Heilige Geestkapel en Heilige Geesthuis heropenen

Heilige Geestkapel en Geesthuis heropenen

Na een grondige restauratie openen de middeleeuwse Heilige Geestkapel en het Heilige Geesthuis op de hoek van de Minderbroedersgang opnieuw hun deuren. Zowel particulieren als bedrijven zullen de eeuwenoude gebouwen tegen een vergoeding kunnen gebruiken voor allerlei evenementen, gaande van business events tot trouwrecepties.

De Heilige Geestkapel en het Heilige Geesthuis behoren tot de oudste gebouwen van de stad, en werden tot voor de start van de restauratie in april gebruikt door beeldsmederij DE MAAN. Intussen heeft DE MAAN meer ruimte gekregen in enkele nieuw gebouwde volumes aan het Cultuurplein, zoals de in het oog springende gouden kubus. Daardoor kwamen zowel de Heilige Geestkapel als het Heilige Geesthuis terug ter beschikking van de stad.

Deze twee monumentale gebouwen hebben een bijzondere erfgoedwaarde omwille van hun architectuur en sociale functie. Vooral de vroeg-gotische Heilige Geestkapel heeft een hoge zeldzaamheidswaarde als getuige van dertiende-eeuwse kapelarchitectuur. In de 20ste eeuw werd ze binnenin echter behoorlijk verminkt door het aanbrengen van een betonnen theaterinrichting. Dankzij de huidige vakkundige restauratie werd de ruimte volledig in eer hersteld en zijn de historische interieurelementen en de schitterende eiken dakspanten weer in al hun authenticiteit te bewonderen”, aldus schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.

Unieke evenementenlocatie

In de toekomst zullen zowel bedrijven als particulieren de gebouwen kunnen gebruiken voor evenementen zoals meetings, lezingen, seminaries en recepties. “We zijn ervan overtuigd dat de Heilige Geestkapel en het Heilige Geesthuis een unieke locatie zijn voor allerhande PR-activiteiten voor bedrijven, of zelfs als receptieruimte voor trouwers.

De historische gebouwen werden met respect voor het verleden stijlvol gerestaureerd. Tel daarbij de uitstekend ligging, midden in de binnenstad aan de voet van de prestigieuze Sint-Romboutstoren, zegt schepen Björn Siffer, schepen van Cultuur en Toerisme en voorzitter van AGB MAC (Autonoom Gemeentebedrijf ‘Mechelen Actief in Cultuur’).

“Het unieke patrimonium van Mechelen is ook een belangrijke troef in ons zakelijk toerisme. Met dit historisch gebouw zal de stad Mechelen alweer een special venue ontginnen. Naast onze toren en congrescentrum Lamot zal ook de H. Geestkapel ingezet kunnen worden voor meetings met een bijzonder cachet.”

Respect voor historisch-architecturale waarden

“De totale restauratiekost van de Heilige Geestkapel en het Heilig Geesthuis bedraagt 800 000 euro. Hierin draagt de stad 270 000 euro bij en subsidieerde de Vlaamse Overheid 530 000 euro. Deze restauratie en herbestemming kadert in een grondige renovatie van de gehele site rond het Cultuurcentrum. Belangrijk is dat hierbij beslist is rekening gehouden met respect voor het behoud van de historisch-architecturale waarden van deze gebouwen”, benadrukt schepen van Openbare Werken Christiaan Backx nog.

Rijke geschiedenis

De Heilige Geestkapel werd eind 13de eeuw opgetrokken voor de Tafel van de Heilige Geest, een armeninstelling van Sint-Rombouts. In het naastgelegen Heilige Geesthuis werden de goederen bewaard die aan armen werden uitgedeeld en de proviseurs, die instonden voor de armenbedeling, vergaderden er.

Later deden de gebouwen dienst als voorloper van het huidige Sociaal Huis: de kapel was een wachtzaal voor de armen die hun bijdrage kwamen halen. Het huis werd het kantoor voor de administratie. Pas in 1968 kocht de stad de gebouwen aan en richtte ze in als stadspoppentheater, de huidige beeldsmederij DE MAAN, waarbij o.a. de kapel werd omgevormd tot speelzaal.

De restauratieplannen werden getekend door architecten Beeck & Hermans bvba, en Architectenburo Oostpool. De uitvoering was in handen van aannemer Building nv uit Ranst.

Praktische informatie

Het Heilige Geesthuis en de Heilige Geestkapel zullen tegen een vergoeding ter beschikking gesteld worden aan bedrijven en particulieren door AGB MAC. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via agbmac@mechelen.be of 015 29 80 43.

2 thoughts on “Heilige Geestkapel en Heilige Geesthuis heropenen

  1. Found your post interesting to read. I can not wait
    to see your article. Good Luck for the upcoming update.This article is truly very interesting and effective.

    Best regards,
    Harrell Dencker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *