Mechels Broek natuurgebied

Natuurgebieden in en rond Mechelen

Mechelaars kennen het uniek en prachtig natuurgebied “Het Mechels Broek“, maar kent u het als niet-bewoner van Mechelen ? Zo niet dan is het zeker het moment om dit deel van het Mechels Rivierengebied te ontdekken. Het Mechels Broek spreid zich uit over het grondgebied van Mechelen, Muizen en Bonheiden over een oppervlakte van 100 ha..

Watervogels spotten in het Mechels Broek

Het Mechels Broek dat zich bevind aan de Dijle of Beneden-Dijlevallei, was vroeger een natuurlijk overstromingsgebied. Het natuurgebied is nat en moerassig. Vooral watervogels kennen het en gebruiken het dan ook als rustplaats en eetplaats. Bij een natuurwandeling door het Mechels Broek kan je tal van vogels spotten, vooral aan de kleine waterplas. Die waterplas is de kleinste van twee, die eind de jaren zestig werden gegraven voor de aanleg van de autosnelweg E19 Brussel – Antwerpen. De tweede waterplas is de grootste en is gekend als zwemvijver in het recreatiedomein De Nekker. De Dijledijk en de wandelpaden nodigen uit tot een prachtige natuurwandeling ver van de drukke stad.

Tijdens het voorjaar bijvoorbeeld komen blauwborsten, rietzangers, waterrallen en nog andere vogelsoorten naar het Broek om te paren en te broeden, laten we het maar gezinsuitbreiding noemen.

Ieder seizoen heeft zo zijn charmes en dat is ook zo bij onze vogels die tijdens hun lange trektocht naar warmere oorden hier een tijdje komen uitrusten, om daarna verder te trekken naar het zuiden. Liefhebbers van eenden komen in het Mechels Broek zeker aan hun trekken in het najaar wanneer grote groepen hier neerstrijken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft dit natuurgebied zwaar te lijden gehad van bombardementen. Toch heeft dat ook een gunstig gevolg gehad voor ondermeer kikkersoorten en salamanders. Die hebben van de nood een deugd gemaakt en maken gebruik van de talloze putten van bominslagen en sloten. Voor deze amfibieën zijn deze drassige putten een ideale leefplaats.

Een unieke fauna en flora rond Mechelen

Ik heb al geschreven dat het Broek vroeger een overstromingsgebied was, hierdoor heeft het natuurgebied een rijke fauna en flora een unieke plantengroei. Bovendien kan je grazende Galloway runderen bekijken op het terrein. ook in grote aantallen aanwezig zijn de gekende knotwilgen die zeer goed gedijen in drassige weilanden. Knotwilgen zijn voor het Mechels Broek ook zeer goede hulpkrachten.

Een knotwilg kan tot 100 liter water per dag verdampen, wat de watervoorraad op de weilanden op peil houdt. knotwilgen bieden ook beschutting voor de aanwezige dieren en planten. De medewerkers van Natuurpunt zetten zich voor het behoud van de knotwilgen en het ganse domein dag op dag in. Het behoud van het Mechels Broek is zeer belangrijk voor natuurliefhebbers, voor Mechelen en in de eerste plaats natuurlijk voor de natuur zelf en vooral als broedplaats voor de vogels.

Toegankelijkheid van het Mechels Broek

– Tijdens droge periodes is er geen probleem maar bij nat weer is de grond drassig en dan zijn laarzen en stevig schoeisel zeker aan te raden.
– Voor kinderen is een wandeling in het Broek steeds een fijne en leerzame dag. Het gebied is toegankelijk met een kinderwagen indien de grond droog is. Zoniet zal je veel moeten tillen. De Barebeekvallei is in principe beter toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelgebruikers.
– Honden wandelen ook graag, en dat mag in het Mechels Broek, maar dan wel aan de leiband. Uitgezonderd het pad naar de uitkijktoren en uitkijkhut zijn onze honden niet toegelaten.

Bereikbaarheid van het natuurdomein
Met de auto : Het Mechels Broek kan je bereiken maar veel parkeerplaats is er niet. Op drukke bezoekersdagen kan het gebeuren dat er niet voldoende parkeerplaats is. Aan het bijhorende bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied zijn er enkele parkeerplaatsen voorzien, eventueel kan u de auto parkeren in het centrum van Muizen. Vanaf daar is het ongeveer 10 minuten te voet tot aan het bezoekerscentrum.
Met de trein : De gemeente Muizen heeft een treinstation op 20 minuten wandelafstand van het Bezoekerscentrum. NMBS ( Trein Mechelen – Leuven )
Met de bus : De Lijn brengt u naar Muizen met buslijn nr 03 ( Mechelen – Muizen Brugstraat ) is op 10 minuten wandelen van het bezoekerscentrum. Bus nr 284, 285 en 686 hebben een halte op de Leuvensesteenweg op 20 minuten wandelafstand. De Lijn routeplanner
Met de fiets : Het Bezoekerscentrum is bereikbaar met de fiets of te voet via verschillende toegangswegen. Fietsknooppunt 64 loopt langs het bezoekerscentrum. ( kaart )

Belangrijke informatie voor het Mechels Broek

Het Bezoekerscentrum “Mechels Rivierengebied” bevind zich in de deelgemeente Muizen. Muizenhoekstraat 7. De openingsuren zijn van 13.30 tot 17.30 op donderdag en zondag, tijdens schoolvakanties ook open op zaterdag en woensdag nammidag. Het natuurdomein is in beheer van de vzw Natuurpunt. Aan de achterzijde van het natuurdomein situeert zich het Mechels recreatie en sport domein De Nekker en de Nekkerhal. Een wandeling door het natuurdomein kan ook via gps.

De route voor uw wandeling via gps kan u downloaden via wandelroutes.org. De Provincie Antwerpen heeft een wandelkaart ter beschikking die u hier kan downloaden. Verder zijn er verschillende routes beschikbaar zoals een korte Mechels Broek route van 2 km. Andere routes zijn de Barebeekvallei en drie A.S.Adventure routes van respectievelijk 5, 9 of 13 km. Wandelingen onder begeleiding van een gids zijn mogelijk mits reservering via het Bezoekerscentrum op het telefoonnummer 015 436109. De routes kan je meer gedetailleerd lezen op de website van Natuurpunt. Dichtbij het bezoekerscentrum bevind zich een Brasserie en Restaurant waar u bij mooi weer op het terras kan nagenieten.

Bron : Mechelen, Natuurpunt, Uit in Vlaanderen, Provincie Antwerpen, Bonheiden,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *