Kestelle ontwerpt Collector’s Edition 2019 voor Het Anker
Stadsbrouwerij Het Anker stelde woensdag voor de vijfde keer zijn Gouden Carolus Collector’s Edition voor. Voor editie 2019 van deze 3 liter bierfles heeft men beroep gedaan op de fantasie van Mechels kunstenaar Dennis Kestelle er zijn ding laten mee doen.
Deze Collector’s Edition is naar gewoonte een 3 liter fles gevuld met de ‘Gouden Carolus Classic’ één van de meest gekende uit de biercollectie. Het is nu het vijfde jaar op rij dat onze lokale bierfabriek, laten we het zo maar is benoemen, dit verzamelobject op de markt brengt. De eerste uitgave is ontstaan bij Gijs Vanhee, toen stadsartiest (2013-2015) en beter gekend als ontwerper van de diverse muurschilderingen in het stadscentrum.
Om het collector’s item gevuld met de godendrank op de biermarkt te brengen gaat men ieder jaar op zoek naar een kunstenaar of artiest. Het is geen vereiste dat hij of zij in Mechelen woont, maar er moet op zijn minst een rode draad naar onze stad zijn.
Illustrator Dennis Kestelle tekent Mechels erfgoed
Vorig jaar was het Bruno Vergauwen die zich liet inspireren door het schilderij ‘De leden van de Mechelse Gilde van de Grote Kruisboog’. Dit jaar heeft men voor het ontwerp Dennis Kestelle (35) bij de hand genomen, geen onbekende voor Het Anker en de stad Mechelen waarvoor hij de gekleurde vlaggen boven de winkelstraten heeft geschetst. Hij heeft zich laten inspireren door de vroegere Begijnenzolder, een stukje erfgoed uit Mechelen.
“Zelf mocht ik het bestaan van de Begijnenzolder nog maar net ontdekken, maar zelfs dan spreekt het verhaal achter het ontwerp boekdelen” zegt Zjef De Loose “Dennis is als illustrator onder andere bekend van het Mechels Monopoly bordspel wat hij ontworpen heeft. Achter de schermen werkt Dennis ook veel voor de brouwerij. Zo heeft hij het Maneblusser-logo voor onze brouwerij ontworpen en meegeholpen bij de keuze van de vorige artiesten. Na vijf jaar werd het dan wel tijd om hem aan de beurt te laten voor het ontwerp”
Ex-Antwerpenaar duikt in Mechelse muziekgeschiedenis
Dennis is een bescheiden man, en heeft zijn roots in Antwerpen. Ondertussen mag hij zich al zes jaar Maneblusser noemen, en woont graag in onze stad. Wanneer de vraag van Het Anker kwam om een ontwerp te maken voor het nieuwe collector’s item, en hij vrij was in de keuze, liet de beslissing om het te doen niet lang op zich wachten.
“Ik ben het niet gewend om vrij werk te maken. Ik ben een toegepast kunstenaar. Ik ben dan ook heel lang opzoek geweest naar het geschikte thema om op de fles te zetten” zegt grafisch-ontwerper Dennis Kestelle “Het verplichte element moest deel uitmaken van Mechelen. Creatief mocht ik het eender hoe oplossen. Ik heb dan ook heel veel boeken moeten doorbladeren in de bibliotheek, die meestal gingen over de Mechelse geschiedenis. Omdat de Middeleeuwen en de tijden rond Keizer Karel me niet zo bekend zijn, ben ik me gaan verdiepen in de recentere Mechelse historie. Met goed gericht opzoekwerk waaronder het blog en YouTube kanaal van Willy Donni ben ik terechtgekomen bij het verhaal van de Begijnenzolder. Dit was een meevaller omdat ik zelf een muziekliefhebber en drummer ben, wat ik dan ook als eerste ben beginnen tekenen met bijstand van drummer Charlie Pauwels.” aldus een tevreden Dennis.
Het geïllustreerde plaatje bevat uiteraard Willy Donni himself maar ook volgens de kunstenaar een niet nader genoemd Amerikaanse saxofonist met internationale bekendheid.
De Begijnenzolder
De Begijnenzolder was een legendarische jazzclub die tussen 1967 en 1977 werd uitgebaat door gitarist Willy Donni. De Begijnenzolder bevond zich in op de zolder van een herenhuis naast de Begijnhofkerk, in de schaduw van Brouwerij Het Anker. Nationale en internationale jazzmuzikanten kwamen er jammen op het ritme van de nacht, onder hen grote namen als Bill Coleman, Nathan Davis en Chip Taylor.
Het Anker bottelt 1500 drie liter flessen van Gouden Carolus
De Gouden Carolus Collector’s Edition 2019 belooft met een oplage van 1500 flessen, meer dan vorig jaar die allemaal een verzamelaar gevonden hebben, alweer een topeditie te worden. In de brouwerij krijg ik te horen dat ook vanuit het buitenland, als Denemarken, Japan en Mexico, heel wat vraag is naar dit item. “Er is meer en meer vraag naar de Collector’s Edition, waarmee we kunnen stellen dat het toch wel leeft bij de mensen” besluit Deloose. Wie ze in huis wil halen, kan ze aankopen in de betere drankenhandel en of speciaalzaak en in de Brouwerijwinkel aan de Guido Gezellelaan 49. De fles is mooi verpakt in een houten kistje, die onder andere de gitaar van Willy Donni toont. Aankoopprijs 43 euro.
Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best