Malinas en Mechelen-Noord ook op zaterdag met De Lijn te bereiken

Economie Shopping

Het Winkelpark Malinas is vanaf heden ook op zaterdagbereikbaar met het openbaar vervoer. Eigenaar Mitiska REIM van Malinas werkt samen met De Lijn om vanaf 2 april ook op zaterdag een busverbinding in te leggen tussen het winkelpark en het station van Mechelen.

De Lijn ‘Pendelbus Malinas’
Foto Stad Mechelen

Duurzaamheid

Met 6.500 zonnepanelen gekoppeld aan een slimme batterij en groene gevels en groene daken zet Malinas sterk in op duurzaamheid.  Dit werd doorgetrokken naar de bereikbaarheid met een vlotte fietsverbinding via het jaagpad langs de Dijle met het stadscentrum en een fietsersbrug en -tunnel en 400 overdekte fietsenstallingen.  18 laadpunten voor elektrische wagens vervolledigen dit plaatje. Over de bereikbaarheid met de bus werd echter geklaagd en eigenaar Mitiska REIM heeft samen met De Lijn en de stad Mechelen naar oplossingen gezocht.

Pendelbus Malinas

De bediening met openbaar vervoer van het Winkelpark Malinas en bedrijventerrein Mechelen-Noord wordt hiermee sterk verbeterd. 

Winkelpark Malinas nu ook op zaterdag bereikbaar met De Lijn
Foto Verschueren Eddy
Pendelbus Malinas De Lijn
Foto Stad Mechelen

Op zaterdagen zal nu een nieuwe ‘pendelbus Malinas’  worden ingelegd door De Lijn op het traject tussen het station van Mechelen en Malinas via de Brusselpoort.  Deze pendelbus zal elke zaterdag, tussen 10.00 en 17.30 uur, twee keer per uur rijden tussen het station en Malinas. Hierdoor zullen het Winkelpark en het bedrijventerrein van maandag tot en met zaterdag bereikbaar zijn, tijdens de week met de reguliere buslijn 6, op zaterdag met de pendelbus.

Het was vanaf de opening van het winkelpark in oktober vorig jaar een bezorgdheid dat Malinas op zaterdag niet met de bus bereikbaar was. Te meer daar we merken dat de bus tijdens de week druk gebruikt wordt. We zijn dan ook verheugd dat we samen met de stad een oplossing hebben kunnen uitwerken met De Lijn.  Het eerste jaar nemen we, in afwachting van een structurele oplossing, de integrale kostprijs op ons”, reageert Jan Du Bois van Mitiska REIM.

Winkelpark Malinas voortaan ook met een pendelbus op zaterdag bereikbaar
Foto Verschueren Eddy
Maneblusser City op Winkelpark Malinas
Foto Verschueren Eddy

Voor de pendelbus op zaterdag werd een nieuwe halte gecreëerd op het terrein van Malinas. “Langs de rondweg aan de grote rietvijver hebben we een halte aangelegd in grasdallen.  Tijdens de week kan deze ook gebruikt worden voor autobussen met reizigers die een hapje komen eten in Maneblusser City, bijvoorbeeld in combinatie met een museumbezoek,” aldus Jan Du Bois. 

Gratis rijden met de pendelbus in april

Malinas en De Lijn zijn vastbesloten om van de pendelbus een succes te maken. Om het publiek uitgebreid kennis te laten maken met de interessante verbinding, biedt De Lijn tot eind april gratis vervoer aan op de nieuwe pendellijn. Vijf zaterdagen lang hoeft er dus niet betaald te worden voor de ritten met de pendelbus.

Vernieuwde buslijn 6

Ook de toegankelijkheid van Malinas op weekdagen zal verbeterd worden. Vanaf 19 april krijgt buslijn 6, die het station met Mechelen-Noord verbindt via Malinas, een aanzienlijke upgrade. De bus rijdt vanaf dan volgens een vaste regelmaat elke 30 minuten in de daluren en elke 20 minuten in de spits.  Dat is niet alleen goed nieuws voor de shoppers van Malinas. Ook wie op het bedrijventerrein Mechelen-Noord werkt, profiteert ervan.  De bus rijdt ook voortaan niet meer in een lus. Heen en terug worden dezelfde haltes bediend. Het lijnnummer 9 verdwijnt.

Haltes lijn 6 Station – Malinas
Foto de Lijn
Mis geen enkele video op mijn kanaal. Abonneer u vandaag nog !https://www.youtube.com/c/samenopwegmeteddy)

 “De pendelbus vormt het sluitstuk van de bereikbaarheid van Malinas. Hierdoor kan iedereen met welk vervoersmiddel ook het winkelpark op een veilige en vlotte manier bezoeken,” stelt schepen van mobiliteit Vicky Vanmarcke. “Als stad hebben wij mee onze schouders onder de totstandkoming van deze buslijn gezet. Eerder realiseerden we al fiets- en wandelpaden en optimaliseerden we ook al de toegangswegen.

Lien Bauwens, vervoerregiomanager De Lijn: “Door de externe ligging van Malinas was het uitwerken van deze bediening niet vanzelfsprekend. Door echter creatief met het huidig netwerk om te springen en samen te werken met de verschillende partners hebben we een goede oplossing gevonden voor zowel Malinas als het bedrijventerrein Mechelen-Noord.” 

Tekst en foto’s Stad Mechelen / Verschueren Eddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *