Zaterdagmarkt stad Mechelen in Maand van de Markt

Win prijzen tijdens Maand van de Markt in Mechelen

Economie Shopping Toerisme

De zaterdagmarkt is een vaste waarde in onze Dijlestad. De openbare markt is een eeuwenoud vast gegeven in het straatbeeld. Van 1 tot en met 30 april 2022 organiseert men in Vlaanderen de Maand van de Markt. Ook in Mechelen zijn de marktkramers uitermate tevreden met dit initiatief. Eindelijk krijgen ze nu de erkenning die ze verdienen. Een wekelijkse markt hoe klein of groot dan ook is een sociaal gebeuren dat heel wat mensen bij elkaar brengt. 

Wekelijkse zaterdagmark in de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Facebook)

De zaterdagmarkt als hotspot in Mechelen

Het is opvallend als ik de voorbije zaterdagen rondkuierde dat er telkens een massa volk op de zaterdagmarkt te spotten viel. De markt mogen we gerust een hotspot noemen. Mechelaars maar ook bezoekers uit randgemeenten en toeristen weten onze ‘Mèt’ te waarderen. Er wordt veel geshopt maar ook gekwetterd. Maak gerust nog meer dan anders een babbeltje met een marktkramer. Lokaler dan de markt kan haast niet. 

Met de Maand van de Markt volgt Mechelen het voorbeeld van de provincie Antwerpen om het marktgebeuren meer in de kijker te zetten. Het initiatief wordt georganiseerd door alle Vlaamse provincies en de Vlaamse federatie Ambulante Handel.

Gaan markten is een beleving en sociaal gebeuren

Tijdens de Maand van de Markt worden de marktkramers en de beleving rond het wekelijks marktgebeuren, veelvuldig in de kijker gezet. Daarnaast worden consumenten aangemoedigd om lokaal te kopen en wordt de samenwerking tussen marktkramers, lokale detailhandel en horeca gestimuleerd. Het doel van deze actie is om de aantrekkingskracht van de lokale markten te vergroten en levendige handelskernen te creëren. 

De zaterdagmarkt is een hostpot in Mechelen
Foto Verschueren Eddy (instagram)
Zaterdagmarkt stad Mechelen in Maand van de Markt
Zaterdagmarkt stad Mechelen in Maand van de Markt
Foto Verschueren Eddy

Vanwege de coronaproblematiek hebben de marktkramers turbulente tijden gekend. Uiteraard zijn wij het marktgebeuren zeer genegen. We hebben als eerste stad in Vlaanderen ervoor gezorgd dat tijdens de coronaperiode de markt kon doorgaan, door dit zowel in de voormiddag als in de namiddag te organiseren. Markten hebben een aantrekkingskracht, waarvoor mensen speciaal naar de stad afzakken. Dat zijn consumenten die zich nadien in de stad verspreiden om er verder aankopen te doen of ergens nog iets te nuttigen in een van onze lokale horecazaken. We zijn dan ook tevreden dat de markten opnieuw doorgaan zoals vanouds en dat ze opnieuw sfeer en beleving in onze stad brengen. De markt is belangrijk en dat willen we een maand in de kijker zetten”, aldus Greet Geypen als schepen van Economie.

Van de 52 gemeenten in de provincie Antwerpen die een wekelijkse markt hebben, zullen er 37 deelnemen. Met 71% spreken we van een goed resultaat voor deze eerste editie. Deze 37 deelnemende gemeenten zijn goed voor 68 markten in totaal. Deze 68 markten zijn goed voor zo’n 4500 kramen die in de eerste editie zullen participeren.

We appreciëren de inspanningen die de stad Mechelen geleverd heeft om in moeilijke omstandigheden, de markt toch telkens te hebben laten doorgaan. We zijn blij dat deze tijden achter de rug zijn en dat we terug zoals vroeger ons werk kunnen doen. Als marktkramer prijzen we niet alleen onze koopwaar aan, we zorgen instant voor een leuke sfeer in de stad. Tijdens de Maand van de Markt maken we het nog leuker. We zetten niet alleen ons beste beentje voor, er zijn ook heel wat mooie prijzen te winnen”, klinkt het bij Luc Mariën, voorzitter van Markta.

Luc Mariën (rechts) gekend als Luc Vis is voorzitter van Markta
Foto Verschueren Eddy (YouTube)

Prijzen te winnen op de markt

Deze maand april maken bezoekers kans op tal van leuke prijzen. Bij iedere aankoop op de markt kan je deelnemen. Hoe meer je koopt, hoe meer kans je maakt om een van de leuke prijzen te winnen.

Elke zaterdag van april worden er bonnen uitgedeeld door de Bellemadam, geschonken door de kramers (bonnen voor bloemen, voor glaasjes cava, voor een pot confituur, kortingsbonnen,…). Maar ook de stad doet haar duit in het zakje met bonnen voor o.a. een bezoek aan de Sint-Romboutstoren en elke zaterdag van april zijn er waardebonnen te winnen ter waarde van € 200.

De markt is een sociaal gebeuren waar mensen elkaar ontmoeten
Foto Verschueren Eddy (Groep van Mechelen op zijn Best)

Uiteraard zijn er ook mooie hoofdprijzen te winnen op de Mechelse markt. Zo schenken zowel Markta als Stad Mechelen een fiets ter waarde van € 1.000. Bike Planet uit de Keizerstraat legt hier € 250 bovenop.  De twee winnaars kunnen zelf hun fiets kiezen voor het geschonken bedrag. Andere mooie prijzen die er te winnen zijn zijn een foodtruck (hamburgerkraan De Stokke) op jouw tuinfeest of twee volledige maaltijden (kip, aardappelen, saus en groenten) voor vier personen van De Rijdende Kip of een bon van jouw favoriete marktkraam.

Bezoekers kunnen door middel van hun aankopen op de markt, deelnemen aan een wedstrijd. Enerzijds digitaal via een QR-code en een app. En anderzijds om het ook voor iedereen toegankelijk te maken, via een invulkaart die kan gedeponeerd worden in een inleverbox voor het stadhuis in de buurt van het bronzen beeld van Opsinjoorke.

De hoofdwinnaars worden getrokken na de laatste marktdag op 30 april. Zij zullen worden uitgenodigd om hun prijs te komen ophalen op de markt.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/Samen op weg met Eddy)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *