Guldenstraat en Grootbrug

Guldenstraat shoppingstraat met een hart

De Guldenstraat in Mechelen is een korte oude straat die via de Ijzerenleen en de 13de eeuwse historische Hoogbrug of Grootbrug te bereiken is. Aan de andere zijde geeft de Guldenstraat aansluiting op de Korenmarkt, de Adegemstraat en de Onze-Lieve-Vrouwestraat.

Grootbrug en Guldenstraat in stad Mechelen
Grootbrug en Guldenstraat
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Zijstraten van de Guldenstraat zijn de Zoutwerf en de Van Beethovenstraat die verbinding geeft tot de Lamot Site. Deze straat werd eertijds in de volksmond “Straat over de brug” of “Bij de Korenmarkt” of zelfs “het Overschotje” genoemd. De eerste vermelding van de huidige benaming dateert van 1536. De Guldenstraat was een historisch belangrijke straat, met verscheidene huizen van ambachten of gilden, o.m. kuipers, brouwers, schermers en kleermakers.

De straat toont een harmonisch straatbeeld met voornamelijk 18de-eeuwse gevels, welke echter dikwijls in twee registers opgesplitst worden door nieuwe winkelpanden. Een mooi voorbeeld dat goed bewaard is gebleven is het “Tolhuis”.

Het witte “Tolhuis“, de naam verraad zichzelf, waar vroeger tol geïnd werd. Reeds in 1292 werd hiervan vermelding gemaakt. Het Tolhuis in vakwerkbouw, steunend op houten schoorstukken en witgeschilderde voorgevel, vindt u aan de Grootbrug en bevindt zich deels over de Dijle.

Grootbrug in stad Mechelen gezien vanaf het Dijlepad
Foto Verschueren Eddy
Tolhuis aan de Guldenstraat te Mechelen
Tolhuis op de Guldenstraat
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Een ander opvallend gebouw en gevel is het huis “Borght“. Eerder enkele jaren een bloemen- en plantenzaak zaak geweest, vandaag de brasserie “Huis Van Hoof“. Het is een rijk versierde lijstgevel in régence-rococo uit de 18de eeuw inclusief een fraaie houten tussendorpel en gesmeed ijzeren waaier.

Shopping in de Guldenstraat

De Guldenstraat en Grootbrug mogen dan wel een korte verbindingsstraat zijn, toch staat de middenstand hier sterk. Mechelaars en toeristen vinden steeds op hun weg naar de Lamot Site, de Zoutwerf en het Dijlepad, de uitnodigende winkels en andere handelszaken.

Guldenstraat als winkelstraat in centrum Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

In de Guldenstraat vindt je niet de gewone alledaagse winkel, maar speciaalzaken. Koffie, thee, bloemen en planten, jeansbroeken, kleding en fashion en zelfs vakmannen in interieurinrichting. Kortom als shoppingzone kan de Guldenstraat best zijn mannetje staan in het kader van “Mechelen Winkelstad“. Ook een terrasje bij mooi en warm weer, hoort bij de mogelijkheden, en dat allemaal in een mooi historisch kader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *