Grote Markt met Sint-Romboutskathedraal

Toerisme Mechelen

Toerisme in onze stad Mechelen

Toerisme in de stad Mechelen staat de laatste jaren meer en meer op het verlanglijstje voor een boeiende stedentrip of weekendje weg. Het hoeft niet steeds een citytrip naar Rome, Parijs, Amsterdam, Madrid of een zonvakantie te zijn. Stedentrips zijn vandaag populair, en één van de mooiste steden als Mechelen mag zeker niet ontbreken op uw verlanglijstje.

Toeristische gidstochten doorheen stad Mechelen
Toeristische wandelingen met gids door de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Mechelen in het lijstje van European Cities of the Future

In 2016 heeft het gezaghebbende zakenblad Financial Times Mechelen gepromoot als één van de Europese steden van de toekomst. Als enige Vlaamse centrumstad komt Mechelen drie keer voor in de lijst van European Cities of the Future. Bij de 55 geselecteerde kleinere Europese steden bevond Mechelen zich maar liefst drie keer in de top tien. Diverse categorieën waaronder “Best Micro City for Connectivity“, als “Best Micro City over all” en eveneens voor “Best Micro City for economic potential“.

Gebruik deze reisgids met praktische reisinfo, tips en weetjes, wat te doen en bezienswaardigheden, als voorbereiding voorafgaand aan uw stedentrip aan onze historische centrumstad.

Dagelijks ontdekken talrijke grote groepen toeristen maar ook individueel, met of zonder stadsgids de bruisende stad. De steeds stijgende bezoekerscijfers bewijzen dat Mechelen in de lift zit als citytrip bij het Vlaamse toerisme.

Niet alleen inwoners uit België leren Mechelen als stedentrip ontdekken, maar ook Nederlanders, Spanjaarden en Italianen weten de stad te appreciëren. Steeds meer buitenlanders uit Europa of ver buiten onze landsgrenzen, weten onze mooie stad te vinden

Een dagje uit of een weekendje weg naar Mechelen

Onder de bezoekers zijn er ééndagstoeristen voor een dagje uit, of liefhebbers die een weekendje weg plannen. Een stad verkennen doe je meestal niet op 1 dag lukt. Er zijn de echte citytrippers die enkele dagen hier verblijven. Zij willen de tijd willen nemen om zowel de geschiedenis als de shopping mogelijkheden van Mechelen te leren kennen.

De meest geliefde activiteiten bij een stedentrip zijn in volgorde, winkelen, lokale bezienswaardigheden, café’s en bars.  Een bezoek aan een brouwerij, museum, kerken, historische gebouwen, stadstour, parken, theater, festivals en evenementen. Ik kan u nu al garanderen dat Mechelen u deze top tien kan aanbieden.

De topattractie is het beklimmen van de Sint-Romboutstoren waar je vanop de Skywalk een uitmuntend mooi panorama hebt op de stad en ver daarbuiten. Een andere activiteit is de Historische wandeling, al dan niet in het Mechels dialect, die op veel enthousiasme kan rekenen.

Stadswandelingen op maat ook voor kinderen

Met de stadswandeling “Wegwijs“, kan je op individuele basis alle hoekjes van Mechelen ontdekken. Misschien ook wel een leuke activiteit is de City Golf en de Culinaire wandeling. Ondanks het digitale tijdperk met smartphones en internet blijven toeristen als herinnering postkaarten kopen en verzenden.

Mechelen is ook een gezinsvriendelijke stad, vooral kinderen worden hier verwend. Zo ontvangt elk bezoekend gezin aan de Toerisme- en UiT balie een gratis Rommyrugzakje voor elk kind. Daarnaast werden drie nieuwe gezinswandelingen gelanceerd: ‘Mechelen stuurt je stappen’, de ‘Zin in Mechelen, Doe- en Weetgids’ en het ‘Prekpakket’ dat je laat proeven van allerlei Mechels lekkers. Her en der vind je kindvriendelijke installaties of spelprikkels die zorgen voor leuke speelelementen in de binnenstad.

Bij een langdurig verblijf krijg je volop de kans om alle bezienswaardigheden als historische gebouwen, musea, theaters, parken en vooral ook kennis te maken met de aangename winkelstraten in het verkeersluwe centrum.

Overnachten in een centrumstad

Om al deze toeristen op te vangen heeft Mechelen een uitgebreid aanbod aan accomodatie als B&B, vakantiewoningen, een jeugdherberg en zeer professionele hotels.

Mechelen is een bruisende stad en blijft ook in de toekomst verder inzetten op een sterk belevingsaanbod. Als je Mechelen nog niet ontdekt hebt, dan kan ik je alleen maar aanraden dit zo snel mogelijk te doen.

Mechelen is een historische stad, maar ook een stad van de toekomst. Als “Smart City” met Wifi in de ganse binnenstad, intelligente Ledverlichting in de Mechelse straten, en een efficiënte digitalisering, is onze stad klaar voor de future.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *