Grote Markt van Mechelen

De Grote Markt van de Vlaamse stad Mechelen

De Grote Markt van Mechelen is net zoals in andere steden in Vlaanderen, het ontmoetingspunt punt van het stadscentrum. De Grote Markt siert door de talrijke oude en historische gebouwen waaronder het middeleeuwse stadhuis. Regelmatig bemerk je groepen toeristen die onder begeleiding van een stadsgids de geschiedenis van de Grote Markt ontdekken. De Grote Markt is ook het middelpunt van diverse evenementen en festivals.

Het historische stadhuis van centrumstad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Facebook/YouTube/Instagram)

Het centrale punt van Mechelen

Vanop de Grote Markt van Mechelen heb je een prachtig panorama en uitzichtspunt. Het Stadhuis, het Postgebouw of de historische benaming De Beyaert, het Schepenhuis en de Sint-Romboutstoren en kathedraal zijn maar enkele van de belangrijke gebouwen met een grote geschiedenis.

Grote Markt met zicht op Sint-Romboutskathedraal en vooraan mascotte Opsinjoor
Foto Verschueren Eddy (Facebook/YouTube/Instagram)
Huis De Beyaert vroeger het stadhuis nu Bpost, grenzend aan de Grote Markt en Steenweg
Foto Verschueren Eddy

Het standbeeld van Margareta van Oostenrijk op de kruising met Steenweg mogen we zeker niet vergeten. Dit standbeeld is sinds de komst van de ondergrondse parking in 2004 helaas een tiental meters moeten verhuizen. Het standbeeld van Margareta van Oostenrijk uit 1849 stond voorheen in het midden van de Grote Markt.

De Kraan aan de zuidkant van de Grote Markt was in de 16de eeuw een hotel, vandaag is hier het bankkantoor van KBC hier gevestigd. Het is een gebouw in neogotiek en is volledig gerestaureerd. Daar waar vandaag de Ierse Pub O’Fiachs zich bevind was het vroeger een stadswoning die dateert uit de 18de eeuw. Wil u de Grote Markt bekijken vanop de Sint-Romboutstoren, dat kan via deze webcam.

Satndbeeld Margareta van oostenrijk nu aan Steenweg vroeger het middelpunt van de Grote Markt
Foto Verschueren Eddy

De horeca verwelkomt u met open armen

De Grote Markt is niet enkel wereldwijd gekend om zijn historisch karakter maar ook om zijn talrijke terrassen. Brasseries en restaurants ontvangen dagelijks vele toeristen. Ook de Mechelaars weten de gezelligheid van de Grote Markt te appreciëren.

De Grote Markt met horeca terrassen
De Grote Markt met horeca terrassen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Iedere horecazaak op de Grote Markt heeft zijn terras, bij zonnig en warm weer afgeschermd door parasols van dezelfde kleur, kwestie van eenvormigheid. Het gekende Restaurant d’Hoogh met een Michelinster heeft 35 jaar lang zijn klanten culinair verwend. Helaas is deze glorie verleden tijd met de sluiting sinds 2014.

Den Beer, O’Fiachs een Ierse pub, De Met, Brasserie Oase zijn maar enkele van de café’s die zich in een historisch gebouw bevinden op de Grote Markt. In bijna alle horeca zaken kan u lekker culinair of een eenvoudige snack eten. Het zicht op de Grote Markt krijg je er gratis bij.

Het is Feest op de Grote Markt

De Grote Markt is een groot kaal plein, maar schijn bedriegt. Regelmatig is dit marktplein volzet voor evenementen, festivals en de wekelijkse openbare markt. Zomerevenementen als Beach Volley en Voetjes in het zand, dan word de Grote Markt ondergedompeld met meer dan 700 ton zand en omgetoverd in een tropisch strand. Vijf dagen lang kunnen kinderen dan spelen in het zand samen met mama, papa en familie. Dit alles in het teken van Mechelen Kinderstad. Eén dag lang is het strand tevens de publiekstrekker voor de jaarlijkse picknick.

Een zandstrand op de Grote Markt van Mechelen
Een zandstrand op de Grote Markt van Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
De Langste Veggietafel is één van de vele evenementen op de Grote Markt
De Langste Veggietafel is één van de vele evenementen op de Grote Markt
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Gedurende de twee eerste weken van juli nemen kermis attracties hun plaats in op de Gote Markt. Andere evenementen zijn de Langste Veggietafel, waar iedereen samen aan tafel kan met zelfgemaakte vegetarische gerechten. Maanrock zorgt dan weer in augustus voor een waar muziek festival met tal van bekende popgroepen en artiesten. ook nieuw talent krijgt zijn plaats om ontdekt te worden op andere locaties in de stad.

Mechelen iis een feeststad dat merk je ook aan de Zomerkermis (juli) en Herfstkermis (oktober)
Foto Verschueren Eddy
Sfeer op kermissen in de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy
Winterse beelden op de Grote Markt van Mechelen
Winterse beelden op de Grote Markt van Mechelen
Doto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
De Grote Markt gezien vanuit het Stadhuis in eindejaarssfeer
Foto Verschueren Eddy

Zo weet je ineens ook dat de Grote Markt ieder jaar zijn bezoekers in de koude en donkere periode weet te verwennen onder het motto “Mechelen houd je Warm“. Ik kan u nog veel meer vertellen over alle feesten op dit prachtige plein, maar dan zal ik nog veel meer pagina’s moeten schrijven. Binnenkort vind u alle evenementen op de speciale webpagina.

Hoe bereik ik de Grote Markt ?

Met de auto : Vanaf de ring volgt u het electronische parkeergeleidingsysteem via de Sint-Katelijnestraat waar u de auto kan parkeren in de Parking Kathedraal of Parking Grote Markt. Wil je gratis of goedkoop parkeren dan maak je best gebruik van de randparking Zandpoortvest 1 en 2. Vanaf deze parking is het 10 minuten te voet naar de Grote Markt.

Openbaar vervoer : U kan op de Veemarkt, aan de randparkings of aan het Centraal Station of Station Nekkerspoel de centrum pendelbus nr 01 gebruiken tot aan halte Schoenmarkt ( kaart ).. Meer informatie over parkeren in Mechelen kan je hier lezenGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *