Fietsen in en buiten de stad Mechelen

Fietstoerisme in Mechelen

Het fietstoerisme in Vlaanderen gaat ieder jaar in stijgende lijn. Dat merken we ook in onze stad Mechelen. Steeds meer en meer inwoners maar ook toeristen komen of verkennen de stad per fiets.

Fietsen in en rondom Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het gros van de fietsenstallingen zijn niet overdekt, buiten een paar uitzonderingen, en zijn gratis. Een overdekte gratis fietsenberging kan je vinden in de Bruul (Sinte-Mettetuin). Een andere overdekte en bewaakte parking is Parking Bruul. De Mechelse openbare parken als de Kruidtuin, Vrijbroekpark, Caputsteenpark en Tivolipark beschikken aan de toegangspoorten ook over fietsbeugels.

Fietsen huren en herstellen

Bewaakte fietsenbergingen uitgebaat door Fietspunt vindt je aan het Centraal Station, waar je ook een fiets kan huren..

Via fietsbruggen zoals deze in Rumst kan je alle rivieren oversteken
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Aan de randparkings Rode Kruisplein en Douaneplein zijn er daarnaast ook nog 10 veilige fietskluizen per parking. Voor het huren van zo’n kluis kan je terecht bij ’t Atelier, waar je ook terecht kan voor herstelling en verhuur van fietsen.

Een fiets huren kan eveneens via Blue-Bike. Deze fietsen kan je vinden aan het Centraal-Station en Station Nekkerspoel te Mechelen. Voor Blue-Bike moet je wel een jaarlijks lidgeld betalen, en een klein huurbedrag, per dag gebruik. (website)

Sinds augustus 2016 is ’t Atelier van start gegaan met een “Fietsotheek“, een uitleendienst op basis van een abonnement op jaarbasis voor kinderfietsen. De Fietsotheek is gelocaliseerd in de Adegemstraat 14 ( achterzijde Novotel)

Fietsroutes rond de stad Mechelen

Mechelen is een uitstekend startpunt voor een dagje weg met de fiets. Vanaf Station Nekkerspoel kan je met de fiets de Fietsostrade nemen tot in Antwerpen. Je fietst dan bijna constant naast de spoorweg, met onderweg verschillende op- en afritten naar de naburige gemeenten of dorpen. Wist je trouwens dat er alleen al in de Provincie Antwerpen 23 Fietsostrades zijn ?

Fietstoerisme rondom Mechelen
Fietstoerisme rondom Mechelen zoals hier Klein Willebroek
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Rond Mechelen zijn er een zevental fietsroutes met fietsknooppunten te rijden.
Antwerpse Rivierenland – 46 km
Brabantse Kempenroute – 45 km
De 8 van Rijmenam – 53 km
Dijlevalleiroute – 57 km (pdf)
Zennegatroute – 54 km
Netevalleiroute – 50 km (pdf)
Gouden Carolusroute – 58 km
Tuindersroute – 49 km

Een fietskaart kan je kopen bij de dienst Toerisme. Op de kaart vind je ook handige plaatsen terug, zo vind je makkelijk je weg naar bezienswaardigheden en vind je je weg naar enkele horecazaken.

Zeker aan te bevelen is het Museum Sportimonium te Hofstade. Met de fiets is Hofstade makkelijk bereikbaar. Het Sportimonium, internationaal erkend als Olympic Museum, is de ideale bestemming voor een onvergetelijke uitstap

De groentenstreek rond Mechelen ontdekken is zonder twijfel een aanrader. De gemeente Sint-Katelijne-Waver heeft dan ook enkele mooie routes als de Tuindersroute en Netevalleiroute.

Speciale fietsarrangementen

Happen en Trappen en Smullen van Mechelen tot Rupelstreek, is een aangename fietstocht langs rivieren en natuur gecombineerd met een etentje, een drankje en dessert. Deze fietsroute start aan Brouwerij Het Anker.

Ontpop Mechelen staat voor teambuildingactiviteiten, waaronder ook een begeleide fietstocht. De fietsen van Roetz zijn een leuke manier om zich te verplaatsen in de binnenstad. En het is niet zomaar een fiets! Zij produceren op een duurzame en verantwoorde manier fietsen. Een kwaliteitsvolle fiets, die klaar staat voor een tweede leven.

Sinds januari 2017 verdeeld de stad Mechelen ook een speciale folder die tal van fietsinitiatieven samen bundelt. Fietsen is nog nooit zo hip geweest in onze stad. Logisch, want behalve gezond, goedkoop en goed voor het milieu, is fietsen ook vaak sneller. Genoeg redenen voor heel wat handelaars en ondernemers om ook met de fiets klanten te bedienen. Deze handige folder toont je nu wie die fietsende handelaars en ondernemers zijn.

Praktische informatie

Fietspunt Mechelen
Koning Albertplein 2
2800 Mechelen
T +32 15 21 27 04
Openingsuren van 07.00 tot 19.00 uur
E-mail : fietspunt@atelier-mechelen.be
Website :  http://www.fietsenwerk.be/nl/mechelen-134.htm

Fietsotheek Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Fietsotheek
Battelsesteenweg
2800 Mechelen
T +32 472 08 04 85
Openingsuren : woensdag van 13.00 tot 18.00 uur en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur
E-mail : fietsotheek@atelier-mechelen.be
Website : www.fietsotheek.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *