Prins Lorenz op bezoek in Hof van Buslyeden museum Mechelen

Prinselijk bezoek in Hof van Busleyden

Kunst en Cultuur Personen Toerisme

Prins Lorenz bekijkt uitgebreid museum aanbod

Museum Hof van Busleyden mocht vrijdag Prins Lorenz als bezoeker ontvangen. Als erevoorzitter van het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting bezocht Prins Lorenz kunstwerken die door tussenkomst van de stichting gerestaureerd werden.

Prins Lorenz op bezoek in Hof van Buslyeden museum Mechelen
Prins Lorenz brengt bezoek aan museum Hof van Busleyden te Mechelen
Foto Stad Mechelen

Het klapstuk waren de Besloten Hofjes, die dankzij het Fonds Baillet Latour weer in volle glorie schitteren. Het hoog prinselijk bezoek aan Museum Hof van Busleyden was helemaal niet toevallig. Het museum is gewijd aan de cultuur en de geschiedenis van de Bourgondisch-Habsburgse Nederlanden. De verschillende voorouders van Prins Lorenz komen er uitgebreid aan bod.

Prinselijk bezoek wandelt langs topstukken

Het was een goed gevuld programma voor Prins Lorenz. Op het programma van het bezoek stonden enkele topstukken van het museum.

Prins Lorenz bekijkt kunst in Hof van Busleyden Mechelen
Foto Stad Mechelen

Het ‘Kastje van de Grote Raad’ was één van de topstukken waar de prins halt hield. De naam verwijst naar de Grote Raad der Nederlanden, het hoogste rechtscollege in de Nederlanden dat vanaf de 15de eeuw in Mechelen gevestigd was. Het dateert uit de 15de eeuw en behoorde mogelijk toe aan Margareta van Oostenrijk of Margareta van York. In het kader van het Fonds Quellenstede, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting en Mechelse musea wil helpen om hun erfgoed te vrijwaren, werd een fundraising actie op poten gezet om de restauratie van dit historisch meubelstuk te bekostigen.

Aan het beeldje van de Heilige Ivo, gerestaureerd in het kader van de campagne SOS polychromiëen, één van de eerste initiatieven van de Koning Boudewijnstichting op het vlak van erfgoed. werd halt gehouden. Het beeldje Heilige Ivo is beschermheilige van advocaten, magistraten en juristen, introduceert de zaal van de Grote Raad.

Besloten Hofjes grootste verzameling wereldwijd

De Besloten Hofjes, glinsteren dankzij het Fonds Baillet-Latour weer in volle glorie. Ze vormden een van de hoogtepunten van het bezoek. Nergens ter wereld vindt men zo een grote verzameling van Besloten Hofjes. Sinds 2011 staan de Besloten Hofjes, en terecht, op de Vlaamse Topstukkenlijst. Het Fonds Baillet Latour, zet zich in voor het behoud van belangrijke werken uit ons Belgisch erfgoed.

Foto Stad Mechelen

Met het Hof van Busleyden heeft Mechelen een nieuwe dynamische culturele actor. De Koning Boudewijnstichting verheugt zich op de toekomstige partnerschappen met het museum, die mogelijk gemaakt worden dankzij de vrijgevigheid van mecenassen. Sommigen onder hen kozen zelfs specifiek om het museum te ondersteunen,” aldus Anne De Breuck, Koning Boudewijnstichting.

Het was me een waar genoegen om de verre familie van Karel V mee rond te leiden in ons museum“, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer. “De interesse van prins Lorenz sterkt ons in de overtuiging dat ons museum een internationaal relevant verhaal vertelt.”

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s Nicolas Buisseret

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *