeleving met grote evenementen in de weg. Maar we laten ons niet doen. Net zoals de andere jaren maken wij het met de kerstverlichting, gezellig tijdens de donkere wintermaanden. Deze verlichting geeft onze stad extra uitstraling, zowel voor bewoners als bezoekers, wat ook belangrijk is voor ons handelsapparaat”, aldus Greet Geypen, schepen van Economie.

Eindejaarsperiode van start in Mechelen
De eindejaarsperiode inclusief kerstverlichting van start in Mechelen
v.l.n.r Greet Geypen (schepen van Economie), Geert Milis (voorzitter Mechelen MeeMaken) , Patrick Princen (schepen van Openbare Werken)
Foto Stad Mechelen

De kerstverlichting wordt voorzien in de winkelstraten van de binnenstad, op pleinen en hotspots in de binnenstad en op de hotspots in de deelgemeenten. In de deelgemeenten zal telkens een opvallende plaats gedecoreerd worden. Meestal is dit het bestaand oud gemeentehuis. Alle materialen en decoraties beschikken over zuinige ledverlichting.

Schepen van openbare werken Patrick Princen vult aan: “In totaal worden ruim 360 000 energiezuinige lichtjes gebruikt voor de kerstverlichting. Het vraagt dan ook heel wat werk om dit allemaal op te hangen: een team uit Oostenrijk voor de gebouwen en een team uit België werken samen meer dan 100 mandagen hieraan. In totaal komen er 130 overspanningen, met 2 sfeerelementen voor de kleinere winkelstraten en met 3 sfeerelementen per overspanning voor de grotere. In sommige straten worden de bestaande bomen mee gedecoreerd en ook het Dijlepad wordt extra versierd. Zo geven we de stad tijdens de donkerste wintermaanden extra licht en gezelligheid, die we zeker nu hard nodig hebben.”

De grote kerstboom op de Grote Markt wordt geplaatst op zondag 5 december. De echte kerstaccenten worden voorzien na de komst van Sinterklaas op 6 december. Net zoals de vorige jaren zal de kerstverlichting met het oog op valentijn aangepast worden. Dit gebeurt op 17 januari. Vanaf 15 februari wordt de verlichting afgebroken en weer een jaar opgeborgen.

(Archieffoto 2019) Sfeervolle eindejaarsverlichting in Mechelen
Foto Verschueren Eddy

740 nieuwe boompjes

Naast de grote kerstboom op de Grote Markt, worden er ook 10 kerstbomen van 6 meter voorzien. Goed voor 740 lopende meter. De kerstbomen worden geleverd met een eco-certificaat: per lopende meter gekapte bomen, worden er 10 nieuwe stuks aangeplant. Voor de bestelling van de stad Mechelen, betekent dit dat er 740 nieuwe dennenboompjes geplant worden.

Verschillende items uit de collectie hebben een biolabel. Tot het laatste bestanddeel is herbruikbaar en wordt gerecycleerd zodanig dat de cirkel gesloten blijft.

De verlichting wordt geleverd in kartonnen doosjes, plastic verpakking wordt vermeden en bubbelfolie hergebruikt. De voertuigen die gebruikt worden voor de plaatsing hebben allemaal Euro 5 of meer, om de uitstoot te beperken.

Lancering tweede shoppingroute

Vanaf vandaag, Black Friday, wordt de tweede shoppingroute van Mechelen MeeMaken gelanceerd. De shoppingroutes – in totaal komen er tien – zijn verschillende routes die je meenemen langs de leukste Mechelse adresjes. De eerste shoppingroute was op maat voor families met kinderen. De tweede shoppingroute ‘Girls day out’ ligt vandaag bij de Mechelse handel en horeca en is op maat van de (jonge)dames. Flaneer samen met je vriendinnen door de gezellige Mechelse straten en ontdek welke leuke locaties de stad te bieden heeft.

Mechelen is een totaalpakket. We hebben enerzijds leuke winkels, en gezellige horecazaken. Anderzijds zijn we een historische stad en zijn er altijd leuke locaties die een bezoekje waard zijn. Nu mensen het wandelen herontdekt hebben, worden beide zaken gecombineerd: een gezonde wandeling waar mensen de hipste winkels passeren en een glaasje en een hapje in een van onze cosy horecazaken. Nu de feeërieke verlichting brandt en met de eindejaarsperiode, is het een ideaal moment om zo’n wandeling te doen”, aldus Greet Geypen.

Horeca verwent bezoekers met eindejaar in Mechelen
(Archieffoto 2019) Eindejaar met horecaterrassen op Korenmarkt Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Onze-Lieve-Vrouwestraat presenteert Achter ’t Raam 

Om de sfeer op te snuiven, is ook de Onze-Lieve-Vrouwestraat de moeite waard. De ‘liefste’ straat van Mechelen pakt tijdens de feestdagen uit met een leuke shoppingwalk langs enkele mooie geïllustreerde etalages. De handelaars sloegen de handen in mekaar met 8 getalenteerde illustratrices om er een mooi én lokaal verhaal van te maken. Maar liefst 24 ramen kregen een leuk, ontroerend, inspirerend of plezant ontwerp. 

Klanten kunnen meteen ook meedoen aan een zoektocht waarbij een mooi prijzenpakket te winnen valt. Wie in Mechelen komt winkelen, maakt dus kans op extra shopbudget.

Uiteraard hopen de handelaars van de Onze-Lieve-Vrouwestraat op een enthousiaste opkomst om de ramen te komen bewonderen, maar ook vooral om wat zich Achter ’t Raam bevindt te ontdekken: een unieke mix van jong ondernemerstalent, ambachtelijke artikelen, traditiezaken en gezellige ‘local’ boetieks. 

Handelaarsorganisatie Mechelen MeeMaken zorgde voor de financiële ondersteuning van het project. “Beleving in een stad is belangrijk en aantrekkelijk voor bewoners en bezoekers. Daarom dat we zulke projecten graag mee ondersteunen. We moeten samen aan de kar trekken om van Mechelen een mooiere, betere, aangenamere en attractievere stad te maken. Dit is een leuk initiatief en ik hoop dat dit project navolging krijgt, zodat we blijven werken aan beleving in de stad”, klinkt het bij Geert Milis, voorzitter van Mechelen MeeMaken.

Zes koopzondagen in de Mechelse binnenstad

Etalages omgetoverd tot een winterse magie en winkelstraten versierd met gezellige kerstverlichting, dat is kerstshoppen in Mechelen. Heb je doorheen de week weinig tijd? Geen probleem want grote ketens, leuke boetieks en speciaalzaken zetten op zes koopzondagen hun deuren open van 13 tot 18 u. De koopzondagen gaan door op 5, 12, 19 en 26 december 2021 en op 2 en 9 januari 2022.

“Elke zaterdag en zondag van de decembermaand voorzien wij ook extra beleving in onze winkelstraten. December en januari zijn traditioneel belangrijke maanden voor de handel en horeca. Daarom willen wij het eindejaarshoppen nog wat stimuleren. Er is in Mechelen altijd wel een ideaal kerstcadeau te vinden en vergeet ook de Mechelenbon niet. Je doet er drie mensen een plezier mee: jezelf, diegene die de bon krijgt en de lokale handel en horeca”, aldus Geert Milis.

Nog een tip, maak gebruik van de Shopping Shuttle! De uren en data vind je op www.mechelen.be/shoppingshuttle. Meer praktische informatie over winkelen in Mechelen vind je op www.shoppeninmechelen.be.

Tekst en foto’s stad Mechelen en Verschueren Eddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *