Bierfestival Mechelen 2022

10.000 bezoekers op Bierfestival Mechelen

Culinair Evenementen Samenleving

Drie dagen 100 biersoorten proeven op Bierfestival Mechelen

In de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier”, dat heb ik en vele Mechelaars kunnen vaststellen op het jaarlijks Bierfestival. Duizenden liefhebbers waren op de afspraak, en dit zowel vrijdag bij de Limited Edition Bottle Bar, als op de Grote Markt van Mechelen.

Bierfestival Mechelen 2022
Achtste editie Bierfestival Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Het festival nam zijn start vrijdagavond op de koer van stadsbrouwerij Het Anker. Daar schonken tientallen brouwerijen in een tentendorp hun specialiteiten om hun brouwsels te promoten. De rijke verscheidenheid van de Belgische biercultuur liep hier vlot over de lippen. 

Veertig brouwerijen

Het Bierfestival dat georganiseerd wordt door Quali Drinks ondernemers Kevin Goos en Veronique Smulders is een begrip in Mechelen. Ook op zaterdag en zondag werd  het gerstenat onder een stralende herfstzon rijkelijk in de pinten getapt door zo’n veertig brouwerijen. Dat wij als Maneblussers graag de maan blussen, zo blussen we ook met plezier onze dorst. Dat bleek tijdens de Zomer is van Mechelen waar alleen al bij Maanrock twee vrachtwagens bierciternes werden aangevoerd. En dat is een pak hectoliters !

Kleinschalige brouwerijen op Bierfestival Mechelen
Kleinschalige brouwerijen op Bierfestival Mechelen
Foto Verschueren Eddy
Micro-brouwerijen in Mechelen
Micro-brouwerijen in Mechelen
Foto Verschueren Eddy

100 biersoorten uit binnen- en buitenland

Meer dan honderd soorten bier werden geproefd, gekeurd, goed of minder smakelijk bevonden. Smaken verschillen en dat merk je ook bij de niet-alcoholische dranken. De alcoholvrije bieren die zitten alvast in de lift en kunnen met deze van de eerste generatie best concurreren met de alcoholische bieren van vandaag.  

Bierfestival Mechelen op Grote Markt
Bierfestival Mechelen op Grote Markt
Foto Verschueren Eddy
Bierfestival Mechelen 2022
Bier proeven op Grote Markt Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Naar gewoonte waren de grote spelers als Alken Maes en Palm present. Ook kleinschalige brouwers en micro-brouwerijen als Mechels collectief Bruur, wisten bezoekers te overtuigen om hun mengsels te proeven. Net als vorige edities van het Bierfestival hadden ook buitenlandse brouwerijen hun plaatsje op het mooiste plein van Vlaanderen inge(palm)d.

Proeven van de bieren gaat middels drankjetons en de aankoop van een proefglas van drie euro. Voor zes euro ontvang je drie drankjetons. Vanaf dan begint de speurtocht naar dat biertje dat je in hogere sferen kan brengen. Bij dit ritueel wordt heel wat gebabbeld en gegeten aan de foodtrucks. Bierfanaten met plezier hun tijd tot de tenten de vaten dichtdraaien en de tent sluiten.

Komt er een wintereditie bier proeven ?

Het Bierfestival Mechelen was een grandioos succes, en dat was na twee jaar corona stilte te verwachten. Kevin en Veronique lopen het met het idee om een indoor winter bierfestijn op poten te zetten. Daar zullen heel wat biersnoepers zeker naar uitkijken. Wie het Bierfestival in Mechelen ziet zitten, die mag al zeker het tweede weekend van oktober 2023 in zijn agenda noteren. Tot dan kun je terecht in de vele horecazaken die Mechelen rijk is. Ook in De Vleeshalle ben je uiteraard welkom om het schuim op de lippen te zetten.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *