Koninklijke Manufactuur De Wit

Koninklijke Manufactuur De Wit

De Koninklijke Manufactuur van Wandtapijten De Wit is een bedrijf, gesticht in 1889 in Mechelen, gespecialiseerd in het restaureren van wandtapijten. De Wit weeft, conserveert, koopt, verkoopt wandtapijten en organiseert regelmatig tentoonstellingen rond dit thema.

Refugie Abdij van Tongerlo van Mechelen

De Refugie van Norbertijnen van Tongerlo, ook wel de Abdij van Sint-Truiden genoemd, werd in 1484 gebouwd. Het mooie historische gebouw met torentje ligt naast het Groen Waterke. De Abdij van Sint-Truiden is een refugie die in eerste instantie diende als toevluchtsoord voor religieuzen en In opdracht van de Benedictijnenabdij van Sint-Truiden werd gebouwd.

Het gebouw sluit via een brug over de vliet aan op het Aartsbisschoppelijk Paleis. Drie eeuwen lang bleef de Refugie eigendom van de abdij. Van het begin van de 19de eeuw tot 1904 was ze als gendarmerie in gebruik. In 1906 werd ze aangekocht door de provincie Antwerpen.

Van 1933 tot 1961 was er het Aartsbisschoppelijk Museum gevestigd. De Manufactuur was tot 1987 gevestigd in het Hof van Palermo in de Zakstraat. Sinds 1983 is Manufactuur De Wit gevestigd in de gebouwen van de Refugie abdij van Tongerlo met ateliers en expozalen.

De ingang van deze refugie bevind zich in de Schoutestraat. In de gebouwen van deze vroegere abdij bevind zich vandaag de Koninklijke Manufactuur De Wit.

Eeuwenoude en moderne technieken

De Koninklijke Manufactuur De Wit bezit één van de meest prestigieuze privécollecties van wandtapijten ter wereld.  Jaarlijks ontvangt de Koninklijke Manufactuur De Wit duizenden bezoekers. Yvan Maes De Wit, is de huidige bedrijfsleider, hij staat voor de vierde generatie van wevers-restaurateurs.

Het weven gebeurt met de hand volgens eeuwenoude technieken. Sinds 1898 conserveert De Wit ook antieke wandtapijten.

Ze beheerst traditionele methodes én moderne, omkeerbare conservatiemethodes die zijzelf op punt zette en systematisch uitbreidt. Dit bepaalt haar internationale bekendheid. Bovendien onderhoudt De Wit nauwe contacten met grote musea.

Manufactuur De Wit beschikt over vijf tentoonstellingszalen van antieke wandtapijten. De tentoonstellingszalen zijn ingedeeld in kleuren waaronder de gele kamer, de zwarte, de rode, de groene en de grijze kamer. Vanzelfsprekend zijn er ook de nodige ateliers en technische ruimtes zoals de stofkamer, de reinigingskamer met zuiging van aërosol, de voeringskamer, de verfkamer en de fotokamer.

Rondleidingen Manufactuur

U kunt de Manufactuur bezoeken onder leiding van een gids, gespecialiseerd in wandtapijtkunst. Het bezoek bestaat uit een heel gevarieerde toelichting van het gebouw, de omvangrijke collectie oude en moderne wandtapijten, van het conservatieproces en een weefdemonstratie.

Ook het historisch pand krijgt de nodige aandacht. Op bepaalde tijdstippen kan eveneens het atelier bezocht worden. Het bezoek duurt ongeveer anderhalf uur.
De gebouwen zijn niet toegankelijk voor personen met een bewegingsbeperking.

Individuele bezoekers :
– Enkel mogelijk iedere zaterdag om 10.30 uur
– Uw bezoek aan de Manufactuur dient u niet vooraf te reserveren. Een gids verwelkomt u in de tuin.
– De prijs bedraagt 8 € per persoon. Kinderen tot 12 jaar gratis, van 12 tot 18 jaar 4 €
– Groepjes tot maximum 6 personen kunnen zich aansluiten bij de individuele bezoekers
– Maximum 2 talen zijn simultaan mogelijk. Mogelijke talen naar gelang de kennis van de gids zijn, Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans of Italiaans.

Meer informatie over een bezoek en groepsbezoek vind je hier
Locatie : Schoutestraat 7, 2800 Mechelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *