Uniek erfstuk uit 1938 komt weer thuis in Hofstade

Erfgoed Vrije tijd

Topmodel DKW F7 Front Luxus maakt prachtige reis

Een DKW F7 Front Luxus is zondagmiddag na 3,5 jaar restauratie uit Oost-Duitsland teruggekeerd naar Hofstade bij Mechelen. Meer dan 65 jaar verblijft de oorspronkelijk blauwe oldtimer tweezitter bij de familie Michiels. De auto werd onder luid applaus door naaste familie, vrienden en sympathisanten verwelkomd.

Voor een nieuwe vlog was ik op weg naar het nabijgelegen Hofstade. Daar fietste ik voorbij een woning waar duidelijk een feestje aan de gang was. Zo ontmoette ik bewoner Karel Michiels. Al snel kreeg ik te horen dat ze met veel enthousiasme en een beetje nagelbijten te wachten stonden op een ‘autootje’, een erfstuk van de familie.

Gerestaureerde DKW eindelijk terug thuis in Hofstade
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De geschiedenis

Net na de Tweede Wereldoorlog kwam een Auto Union – DKW F7 Front Luxus tweezitter uit 1938 via mijn grootvader in onze familie terecht. Een unieke kleine cabrio, gebouwd in 251 exemplaren met vandaag nog 7 exemplaren bekend in de hele wereld’ vertelt Karel Michiels.

Oldtimer DKW 1938 met Tijs Michiels
DKW F7 Front Luxus tweezitter voor restauratie. Op de foto Tijs Michiels
Foto ©Thomas Vanhaute

Op zijn sterfbed in 1978 was zijn laatste wens dat we deze kleine auto (die toen al 40 jaar oud was) nooit zouden verkopen. Hij was tenslotte voor de kleinkinderen die hij, helaas nooit zou leren kennen. Vermoedelijk is de auto door Duitse bezetters achtergelaten

Zoon Tijs werd geboren in 1981 en erfde de passie voor klassieke auto’s van zijn grootvader. “Tien jaar geleden begonnen we samen met de familie en gesteund door vele vrienden aan een prachtige reis met onze DKW”.

vlnr Tijs en Karel Michiels naast de DKW F7 Front Luxus tweezitter
Foto Verschueren Eddy

Een reis van duizenden kilometers waarbij we onderzoek deden, spraken met historici van Audi Tradition (de classic afdeling van Audi en desgevallend de andere Auto Union merken: DKW, Wanderer en Horch) en in contact kwamen met een restauratiebedrijf in het hart van de bakermat van deze auto in (Oost-)Duitsland”.

Op 5 april 2018 vertrok het oudste familielid, want zo noemen ze deze tuffer, voor een welverdiende verjongingskuur. Tijs vertelt me nog dat de  DKW reeds vereeuwigd werd in een artikel in de ‘Achter de Poort’ rubriek in Sabato, het magazine van de Tijd (link naar het artikel) en werd opgenomen in het boek ‘Car Crush’ met de meest bijzondere verhalen uit de reeks.

Een emotioneel weerzien

Zondag 24 oktober 2021 iets na 14 uur was het dan zover. De trailer met inhoud de DKW getrokken door ‘Collection By Vermant’ draaide de straat in na een lange reis uit het verre Duitsland.

Zoon Tijs Michiels bolt de gerestaureerde DKW F7 uit de trailer na een reis uit Duitsland
Foto Verschueren Eddy

Het lange wachten werd beloond wanneer de laadklep geopend werd en zoon Tijs het gerestaureerde autootje uit de trailer mocht rijden. Zoals het hoort bij een oldtimer sputterde het wagentje eerst wat tegen, maar reed dan als een fier herrezen familielid, met een dikke rookwolk, familie en vrienden tegemoet.

Ik merkte duidelijk dat het bij de familie een emotioneel weerzien was. Een glaasje met bubbels en confetti ontbrak dan ook niet bij dit heuglijke moment. De auto werd tot op de laatste centimeter bewonderd en goedgekeurd. Vader Karel bedankte in een korte toespraak alle mensen die zich mee ingezet hebben om dit erfstuk terug het leven te schenken wat hem toebehoort.

Veel belangstelling voor DKW uit 1938
Foto Verschueren Eddy
Familie, vrienden en symphatisanten bewonderen de oldtimer DKW F7
Foto Verschueren Kevin
Een glaasje met bubbels voor de thuiskomst van de DKW F7 een erfstuk van de familie Michiels
Foto Verschueren Kevin
Hofstade en aankomst gerestaureerde DKV classic car
Video Verschueren Eddy voor Samen op weg met Eddy

Volg nu mijn kanaal ‘Samen op weg met Eddy’ door u te abonneren via deze link

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *