Shoppen op de ijzerenleen

Shoppen op de ijzerenleen te Mechelen

Shoppen, vrouwen kennen het wel. De ijzerenleen in de stad Mechelen is dan ook de uitgelezen plaats om in alle rust te winkelen. In een vorige pagina heb ik u al de Bruul laten ontdekken, maar er is nog zoveel meer in deze unieke Vlaamse stad.

Ijzerenleen een pittoreske winkelstraat in centrumstad Mechelen
Foto Verschueren eddy (Facebook/YouTube/Instagram)

De ijzerenleen en de vlieten

De ijzerenleen is de tweede belangrijkste winkelstraat in het centrum van Mechelen. De geschiedenis vertelt dat de ijzerenleen een overblijfsel is van een oude heirbaan die de stad Utrecht ( nl ) verbond met Mechelen.  Wat ik zeker weet is dat in de 13de eeuw op de ijzerenleen een vliet werd gegraven die de Dijle moest verbinden met de Koolvliet. Boten konden vanaf dan aan de oevers van de ijzerenleen aanmeren om de visvangst te verkopen en te leveren aan de viswinkels.

De ijzeren leuningen uit de 16de eeuw, zijn de enige overblijfselen die zichtbaar zijn na de overwelving in 1675. Vanaf dan verhuisde de vismarkt naar de huidige Vismarkt.

Een herinnering aan de oude plaats van de vismarkt merk je aan de kleine fonteintjes met viskop die op vier hoeken staan geplaatst op de ijzerenleen. De kunstwerken zijn van de Mechelse kunstenaar J.P.Laenen.

Een stukje geschiedenis van de ijzerenleen

Winekeln op de gezellige ijzerenleen, de terrassenstraat van Mechelen
Foto Verschueren Eddy
De Ijzerenleen met Sint-Romboutstoren op achtergrond
Foto Verschueren Eddy

De ijzerenleen verbind vandaag de Steenweg en Sint-Romboutskathedraal met de Guldenstraat via de Grootbrug naar de Guldenstraat en Korenmarkt. Deze brug die ook de Hoogbrug genoemd word is een oude stenen brug die onze Dijle overspant. Deze oudste brug van Vlaanderen is gebouwd in de 13de eeuw uit zandsteen en werd gebruikt als Tolbrug.

Vanop de Grootbrug heb je een uniek zicht op het Dijlepad, de Lamot site en de Vismarkt. Merk ook het kleine witte huisje op aan één van de hoeken van de Grootbrug, dit was in de 15de eeuw het Tolhuisje, vandaag doet het dienst als handelszaak. Als je wandelt op het Dijlepad heb je een prachtig zicht op de bogen van de Hoogbrug en zie je aan de rechterzijde naast Restaurant Madrid nog de boog die de Dijle verbond met de Vliet op de ijzerenleen.

Shoppen in stijl tussen historische gebouwen

Shoppen op de Ijzerenleen is totaal anders dan in de Bruul. Door zijn historisch karakter en de aangename winkels en terrasjes, kan je hier bij mooi en zonnig weer lekker genieten. De ijzerenleen heeft ook enkele gekende handelszaken waaronder het Huis Windels. Het Huis Windels is een winkel in rookwaren en in vroegere tijden werden hier ook sigaren gefabriceerd. De handelszaak Windels bestaat dan ook reeds 140 jaar, en is daarmee ook de oudste tabakzaak in België.

Shoppen tussen historische huisgevels op de ijzerenleen in de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Mechelaars en ver buiten de grenzen van de stad, kennen ook de kaasspecialist Schockaert. Gestart in 1915 in de Katelijnestraat, en na een verhuis naar de Bruul, heeft Schockaert zich definitief in 1932 kunnen vestigen op de Ijzerenleen. Shoppen bij Schockaert kan ook op zondag.

Een andere vaste waarde sinds 1875 is Huis Windels. Met de productie van eigen sigaren en tabakken zoals de Mechelse kantjes, senoritas, Semois pijptabak e.a. werd de handelszaak een gevestigde waarde in Mechelen en omstreken. Uiteraard behoren andere short – en longfillers, pijpen en pijptabakken en alle toebehoren bij het roken ook tot het gamma

Andere winkels die zich in Mechelen op de kaart hebben geplaatst zijn boetiek Chantal. Standaard Boekhandel, Veritas, Oil & Vinegar, Di en Maes Koffie, Terre Blue en Casa, Zeeman en Schoenen Torfs, Bang & Olufsen en Dille & Kamille vullen het rijtje aan van gekende handelszaken.

Braderijen en markten

De plaatselijke handelaars op de ijzerenleen verwennen ook graag hun klanten tijdens het shoppen. Tijdens de jaarlijkse braderijen en shoppingdagen is het hier één groot feest. In de lente organiseert het handelscomité van Mechelen hier modeshows in open lucht, die steeds veel volk op de been brengen. Het festival Maanrock heeft ook de ijzerenleen weten te vinden, en plaatst hier dan ook graag een groot podium, waar u in het unieke historisch kader kan luisteren naar de talrijke artiesten met zicht op de Steenweg, de Sint-Romboutskathedraal en het Schepenhuis.

Op zaterdagmorgen word de ijzerenleen ingepalmd door de wekelijkse markt. Net als op de Grote Markt en de Veemarkt brengen de marktkramers hun handelswaren aan de man. De Mechelaars noemen het “de met“.

Fruit, groenten, vlees, bakkerij, fietsbenodigdheden, kleding, schoenen en nog onnoemelijk veel producten worden aangeprezen aan de shoppers. Van ver uit de buitengrenzen van Mechelen komen mensen wekelijks toegestroomd naar deze gezellige en kleurrijke markt. De markt start zeer vroeg tot ongeveer 14 uur. Zo nu en dan word er een feestmarkt georganiseerd, die dan tot s’avonds doorgaat.

De horeca verwent u op de Ijzerenleen en Vismarkt

Shoppen is tijdrovend en je krijgt er honger en dorst van. Ook dat is iets waar de mensen van de plaatselijke horecazaken aan gedacht hebben. Mechelen is een een stad met een rijke eet- en drankcultuur. Reeds vroeger was de ijzerenleen de plaats bij uitstek om een avondje te stappen. Ik denk hier aan café Den Bien bijvoorbeeld waar het iedere avond leek of alle Mechelaars hier hun pintje kwamen drinken.

Helaas zijn er al veel van die oude cafés verdwenen. Maar geen probleem, de horeca is vandaag op de ijzerenleen nog steeds hier om u te verwennen met een heerlijk ontbijt, een lunch, diner of gewoon een tas cappuccino of latte machiatto met een stuk taart. Brasseries als Coffice, Le Pain Quotidien, weten hongerige bezoekers snel te overtuigen van hun gastvrijheid. Sinds 2016 heeft het stadsbestuur beslist om van de ijzerenleen een terrassenstraat te maken.

De nieuwe Vismarkt dichtbij

Mechelen gaat met zijn tijd mee, de handelaars zijn dan ook vooruitstrevend en innovatief. Een Bio-ijsje proeven bij de hoeve aan de Mechelse Vismarkt. Het kan inderdaad bij de Trommelhoeve. We moeten eerlijk zijn er staat geen echte hoeve, het lekkere ijs word in de voormiddag vers bereid op de echte Trommelhoeve in Boechout. In de namiddag kan u dan van het lekkers proeven in Mechelen.

Nu we toch op het plezantste plein van de stad zijn, kan je misschien heerlijk gaan tafelen in het trendy Restaurant De Cirque. Aan te raden zijn de stoofpotjes en als visgerecht de tongetjes. Bij zonnig en warm weer kan je terecht op het gezellige terras. Nog meer info kan je lezen op de website van Uit in Mechelen.

Winkelen/shoppen op de Herfstbraderie in de stad Mechelen
Video Verschueren Eddy
Shopping op de Ijzerenleen op het Warm Welkom Weekend
Video Verschueren Eddy (Samen op weg met Eddy)

Hoe bereik ik de ijzerenleen ?

U kan de ijzerenleen bereiken met de auto of het openbaar vervoer. Met de auto zijn de dichtstbijgelegen parkings Q-Park en de Indigo in de Blauwhondstraat. U kan dagelijks ook bovengronds parkeren op de ijzerenleen. Het aantal plaatsen en parkeerduur is dan wel zeer beperkt, en enkel aan te raden voor een korte tijd. De ijzerenleen is met de auto enkel toegankelijk vanaf de Guldenstraat. Toegang vanaf de Steenweg of Grote Markt is verboden. Let op, sinds 2021 is de Ijzerenleen tussen 11.00 en 18.00 uur verkeersarm. U mag dan enkel om het parkeergebouw of voor laden en lossen de ijzerenleen op rijden.

Met het openbaar vervoer zijn er twee bushaltes in de richting van de Guldenstraat. De stadspendelbus nr 01 van De Lijn heeft een halte in de Guldenstraat ( Korenmarkt ) en Steenweg ( Schoenmarkt ). Er is een pendelbus iedere 10 minuten. Komt u met de fiets dan zijn er voldoende fietsstallingen aan beide zijden van de ijzerenleen. ( kaart ijzerenleen )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *